Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AKE] Wałki - kupić nowe czy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

aha , tylko czasem nie wklej linku do jakiegoś klubu fiata 126p bo wałki są z innych materiałów :naughty:

Tego nie wiesz,chyba ze pracujesz w firmie światek.

Linku nie wkleję bo nie mam czasu ani chęci szukać,narazie to doczytalem z twojego ze koles przejechal 30tys co nie odpowiada nam na pytanie ile one sa warte tak naprawde.

http://www.allegro.pl/item490580782_walki_rozrzadu_audi_2_5_tdi_pewna_jakosc.html

Opublikowano

jako ze branza motoryzacyjna jest mi szalenie bliska tez spotkalem sie z osobami ktore kozystaly z uslug pana Swiatka i wszyscy sa zadowoleni... od regeneracji walkow przez wymiane na walki przez niego modyfikowane (ostre krzywki) do osob ktore u niego robily cale silniki (np zeby osiagnac moc i moment w zadanej predkosci obrotowej silnika)

regeneracja polega na naniesieniu warstwy materialu w miejscu gdzie ulegla wytarciu, obrobce mechanicznej i cieplnej lub cieplno-chemicznej w celu utwardzenia powierzchni... oczywiscie technologie wykonania takiego procesu sa rozne, ale jesli komus po takim zabiegu peknie walek to nie jest to spowodowane zla regeneracja tylko stanem technicznym walka przed regeneracja (mikropekniecia, wady materialu, wady odlewu itd)

producent nie przeprowadza badan defektoskopowych na kazdym elemencie tylko na wybranych sztukach z danej partii... a wytrzymalosc materialu zalezy tez bezposrednio od uzytkownika, sposobu uzytkowania i eksploatacji :cool1:

Opublikowano

Linku nie wkleję bo nie mam czasu ani chęci szukać

... to daruj sobie komentarze, że na innych forach odradzają regeneracje u Świątka.

Opublikowano

Dzwoniłem dziś do Bydgoszczy do Świątka. Pytałem o jakość po regeneracji i człowiek z którym rozmawiałem, powiedział, że gwarancja półroczna bez limitu km, ale nie wie ile ich klienci jeżdżą. Podał przykład, który jakiś czas temu mieli -ale pokręcę pewnie trochę. Facet jeździ na taxi, miał najechane już 150tyś po ich regeneracji i miał stłuczkę, pękła czy wylała miska olejowa, tak, że wałki zatarły się na podporach, a krzywki mimo to nie zostały uszkodzone, a i do samego stanu krzywek, też nie było żadnych zastrzeżeń. Myślę, że to dobrze wróży :-)

Dzwoniłem do jeszcze jednej firmy z allegro, ale coś kręcili z ceną, że niby cena zależy od zużycia wałków, że to stwierdzą po przysłaniu. Pewnie marketingowa technika "niskiej piłki" :).

Tak więc wielkie dzięki za Wasze opinie!

kielec

Czy jak już będziesz decydował sie na wymianę lub regenerację tych wałków,

to mógłbyś zmierzyć ubytki na krzywkach wałków. Gdzyż interesuje mnie, jakie

ubytki wpływają już na spadek mocy. ?

W styczniu dam znać.

Opublikowano

... to daruj sobie komentarze, że na innych forach odradzają regeneracje u Świątka.

Chodzi o ogolnie walki od swiatka czyt.sportowe walki,a nie sama regeneracje.

Opublikowano

Chodzi o ogolnie walki od swiatka czyt.sportowe walki,a nie sama regeneracje.

...a my poruszamy tutaj temat regeneracji ori walkow u Swiatka, ktora jest szeroko polecana.

Po co wiec ciagniesz temat sportowego walka w temace o 2.5TDi? Nie rozumiem.

Opublikowano

Cześć,

Od dwóch tygodni jeżdżę na zregenerowanych wałkach od Świątka i jestem bardzo zadowolony; za regenerację 1440 zł, za części 1744zł (oryginalne dźwigienki Audi); łącznie niecałe 3200. Wszystko chodzi pięknie.

kielec

Czy jak już będziesz decydował sie na wymianę lub regenerację tych wałków,

to mógłbyś zmierzyć ubytki na krzywkach wałków. Gdyż interesuje mnie, jakie

ubytki wpływają już na spadek mocy. ?

Miałem ubytki rzędu 0,8 do 1,4 mm max. Zapytałem u Świątka czy się orientują przy jakich ubytkach można mówić już o spadku; w odpowiedzi dostałem informację, że przy 0,5mm można odczuć spadek mocy - do tego dochodzi kwestia wyrobienia, zużycia pozostałych części współpracujących.

Dzięki za rady! Przyłączam się do opinii, że Świątka można polecać w ciemno.