kamilbarmanek Opublikowano 29 Listopada 2016 Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Audi A4 B8 z silnikiem 2.0 TDI o kodzie CAHA czyli 170KM. Rocznik 2008r. 370k km. Podczas jazdy zauważyłem, że na 3, 4, 5 i 6 biegu mam następujące objawy. Mianowicie po wrzuceniu biegu i wciśnięciu pedału gazu do końca obroty skaczą z np. 1600 na 2400 po czym opadają na 2000 i dalej już normalnie wzrastają. Auto przyśpiesza równomiernie. Brak jakikolwiek szarpnięć czy zrywów. Na postoju silnik również pracuje równo i cicho. Ponadto świeci mi się check engine. Na początku dotyczyło to świec bo najpewniej 2 są uszkodzone. W ten weekend planuje wymianę wszystkich 4 by mieć spokój. Na tą chwilę jednak nie wiem jaki kod błędu wyskoczył, ponieważ nie miałem okazji podpiąć się pod komputer. Czy ktoś z Was spotkał się już z takim przypadkiem? Jeśli tak to co było problemem i w jaki sposób można go rozwiązać? Próbowałem znaleźć ten problem w wyszukiwarce jednak brak rezultatów.
M@rcus Opublikowano 29 Listopada 2016 Opublikowano 29 Listopada 2016 Skoro skrzynia manual, to ewidentnie sprzęgło się ślizga.
ArkadiuS Opublikowano 29 Listopada 2016 Opublikowano 29 Listopada 2016 Skoro skrzynia manual, to ewidentnie sprzęgło się ślizga.[emoji106]
kamilbarmanek Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dziękuję, za odpowiedź. Twoje przypuszczenia sprawdziły się. Przyczyną ślizgania się sprzęgła, był uszkodony simering od skrzyni, który puszczał olej. Tarcza go wchłaniała i przez to się ślizgała. Sprzęgło i simering wymienione. Idzie teraz jak zły.
Rekomendowane odpowiedzi