Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bardzo słabe oświetlenie soczewkami mijania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.09.2018 o 23:08, Niewidzialny napisał:

Witam, ja natomiast samemu przerobiłem sobie lampy na Bi-Led na soczewkach Koito, operacja nie łatwa ale warto. Moim zdaniem dużo lepiej świecą niż xenony i mają dużo zalet. Koszt początkowo nie jest mały, ale odpada kupowanie żarników i przetwornic. Kupuje się jedynie soczewki za 600zł, no ja jeszcze kupiłem nowe lampy Depo za 400zł, ale dlatego że chciałem mieć ładne nowe klosze, i na czas przeróbki nie chciałem mieć uziemiony samochód. Drugi komplet i spokojnie sobie wolnymi wieczorami przerabiałem. Jeśli ktoś jest zainteresowany taką przeróbką, zapraszam :)  Zdjęcia w moim wątku: 

O piszesz dokładnie jak zabrałe s się za to ? Tak wiem że są tematy. Ale powiedz jak Ty to zrobiłeś może bym się za to zabrał tylko ja mam xenon. Jak dzielił e s lampy jak robione uchwyty i tak dalej

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie i które z żarówek H7 które testowaliście w B5 FL (lampy z soczewką) dawały najwięcej światła?

W mojej starej B5 będę teraz dawał lampy do polerki + wymiany odbłyśników no i chciałbym kupić jakieś bardzo dobre żarówki h7 do tego.

Napiszcie jakie wasze doświadczenia i co mam wybrać, pozdr

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim, jestem tu nowy.

Ściągnął mnie tu problem ze światłami w samochodzie córki, A4 B5 z 1997 roku.  Narzeka, że nic nie widzi w  nocy. Reflektory H7+H7 (+H1 chyba), bez soczewek. Żarówki porządne: tungsram +90%  (w mercedesie W124 na oryginalnych reflektorach (H4) robią bardzo dobrą robotę).

Zastanawiam się, w którą stronę uderzyć: starsze H4 (używki valeo), czy nowsze soczewki (też valeo lub oem używane).  Czy jedne i drugie fizycznie pasują do A4 z 1997roku, z osobnym kierunkowskazem?

Czytając forum widzę, że soczewki też najlepszych opinii nie mają, stąd myśl o H4, które potrafią dobrze świecić w innych samochodach. A jak to wygląda w A4? Ewentualnie z retrofitami LED?

TYC'e miałem w W124 i nie mam o nich dobrego zdania, DEPO nie próbowałem, ale przypuszczam, że podobna jakość?

Na ksenony na razie się nie szarpnę ?

Szrajbnijcie proszę parę słów, bo zmorok szybko zapada... zwłaszcza odpowiedź na pytanie, czy fizycznie wszystkie te lampy są zamienne i pasują do zderzaka, błotnika, maski.

Edytowane przez jarcion

Opublikowano

Zamienniki od razu u bym wykluczył.  Obstawiam standardowy problem. Wypalonych odblysnikow.  Lampy do rozebrana i czyszczenia. Zazwyczaj to wystarcza a jeśli okaże się że odblysnik na dylemat wypalony ze czyszczenie nie pomoże . Regeneracja lub szukaniu używki w bardzo dobrym stanie. 

Projektor tak samo jak ma wypalony odblysnik to nie będzie świecić.  I żadna żarówka nie pomoże.  

Opublikowano

jak coś to mam na sprzedaż lampy dzielone depo z bebechami w stanie idelanym valeo czyli soczewki i odbłyśniki

Opublikowano

Dzięki za odzew.

@rafal291  ale w jakimś temacie widziałem, ze nie byłeś zadowolony mimo wszystko z tego zestawu: " jest dużo lepiej ale i tak szału nie ma "?

