Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie czy w 1.8 ADR jest takie cos, jak sie wyciągnie przepustnice to ponoć na niej są jakieś 2 śrubki którymi sie ustawia całą przepustnice, ktoś wie jak to ustawić żeby było dobrze? Czy w tym silnikach tylko sie czyści przepustnice bez ustawiania?

Opublikowano (edytowane)

Czyścisz błędy w sterowniku, najlepiej auto rozgrzane do 90 st. i nie dotykasz pedału gazu, tylko na przekręconym zapłonie (nie odpalonym) wchodzisz w Basic settings i grupa 098 - czekasz ok. 20s ;) Ma się pokazać ADP. OK.

Edytowane przez kamil-vag
Opublikowano (edytowane)

098? :o

Czy to?

Zapłon włączony, silnik nie pracuje!

[Wybór]

[01 - Silnik]

[bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "098" (lub grupę "001" w niektórych pojazdach wyposażonych w sterowniki SIMOS
i Marelli np. silniki ADY i AEE).

[idź!]

[Przełącz na Nastawy - 04]

Po przełączeniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:
"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.
System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym można ponownie przełączyć na :

[bloki pomiarowe - 08]

...i gotowe.

Ja w swoim robiłem na 001 bo na 098 nie miałem chyba nic, bez kitu sprawdzę to..

Ale mi chodzi o to jak zdemontuje się przepustnice to na niej są jakieś śrubki, którymi ustawia się całą przepustnicę. Gdzieś na forum passata to wyczytałem, i dlatego pytam czy tak faktycznie jest.

Edytowane przez k232
Opublikowano

Nic się tam nie reguluje... Adaptację robi się VAGiem. Mimo że jest na linkę gazu - to jest w niej elektronika z mechanizmem sterującym pracą silnika na biegu jałowym - i do tego potrzebujesz adaptacji...

Opublikowano

Tak jak wspomniałem robiłem na kanale 001, tak jak w opisie powyżej i pisało ADP OK, ale sprawdzę jeszcze na 098 bo dalej mam jakieś wahania obrotów, chyba, że odma łapie lewajkę :D