Toskańczyk Opublikowano 3 Grudnia 2016 Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Mam taki problem, oddałem auto na wymianę rozrządu i wszystkich płynów i filtrów, wszystko było ok, przez 1 dzień aż wracałem z pracy trochę butowałem auto i zapaliła się kontrolka silnika, Vag pokazał błąd przekaźnika pompy paliwa, parę razy auto jeszcze odpaliło aż zaczęło szarpać na drodze i silnik zgasł, Pytanie czy przyczyną mogły być źle zrobione wymiany części? Uszkodzona może być pompka albo przekaźnik czy ten błąd może mieć więcej przyczyn? A jeszcze mi się przypomniało, rano miałem rozładowany Aku, Miałem już jechać do elektryka na pomiary i po nowy aku ale jak podszedłem do auta to słyszę że wisko się kręci a auto zamknięte, pytanie dlaczego tak się może dziać Edytowane 3 Grudnia 2016 przez Toskańczyk
piotrsob1 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) podszedłem do auta to słyszę że wisko się kręci a auto zamknięte, pytanie dlaczego tak się może dziać Pierwsze słyszę , by w zamkniętym samochodzie z wyłączonym silnikiem obracało się wisko, chyba że wiało od przodu ze 100 na godzinę Może załącza się elektryczny wentylator, trzeba posprawdzać podłączenia (kostki ) czujników temperatury w układzie chłodzenia i ich kabelki, może czegoś nie podpięli albo zrobili to niedokładnie , albo uszkodzili wiązkę , dostała się wilgoć z solą i głupieje Co do pompy paliwa to wyjmij bezpiecznik nr 28 ( ze skrzynki bezpiecznikowej na lewym końcu deski rozdzielczej ) i podłącz na krótko z aku (przez dodatkowy bezpiecznik 15 A) zasilanie : Tak jak na tym rysunku: Zasilanie możesz sobie podłączyć też z gniazda zapalniczki ( dodatkowy bezpiecznik już niekonieczny ). Sprawdzisz sobie w ten sposób czy pompa działa i będziesz mógł się przejechać w celu potwierdzenia czy jest OK. Na drugim styku bezpiecznika po włączeniu stacyjki powinno się pojawiać na ok. 2-3 sek. napięcie , a po uruchomieniu silnika powinno być cały czas. Jeżeli go tam nie ma lub pojawia się nie zawsze po włączeniu stacyjki , albo zanika podczas jazdy , to prawdopodobnie wina przekaźnika pompy paliwa ( znajduje się on w obudowie ECU pod maską ) Edytowane 5 Grudnia 2016 przez piotrsob1
Toskańczyk Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2016 Auto trafiło na warsztat, diagnoza - zalane przekaźniki przez uszkodzoną obudowę ecu
Rekomendowane odpowiedzi