Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi Q5 3.0TFSI -> RSQ5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Broń Boże żadnych naciągów do takiego auta :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Plan mega.. Jak najszybciej go realizuj bo narazie Q5 taka szara myszka :) powodzenia życzę! ;)

Ściągam graty, pod koniec października będę wszystko składał tak więc od listopada powinna Q5tka śmigać już jako RSQ5

Opublikowano

Wersja silnikowa raczej mało spotykana i z dużym potencjałem. Szczególnie cieszy mnie że to kompresor a nie turbo i skrzynia 8b ZF a nie S-Tronic.

Czemu cieszy Cię, że to nie S Tronic?

Opublikowano
  • Autor

Wersja silnikowa raczej mało spotykana i z dużym potencjałem. Szczególnie cieszy mnie że to kompresor a nie turbo i skrzynia 8b ZF a nie S-Tronic.

Czemu cieszy Cię, że to nie S Tronic?

Po pierwsze że trwalsza i praktycznie w tej konfiguracji silnika nie do zajeżdżenia.

Po drugie bardziej odpowiada mi charakterystyka pracy tej skrzyni, ciężko to tak po prostu opisać, ale to takie niuanse jak płynniejsze ruszanie i mniej szarpaniny z ciągłym przerzucaniem biegów.

Jak dla mnie ogólnie dwusprzęgłówki źle wykorzystują moment obrotowy silnika, lekko deptasz a już skrzynia zrzuca biegi w dół co przy normalnej spokojnej jeździe jest zbędne.

Może to i dobre przy 1.4TFSI gdzie brak mocy na niskich obrotach, ale przy większych silnikach taka charakterystyka jest bez sensu, bo np to moje 3.0TFSI pięknie się zbiera z niskich obrotów i według mnie skrzynia 8b ZF lepiej współpracuje z tym silnikiem niż S-Tronic w S4.

Przy okazji że o skrzyni czy ogarniał ktoś z Was wymiane takiego lewarka

3c079cce0c0041404ae58f6e05b1cf8b.jpg

na taki jak w SQ5 lub RSach.

Edytowane przez artech

Opublikowano

Korzystałem z podpowiedzi forum A6 :)

mieszek delikatnie wyciagasz do gory, łapiąc za brzegi skory przy samych krawedziach mniej wiecej na wysokosci "P" i "-".
Sa tam po dwie zapinki po obu stronach i bardzo lekko schodza.
Nie ma potrzeby nic podwazac zadnymi blaszkami, srubokretami i innym dziadostwem - jedna reka to zrobisz.
Potem wywijasz do gory i rozpinasz opaske ktora zapieta jest galka do mieszka.

Zeby sciagnac galke musisz sie przelaczyc na N jesli dobrze pamietam. Przed zdjeciem galki musisz delikatnie wyciagnac/odciagnac przycisk na galce i zablokowac go od dolu najlepiej opaska zaciskowa ("trytytka"). Po zablokowaniu sciagasz galke i gotowe.

Jesli wpadnie przycisk, to bardzo latwo sie wyciaga "trytytka". Wystarczy wsunac jej koniec pod przycisk az do zaklinowania i delikatnie wyciagac - przycisk wysunie sie razem z opaska. Potem przytrzymujemy go, wyciagamy do konca i wsuwamy pod jego spod ta sama opaske, zeby go zablokowac przed ponownym wpadnieciem.

Edytowane przez WojtekM83

Opublikowano
  • Autor

Ze względu na to że u mnie teraz przycisk jest z boku, a w gałce od RSa z przodu to chyba jednak trochę więcej rzeźby będzie. Z tego co znalazłem trzeba obrócić o 90stopni (po nagrzaniu) taki plastikowy element w który wchodzi przycisk.

vcwihcmd.jpg

Gorzej jak pęknie...nie bardzo mogę znaleźć czy można ten element kupić osobno.

Opublikowano

Piękny projekt sie szykuje:) gratuluje, najważniejsze Eby śmigała bez problemowo:)

Widze ze to dosyć podobny mod jak jest przy zmianie gałki w DSG. Tez trzeba dobrze rozgrzać ten element co zrobiłeś fotę i delikatnie go "obrócić". Do DSG nie jest do kupienia indywidualnie te trzpień. Jest to w całości dostępne.

Opublikowano
  • Autor

Mody czas start!

f2da47f42398384150636efb052268b2.jpg

Opublikowano

Mody czas start!

f2da47f42398384150636efb052268b2.jpg

No w koncu sie zaczelo. :kox: Jestem mega ciekawy tego projektu. Powodzenia! :a4fan:

Opublikowano

Witaj,

Gdzie planujesz robić Stage silnika 3.0 TFSI i w jakim zakresie?