Opublikowano

To może od początku : jak kupiłem auto miałem lampy dzielone na H4, myślałem że wszystko jest ok dopóki nie wybrałem się w nocną podróż do Chorwacji - był dramat i zacząłem kombinować co poprawić. Zamówiłem u mojego lokalnego magika od świateł zestaw : depo dzielone z soczewką a la s4 a bebechy wziąłem oryginały w stanie igła od valeo (odbłyśniki + soczewki) z początku byłem zadowolony ale jak kupiłem żonie kia ceed, gdzie też jest to na soczewce z h7, to stwierdziłem, że oświetlenie w audi kontra kia to jak porównanie gówna do twarogu i mina mi zrzedła... W międzyczasie zaliczyłem lekką stłuczkę i od jednej lampy popękały mi zaczepy... Ponieważ miałem zagiętą maskę wyruszyłem na poszukiwanie części : udało mi się trafić audi uderzone w tyłek ale w stanie wzór ! Auto mimo prawie 20 lat na grzbiecie całe lśniące jak z salonu, przebieg 70 tys i to było widać po każdym elemencie. Jak zobaczyłem jak wyglądają lampy (valeo H4), jak nówki - odbłyśniki z daleka świeciły - to wziąłem maskę (w kolor) i lampy kompletne po 50 zł za sztukę ! Koniec końców - założyłem te lampy valeo H4 i dopiero nastąpiła poprawa ! Stała się jasność a ja stwierdziłem, że nic nie zastąpi oryginału ! Sorki za przydługie wypracowanie...

Opublikowano

Jak rozmawiam ze znajomymi którzy mają audi na soczewce czy to A4 czy A3 to wszędzie jest tak, że d*py nie urywa...

Opublikowano

Dzięki. Zdecydowałem się na H4, już są w drodze. Na zdjęciach wyglądały na niezmęczone, na żywo w poniedziałek zobaczę.

A przy okazji (choć wydaje mi się, że ktoś już o tym wspomniał), napięcie na kostkach warto sprawdzić. 12,8 prawy i 13,2 lewy u córki w autku. Testowo podałem wczoraj napięcie bezpośrednio z aku na + kostki i reflektor wyraźnie jaśniej (na ścianie) świecił. Zatem do nowych reflektorów przerobię instalację: aku-bezpiecznik- przekaźniki (przy reflektorze)- kable do kostek.  Przekaźniki (jeden do mijania, drugi do drogowych) przy reflektorze, bo bez zbędnego przedłużania kabli obecnie zasilających żarówki, będzie można je wykorzystać do sterowania przekaźnikami.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla porównania :

1. Po lewej - z reflektora  zamiennika po 2 latach użytkowania

2. Po prawej  - z reflektora ori po 17 latach użytkowania

Zdjęcie mówi samo za siebie o jakości zamienników

IMG_20190110_122202.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć. Potrzebuję podpowiedzi bo czytam i dalej nie wiem co zrobić. 

Mam a4 b5 lift z 2000 roku z seryjnymi xenonami w światłach mijania, spryskiwaczami i poziomowaniem. Świeci to tak sobie i zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1. regeneracja odbłyśników + nowe żarniki,
2. wymiana soczewek na coś innego. Nie chce "bixenonów" ledów i innych cudów, ma zostać to co jest. Ewentualnie jeśli np soczewki i odbłyśniki od b7 czy innego modelu pasują i można je bez większych przeróbek założyć to mogłoby to być ciekawą alternatywą. Tylko tutaj nie do końca wiem co dokładnie będzie mi potrzebne. 

Jest w stanie ktoś podpowiedzieć coś odnośnie tych dwóch opcji? może polecić kogoś konkretnego? zależy mi żeby to nie kosztowało majątku a przy tym żeby coś widział podczas jazdy w zimowe wieczory. Oczywiście bez oślepiania innych. 

• 3 lata później...
Opublikowano

Użytkuję od kilku lat  B5 i od początku światła świecą na czarno  dlatego  zakupiłem najlepsze żarówki H7  co nie bardzo pomogło  no to wyczyściłem soczewki i lustra  które były w dobrym+ stanie czyli zero wypaleń  tylko nie miały tego  super blasku , klosze  czyste  lampy valeo  więc  postanowiłem  wymienić  na DEPO  +  super żarówki  osral filips narwa i tungsram  efekt  minimalnie lepiej niż  kiedyś  ALE  w porównaniu do 20 letniej zafiry z żarówkami za 5zł  to   nie ma co porównywać  , zefir ma światła  jakby słońce  było w reflektorze  a u mnie kaszana.
Zamontowane zostały hidy  5000k  i na kostce brukowej   świeci to OK ale na czarnym asfalcie  cienizna  , reflektory zawsze czyściutkie . Czy  w waszych B5 też jest generalnie  problem z światłami mijania  świecącymi "na czarno" . Czasy takie że  jak pójdzie jakiś  cierp asfaltem i nie zejdzie na pobocze o można skrócić  mu męki  dlatego lepiej mieć dobre oświetlenie >
(wzrok dobry ;) )