Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Przerywający klakson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z klaksonem. Polega on na tym, że po naciśnięciu przycisku na kierownicy raz jest klakson, raz go nie ma, zależnie od obrotu kierownicą. Sprawdziłem wszystkie przewody i połączenia, przekaźnik i tam wszystko jest ok. Myślę, że problem występuje w samej kierownicy. Po jej zdjęciu sprawdzałem styki miernikiem i gdy naciska się na poduszkę, sygnał jest prawidłowy.

Ale z tyłu, za kierownicą jest jakaś tajemnicza skrzyneczka, która obraca się na osi kierownicy. Jest ona dosyć "luźna" :wink4: . Ktoś wie do czego ona służy i jak ją otworzyć? Może tam coś nie styka??

Dodam, że przy zamontowanej kierownicy (bez przykręconej poduszki) zwierałem styki na kierownicy bezpośrednio kluczem metalowym i też raz trąbi, raz nie, zależnie od obrotu kierownicą.

Help!

Opublikowano

Podepnij się miernikiem gdzieś na linii pomiędzy kierą a klaksonem i zobacz czy miernik też będzie reagował na kręcenie kierownicą jak tak to szukaj gdzieś od kierownicy jak nie to klakson

Opublikowano

Dla mnie to będzie coś z przewodami, jakieś przerwy w przepływie prądu.

Opublikowano

Taśma pod kierownicą mówi papa.

Opublikowano

Dzięki, Panowie za rady. Już wiem że to taśma za kierownicą. Same klaksony są w porzo bo działają zawsze gdy zadziała przekaźnik. Gadałem o tym z poprzednim właścicielem auta i powiedział że rok temu był w serwisie Boscha i elektryk mu powiedział że taśma jest do wymiany. Tak z ciekawości dzwoniłem do tego serwisu w Koszalinie i za nową taśmę i wymianę chcieli 700 zł :shocked:

Na allegro są takie za najwyżej 150 to kupię i wymienię, bo już znalazłem opis na forum jak to zrobić.

Dzięki.