Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy warto modyfikować 1.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupiłem jakiś czas temu Audi A4 B5 z silnikiem 1.8. Z uwagi na stan techniczny nie zastanawiałem się długo nad decyzją zakupu. Fakt że wolałbym aby był silnik 1.8T ale samochód oprócz drobnych rys na lakierze jest w stanie idealnym. Stąd moje pytanie, myślałem o 1.8T i podniesieniu mocy ale jak mam 1.8 bez Turbo to czy opłaca się modyfikować ten silnik? Czy w ogóle da się? Czy nie ma to sensu bo koszta są duże a osiągi nie wzrosną dużo?

Opublikowano

Hej
Zalezy w jakim stopniu chcesz go wytrenować.

Jeżeli +-10KM, to zdbaj o dobre swiece, dolot, i wydech, można tez pokusic sie o softa, ale to łacznie da może z 15KM.

Jak chcesz miec juz mocna furmankę, to najłatwiej, najtaniej, i najbezpieczniej będzie chyba wrzucenie po prostu silnika 1.8T z całym osprzetem.

Mozna oczywiscie pokusić się na jakieś projekty indywidualne, aby uturbic 1.8, ale to zawsze będzie rzeźba, a aby to było zrobione dobrze, aby pojeździło i było nie tyle co supermocne, ale pewne, zebys nie bał sie tym zrobić trase 500km, to tuner za to 'trochę' sobie policzy.

Sam program to będzie pewnie cos koło 1500zł, a jak dołozysz do tego 500, to masz gotowy motor, z wiazką i osprzetem, zapłać 1000 za przekładke, i masz 1.8t.

Nie wiem jak jest np ze skrzynia biegów, sprzegłem, przegubami, ale suma sumarum, to co wyjmiesz ze swojego to sprzedasz, i cała operacja sie sporo zwróci :naughty:

Opublikowano

Kiedyś miałem ten silnik, nie opłaca się nic przy nim robić.

Opublikowano

ja miałem 1.8 adr i zrobiłem swapa na 1.8t APU wgrałem podkreconego softa i jest mega różnica. mega mega.