Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomysł na nowy temat - wycena robocizny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że jestem już na tym forum jakiś czas i nie chciałbym biernie w nim uczestniczyć chce wyjść z propozycją tematu który jak myślę pomógłby mechanikom, których jest wielu na forum ale i użytkownikom audi.

Otóż sam jako zaczynający mechanik mam czasem problem z wyceną wykonanej usługi, i często zastanawiam sie ile faktycznie warta jest moja praca i czas, stąd też pomysł na utworzenie takiego tematu który by w tym pomógł.

Polegałoby to mniej więcej na tym że moglibyście pisać w nim że takim i takim samochodzie zostało zrobione to i to kosztowało mnie to tyle i tyle itd, a jeśli chodzi o mechaników to fajnie jakby również podzielili sie ile ich to czasu kosztowało i co np trzeba było zdemontować żeby wykonać daną usługę.

Dajmy na to:

Marka/Model : Audi A4

Silnik : 1.8T BFB

Wymiana : Termostatu

Zakres pracy : Wymiana płynu chłodniczego, demontaż kolektora ssącego, wymiana termostatu

Czas : 2h

Stawka : 100 zł

Jestem ciekawy waszych opinii, czy przydałoby sie takie coś na forum ?

Opublikowano

Dobra inicjatywa wydaje mi sie ze tak

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Marka/Model : Audi A4 B6

Silnik : 1.9 TDI

Wymiana : Oleju i filtra oleju

Zakres pracy : Demontaż osłony pod silnikiem, upuszczenie starego oleju, wymiana filtra oleju, zalanie nowym olejem, odpalenie auta

Czas : 1h

Stawka : 250zł z moimi materiałami, po tzw. OPR zszedł do 200zł (tak wiem kpina) ale nie miałem czasu na kłótnie bo bardzo się śpieszyłem a poza tym mój ojciec, który robi u niego cały czas auto był obok więc kijowa sytuacja. Dla mnie to oszustwo w biały dzień. Koszt nie powinien przekroczyć 50zł

Miasto: Kalisz

Marka/Model : Audi A4 B7

Silnik : 2.0 TDI

Wymiana : Tarcz i klocków z tyłu

Zakres pracy : Demontaż tarcz, klocków, czyszczenie, smarowanie śrub pastą miedzianą, montaż tarcz i klocków

Czas : 2h (zapieczone śruby kół i mechanik co dużo gada haha)

Stawka : 150zł z moimi materiałami

Miasto: Oława

Marka/Model : Seat Leon 1P

Silnik : 1.9 TDI

Wymiana : Oleju, filtra oleju, płukanka silnika

Zakres pracy : Demontaż osłony pod silnikiem, upuszczenie starego oleju, płukanka, wymiana filtra oleju, zalanie nowym olejem, odpalenie auta

Czas : ?? (zostawiłem auto na 2h)

Stawka : 210zł w tym robocizna, olej motul x8100, płukanka, mój był tylko filtr oleju

Miasto: Oława

Opublikowano

Tez jestem za , myślę że pomysł nie głupi :)

Opublikowano

Pomysł może i dobry, tylko co ma wynikać z tego że stawka w Parzęczewie będzie 100 a w Wąchocku za to samo mechanik krzyknie 250? Pokażę mu wątek na forum i ma zejść do tej ceny bo gdzie indziej tyle wołają? Mamy w końcu wolny rynek ;)

Opublikowano

Temat ciekawy, ale nie do końca miarodajne będą wyceny. Robota robocie nierówna i czasami wszystko idzie sprawnie, a za drugim razem stracisz pół szychty.

Opublikowano

Może załóżmy jeszcze temat czy na stacji benzynowej oprócz paliwa kupujemy hot-doga a może kawe?

Co miasto/mechanik to inne ceny za usługi nie mówiąc już o częściach/olejach jakie są wymieniane...

Z takiego tematu mogą wynikać później niepotrzebne dyskusje że ktoś komuś zrobił coś za 10zł taniej... i inne bzdety.

Opublikowano

Pomysł może i dobry, tylko co ma wynikać z tego że stawka w Parzęczewie będzie 100 a w Wąchocku za to samo mechanik krzyknie 250? Pokażę mu wątek na forum i ma zejść do tej ceny bo gdzie indziej tyle wołają? Mamy w końcu wolny rynek ;)

Tak, myślałem o tym, ogólnie chce zrobić zeby uśrednić stawkę bądz zrobić przedział że cena powinna oscylować np między - 100 a 150zł

Może załóżmy jeszcze temat czy na stacji benzynowej oprócz paliwa kupujemy hot-doga a może kawe?

Co miasto/mechanik to inne ceny za usługi nie mówiąc już o częściach/olejach jakie są wymieniane...

Z takiego tematu mogą wynikać później niepotrzebne dyskusje że ktoś komuś zrobił coś za 10zł taniej... i inne bzdety.

Temat ma tylko przybliżyć możliwe ceny, wiadomo że robota robocie nie równa. Wiem sam po sobie bo sie tym też zajmuje ale sądzę że np cena trzykrotnie wyższa którą poda mechanik "bo tak" od stawki przeciętnej nie jest na miejscu, a osoba która o aucie wie tylko tyle że jeżdzi i trzeba lać paliwo moze nie wiedzieć co ile kosztuje. Sam jako mechanik mam problem czasem z wyceną tego co robie

Stworzyłem taką ankietę, myślę że łatwiej będzie to ogarnąć wszystko

https://www.interankiety.pl/i/yGeNv3aE