Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dobranie sprzęgła i zamachu do AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,pisałem w innym temacie ,lecz nikt nie odpowiedział ,więc założę nowy temat . Otóż moja dwumasa siadła na ament ,a dokładnie docisk ,łożysko i tarcze ,a co za tym idzie dwumasa ma luz dość spory . ChciaŁ BYM IŚĆ za ciosem tańszego rozwiązania czyli jedno masy w tym mam do wyboru z audi a3 zamach o numerach :037105273c lub zamach z passata b4 (nie wiem jakie ma położenie silnik ) :0371052736g i tarcze do niego o numerach 323033910 .
Nie jestem pewny czy będą one pasować .... Ktoś coś mi doradzi ,bo mam kawałek do nich a na darmo nie chce wydawać pieniązków .

W ostateczności mam możliwość kupna ori dwu masy za kwote 300zł w stanie niby db ale nie wiadomo jak to bywa z tym ... Za sprzęgło czyli tarcze docisk + łożysko trzeba liczyć600zł ...

Opublikowano

Kupowałem w sierpniu w carsie komplet sprzęgła za 450zł. Dwumasa to koszt rzędu 1200zł w carsie. Nie wiem czy jest sens bawić w jednomas, ale jak tam wolisz :D

Opublikowano

Na sztywnym kole spadnie komfort jazdy, zastanów się żebyś później nie żałował skoro możesz kupić tanio używaną dwumasę.

Tarcze sprzęgła z silników poprzecznych mają inną ilość zębów na wielowpuście na wał, nie wiem jak jest z kołem zamachowym.

Kup koło zamachowe i tarcze z silnika wzdłużnego napewno będzie pasowało np. Passat, a4, a6, Superb

Opublikowano

Jednomasy z poprzeczniaka a wzdłużnego silnika różnią się miejscem położenia wieńca rozrusznika.

Do poprzeczniaka wieniec jest po stronie skrzyni a we wzdłużnym od strony silnika (pisze z pamięci więc mogę się mylić i może być na odwrót) - musiałby ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć ktoś kto na pewno wie.

Założyć założysz takie sztywne koło od poprzecznego ale wieniec na rozrusznik nie przypasi.

Od passata b4 nawet nie szukaj - poprzeczniak ;)

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem państwa sugestie ,osobiście chciał bym dwumase a lecz jeśli mam za kompletny zestaw wydać 1000zł to mija się z celem aktualnie .ew kupić używane za 400 ,dokupić tarczę nowa i łożysko operowe ? W jaki sposób mogę sprawdzić tak aby się nie na dziać z sprzeglem dwumasowym? Jakaś granicą zużycia ,luz ?

Opublikowano

Kolego mam takie sztywne kolo na zbyciu, od a4 ahu czyli dokladnie takie jak ci potrzeba

Opublikowano
  • Autor

Dla pewności ,w ile mm grubości jest zużyta tarcza sprzęgła w naszych autach ? Moja ma 5,8/7mm , a ile tarcza taka do założenia używana lub ew nowa ? . Jeszcze jedno pytanie czy dwumasa może mieć luz : góra dół ,poprzeczy względem osi dwumasy ( jaśniej pisząc ,jeżeli dwumasa leży na ziemi ,element środkowy dwumasy wciskając od boku ma luz jest już zużyta ) ? Sory za takie pytania ,lecz nie jestem w tym magikiem ;)

Opublikowano

Nówka tarcza z 1Z ma bodajże 8,5-9mm

Jeśli Twoja ma 5,8mm najmniej a 7mm najwięcej to najmniejszy wymiar dyskwalifikuje ją do założenia, bo za dużo "mięsa" już tam nie ma a po drugie strasznie krzywa.

Nie wiem jakiej grubości są nówki afn, awx

Co do dwumasy to nic nie napisze, bo się nie znam :]

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam cię kolego ,źle napisałem , moja ma 5.8mm lub 5,7 natomiast mam do kupienia używane sprzęgło dwumase z tarczą o grubości 7mm . Zastanawiam się czy nie lepiej kupić taką używaną i włożyć .. Nigdzie nie mogę znaleźć grubości nowej tarczy do afn i cięzko mi określić czy 7mm to dobry stan grubości tarczy .

Opublikowano

witaj

tarcza 1z ma 7,8mm wiem bo niedawno mierzyłem luka ,tylko to nowa tarcza , z tego co wiem kiedys były grubsze tarcze a i docisk miał inny skok pod grubosc tarczy 10mm(chyba)

miałem na dwumasie tarcze 7mm i sie slizgała,

Opublikowano

Szukaj koła z audi 80 do tego sprząglo luka i bd śmigał kolega załozyl do a4 z 2000 i roznica jest jak zdusisz do 1400 wtedy czuc delikatnie drgania.

Opublikowano
  • Autor

witam ,otóż zakupiłem używaną dwumase jednak ,w zestawie była tarcza o grubości 7,1mm i zdecydowałem się zakuić nową tarcze sahs i łożysło oporowe koszt 280zł . Mam następny problem z założeniem skrzyni .Wałek nachodzi prawdopodobnie na tarcze ,lecz skrzynia nie chce się zejsć z sobą . Przez szpare widać zęby sprzegła ..Próbowaliśmy w 3 oosoby i ani tak ani tak .Może być ,tak ,że tarcza źle się ułożyła w trakcie ,kiedy skręcałem docisk ?

Opublikowano

no jasne, trzeba wycentrować tarcze przed skreceniem inaczej efekt jest taki jaki masz