luqua Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów od kilku dni śledzę forum czytam i czytam ale niestety nic konkretnego na moją bolączkę nie znalazłem. Otóż problem jest tego typu założyłem autoalarm i chciałbym go spiąć z oryginalnym zamkiem centralnym w moim Audi A4 1,9 TDi z 1996r. Alarm steruje zamkiem poprzez dwa przewody ( brązowy i biały sterowanie minusem (-) otwieranie i zamykanie ) a w moim audi sterowanie oryginalnym zamkiem odbywa się jednym przewodem naprzemiennie raz plus raz minus w zależności czy otwieramy czy zamykamy auto. Czy może mi ktoś pomóc jak mam spiąć alarm z zamkiem, aby nic nie spalić, głównie chodzi mi o zamek. Jak to zrobić, aby defakto sterujące dwa przewody z centrali alarmowej połączyć z jednym przewodem sterującym zamkiem ( na którym tak jak pisałem raz jest plus a raz minus). Serdecznie proszę o dopowiedz, może wspólnie rozwiążemy ten temat. Oby moc była w nas.
WOJTEK WOŁOMIN Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 kolego po lewej strone masz kostki na samej górze po lewej stronie znajdz przewód żółto-niebieski rozetnij go i podłącz przewody otwierający i zamykający,powinno hulać jak coś pisz
carlos666 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Oj oj Zeby go nie podłaczył po stronie drzwi bo będą fajerwerki w bezpiecznikach. W tym roczniku jest jeszcze chyba sterowanie + i - na jednym przewodzie jak w B4. Przeciecie przewodu pozbawia sterowania centralnym z zamka drzwi. Wystarczy dołożyć dwa przekaźniki i wszystko huśta
dark79 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 w tym roczniku jeszcze powinno być sterowanie dwoma minusami tak jak u mnie, nie pamiętam dokładnie jakie przewody idą od zamka żeby się wpiąć alarmem, ale to nie problem przecież znaleźć
luqua Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2008 Panowie to w końcu jak jest z tym zamkiem bo nie chcę zrobić jakiegoś zwarcia. A sterowanie jest na jednym przewodzie naprzemiennie + i -.
wojtek79 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Montowałem alarm w dwóch A4 z roku 95 i zrobiłem tak: Sterowanie zamkiem centralnym - od alarmu wychodzą przewody: brązowy - zamyka, biały - otwiera. Przewody te przedłużyłem przewodem dwużyłowym i przeciągnąłem pod plastikiem na progu lewym aż do baganika i podłączyłem w bagażniku, pod tapicerką po lewej stronie u góry (nad podnośnikiem i kluczem do kół). Odchyl tapicerkę, tam idą 3 przewody do zamka w klapie bagażnika. Zamykanie (brązowy) podłącz do przewodu czerwono-niebieskiego a otwieranie (biały) do przewodu szaro-białego. Musi działać na 100%. Może i potrzeba więcej przewodu do przedłużenia białego i brązowego ale nie trzeba szukać i kombinować z kablami w drzwiach. Nie potrzeba żadnych przekaźników ani innych akcesoriów.
carlos666 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 jak pisałem wyżej szeregowo przez dwa przekaźniki.Między drzwiami a centralką.Bedziesz miał wówczas sterowanie i z alarmu i z kluczyka. Schematu poszukaj na elektrodzie.
wojtek79 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 jak pisałem wyżej szeregowo przez dwa przekaźniki.Między drzwiami a centralką.Bedziesz miał wówczas sterowanie i z alarmu i z kluczyka. Schematu poszukaj na elektrodzie. Co tak uparłeś się na te przekaźniki? Mi też chodzi i z kluczyka i z pilota bez przekaźników więc po co wkładać coś co niepotrzebne...
carlos666 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Człowieku w 96 roku centralny był pneumatyczny sterowany tak samo jak w B4. dopiero w 97 była zmiana na dwa impulsy masowe. Jeśli nie rozumiesz zasady przepływu prądu elektrycznego to nie zabieraj głosu! Poza tym po co pruć pół auta i ciągnąc przewody przez całe auto jak wystarczy inwestycja w dwa przekaźniki (po dwa złote każdy) i po problemie.Z tego co wiem to w alarmie który chce zamontować @luqua takie przkaźniki są juz w centralce alarmowej. Kwestia odpowiedniego spięcia przewodów!
wojtek79 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 No i co z tego że zamek pneumatyczny, sterowanie pompy i tak elektryczne, a dokładnie to zamykanie i otwieranie impulsem masy, i wcale nie od roku 97 bo wcześniej też. Sprawdź zanim coś napiszesz. Dobrze że ty lepiej znasz się na elektryce i rozumiesz zasadę przepływu prądu elektrycznego, luqua i tak zrobi sobie jak mu wygodniej i łatwiej. Tyle mojego w tym temacie.
dark79 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 zakładałem alarm u siebie w A4 jak i w B4 z 93, oba zamki pneumatyczne i sterowne dwoma masami, w A4 bodajże po pierwszym lifcie zrobili na przemiennie + i - ale to gdzieś dopiero po `97 roku
Rekomendowane odpowiedzi