street_soldier Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 Uszanowanko mam problem ze swoim wozidłem. Jakiś czas temu pojawił mi się błąd o błędzie mieszanki, jeszcze 2/3 dni temu wyglądał on tak:1 Fault Found:00561 - Mixture Adaptation14-00 - Adaptation Limit (Add) Exceededpoprzedni błąd był podobny z tą różnicą, że oznaczony 14-10. Znalazłem możliwe przyczyny i zacząłem poszukiwania. Zdążyłem sprawdzić szczelność dolotu, wężyki podciśnień, świece, kable, cewki.Wszystko było w porządku, więc poszedłem tokiem pewnej napotkanej opinii "dopóki nie ma muła, nie zwiększa się spalanie i nie sypie innymi błędami to jeździć" (spotkana gdzieś na forum, chyba A6). Dzisiaj podłączyłem samochód pod VCDS-a i wyskoczyło takie coś:1 Fault Found: 16515 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Signal too LowP0131 - 35-00 - -Co do poprzedniego błędu widziałem, że może za to też odpowiadać sonda, to sprawdziłem jej wiązkę, przeczyściłem styki i spsikałem sprayem przewodzącym, żeby była pewność, że wszystko styka i jest sygnał. Podłączyłem ale bez zmian, błąd mieszanki był nadal.Teraz pytanie do Was, coś spartoliłem, zwykła zbieżność zdarzeń, czy najzwyklej w świecie błąd mieszanki sygnalizował że sonda na wykończeniu. Kasowałem błąd, pojeździłem chwilę i wrócił, skasowałem sprawdzałem na bloku 7, napięcie 0, błąd się nie pojawił. Sonda uszkodzona samoistnie z racji wieku, czy mieszanka ją uszkodziła? Patrzyłem na przepływkę, na postoju 2,96-3, więc nie wiem czy można ją wykluczyć.
hosearkadio Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 sonda na jałowym powinna coś wskazywać, nie może być zerowe napięcie
street_soldier Opublikowano 17 Września 2016 Autor Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) tak wiem, wymienię i sprawdzę czy coś oprócz sondy mogło być przyczyną mieszanki. nie jestem obeznany na tyle, ale pewnie nie ma sensu logować dopóki nie uporam się z sondą Sonda wymieniona razem ze świecami. Błąd mieszanki powrócił. Co proponujecie zlogować? Edytowane 17 Września 2016 przez street_soldier
Karol Guzicki Opublikowano 17 Września 2016 Opublikowano 17 Września 2016 ktory blad powraca dokladnie? Jezeli 16515 sprawdz okablowanie od sondy w strone ECU
street_soldier Opublikowano 18 Września 2016 Autor Opublikowano 18 Września 2016 Mieszanki, 00561. Przyszło mi do głowy, że możnaby zrobić wykasowanie korekt, bo pewnie ecu działa na tych wyznaczonych na podstawie starej, chyba że się mylę i sam z automatu je skorygował
Rekomendowane odpowiedzi