Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przyszedł czas, w którym muszę zapłacić za OC, które jak wiemy poszybowało w górę, tylko czy aż tak bardzo?

Mam 23 lata, samochód jest na moją mamę (ażeby nie jechać do ubezpieczalni z taczką pieniędzy), będę płacił ubezpieczenie tego samochodu po raz trzeci,

mam wykupione MiniAC w PZU+ass+szyby i oczywiście OC+nnw (osobne TU).

Poszedłem dziś i po długim poszukiwaniu normalnej oferty jedyne co udało się Pani zaproponować dla mnie to 1600zł w MTU - MiniAC + OC + ass + szyby + nnw.

Do tej pory płaciłem koło 1200-1300zł, a do tego MiniAC w MTU jest moim zdaniem mniej korzystne (liczą tylko w przypadku szkody całkowitej, ale za to jest brane pod uwagę również zdarzenie z innym pojazdem).

I teraz moje pytanie: co w wypadku jak nie zgłoszę do TU, że samochód jest na codzień użytkowany przeze mnie (osobę poniżej 26 roku życia) ?

Chodzi mi tutaj o OC, bo miniAC w PZU wychodzi w miarę normalnie - około 500zł bez dodatków, 700zł z dodatkami, ale 1000 zł za OC to wydaje mi się k**ewsko dużo nawet biorąc pod uwagę te wszystkie rewolucje cenowe.

Ja rozumiem że silnik 3.0 i tak dalej, ale 1600zł to mimo wszystko wydaje mi się dużo.

Opublikowano

A directy sprawdzałeś? Według mnie mają lepsze ceny, tylko trzeba znaleźć właściwy, bo mają totalnie różne preferencje. Jedni nie lubią (wyższe ceny) Audi, inni Nissanów itd.

Dopóki nie zrobisz dzwonka, to nic się nie zadzieje, ale jak zrobisz dzwonek Ty, to i tak Ci podniosą składkę za Młodego kierowcę i trzeba będzie dopłacić a wtedy już nie będziesz miał możliwości manewru, czyli wyboru innego TU.

Opublikowano

Ja za mojego 1.9 tdi place 500zl przy 20% zniżek :) tez mam 23 lata a ubezpieczenie i auto jest w całości na mnie.

Zapytaj o ofertę w AXA direct. Tam można manewr zrobić fajny ze jako głównego kierowcę podajesz kogoś starszego kto ma pełne zniżki ale podaje się tylko datę urodzenia i datę wydania prawka tej osoby. W razie dzwonu ten drugi nic nie traci a ty masz duże zniżki jako właściciel auta

Opublikowano

Ja za mojego 1.9 tdi place 500zl przy 20% zniżek :) tez mam 23 lata a ubezpieczenie i auto jest w całości na mnie.

Zapytaj o ofertę w AXA direct. Tam można manewr zrobić fajny ze jako głównego kierowcę podajesz kogoś starszego kto ma pełne zniżki ale podaje się tylko datę urodzenia i datę wydania prawka tej osoby. W razie dzwonu ten drugi nic nie traci a ty masz duże zniżki jako właściciel auta

Lub dopłacasz za nieprawdziwe dane co do właściciela pojazdu jeśli będziesz miał dzwona z Twojej winy i dopatrzą się.

Opublikowano

No niestety bardzo poszło to wszystko w górę. Najdziwniejsze jest to, że wyliczanie tych składak to cholerna loteria, osoby o podobnych parametrach mogą mieć totalnie różną wysokość składki. Powinno to być ukrócone i ujednolicone.

Opublikowano

Przeczytaj OWU tam będzie napisane, może być tak że w przypadku szkody będzie udział własny kwotowy albo procentowy.