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Witaj,

Gdzie planujesz robić Stage silnika 3.0 TFSI i w jakim zakresie?

Pozdrawiam!

U siebie :D w UNT Tuning Center

Wstawimy mniejsze koło kompresora i program Stage 1+ na 420-440KM, wszystko od REVO

Opublikowano

Dzięki za info !

Przy ok. 440 ps w ile momentu celujesz?

Jak się ma szybkość zmian biegów w ZF-ie do S-tronic-a?

PS. Zdecydowałeś jaki pakiet stylistyczny wrzucasz?

Powodzenia w projekcie. Będę podpatrywał :D

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info !

Przy ok. 440 ps w ile momentu celujesz?

Jak się ma szybkość zmian biegów w ZF-ie do S-tronic-a?

PS. Zdecydowałeś jaki pakiet stylistyczny wrzucasz?

Powodzenia w projekcie. Będę podpatrywał :D

Pozdrawiam!

Może wyjść około 600Nm.

ZF zmienia biegi bardzo szybko, chyba bym się nie pokapował że to nie dwusprzęgłówka gdybym nie wiedział.

W porównaniu do S-Tronica....hmm może trochę wolniej redukuje, ale to naprawdę są jakieś ułamki sekund.

Pakiet stylistyczny: przód a'la RS od XENONZ, wloty powietrza i dolna listwa czarny połysk, czarny grill plaster miodu z czarnym logo i napisem Quattro na dole, tylna dokładka z SQ5+wszystkie chromy+lusterka w czarny połysk. Do tego felgi Vossen VLE-1 Gloss Graphite 20x10.5, wydech Milltek Valvesonic z 4 końcówkami 100mm czarny mat.

Opublikowano

Witaj!

Dzięki za info!

Setup zacny :D

Zastanów się nad kołem 21 cali. Kompromis między wyglądem a użytkowaniem.

20" w Q5 ginie...

Poważnie te VLE kołpakowate chcesz wrzucić?

Może np. ori 10 x 21" w czerń połysk:

http://allegro.pl/felgi-alu-10j-21-5x130-audi-q7-4l0-i6155386369.html

albo chociaż VFS-a :D

http://allegro.pl/felgi-vossen-vfs-1-10-5x21-11x21-audi-bmw-merc-i6573936604.html

PS. Z zawieszeniem coś działasz czy zostaje S-line?

Pozdrawiam!

Edytowane przez black4

Opublikowano
  • Autor

Na zimę zostaje 20"
Oczywiście jest wiele modeli do wyboru, ale jakoś zawsze VLE-1 na żywo mi się podobały,
zresztą model limitowany do 400 kompletów, i już praktycznie nie do kupienia.
Te felgi są po prostu inne, i na zimę idealne bo zasłaniają to co się na codzień mocno brudzi ;)
Zobaczymy jak to wyjdzie wizualnie ale np. tutaj:

http://www.vossenwheels.com/gallery/vehicledetails.aspx?id=1743

całkiem dobrze to wygląda.

Na lato będzie 21-22" ale to też będę musiał hamulce zmienić bo będą wizualnie za małe.

W zawieszeniu wstawiam sprężyny z regulacją wysokości KW, przód -40-60mm tył -45-70mm.

Edytowane przez artech

Opublikowano

no i kolejne grube auto z 3 miasta sie robi super

Opublikowano

Witam wszystkich od tygodnia jestem posiadaczem q5 2.0 TDI rok 2009, wersja S line dziś kupiłem zderzak tylny z wersji sq 5 i mam pytanie czy ten zderzak z sq5 podejdzie bez problemu do mojego samochodu, drugie pytanie wiadomo ze 2.0 tdi ma wydech tylko po lewej stronie czy mogę zalozyc wydech z 3.0 tdi i dorobić koncowki tak aby to wygladalo na sq 5, ewentualnie co polecasz bo widze ze ladnie modzisz jaki koszt tego wydechu z milteka???

Opublikowano

Lepiej kupić zderzak i kominy od 3.0tdi

Opublikowano

ale ja już kupiłem zderzak od sq5 dlatego pytam czy będzie pasowal na 100% wydechy wlasnie chciałbym od 3.0 tdi a koncowki dorobić bo koszty w mg lub milteku powalaja

Opublikowano

SQ5 ma z tyłu 4 rury

A 3.0tdi dwie