Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wymiana świec żarowych - prosze o pomoc co i jak????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam zamiar wymienic swiece żarowe....i moj problem bo nie wiem czy moge to samo zrobic czy jednak skorzystac z pomocy specjalisty ??? ...wydaje mi sie ze nie jest to zbyt skomplikowane tylko mam jeden problem wyczytalem ze potrzebny jest do tego klucz dynamometryczny i dokrecenie o sile 15nm ktorego nie posiadam aaaa znowoz moechanik powiedzial mi za wymiane 50zł a jezeli nie bedzie sie chcialy wykrecic(zerwanie , rozwiercanie itp.) to 80zł od sztuki za wymiane... tak wiec moglbym wykonac to samodzielnie ?? zeczywiscie niezbedny jest klucz dynamometryczny?? a jezeli nie to jakim kluczem mozna to najlepiej zrobic....z gory dziekuje za odpowiedz :)

Opublikowano

nie jest tak że klucz dynamo -jest niezbędny

ale nie bierz sie do tego jak nie mie masz o tym pojęcia

takie świece potrafią się poprostu zapiec/i przy nie umiejętnym

odkręcaniu się ukręcają

nie jest to koniec świata- ale nie poradzisz sobie z tym pod blokiem

daj 50- zeta i po sprawie

pozdro :hi:

Opublikowano

Jak chcesz sam się do tego zabrać to pamiętaj abyś nie robił tego na zimnym silniku wówczas są problemy z odkręceniem świec i można coś urwać. Zagrzej silnik a następnie przy pomocy klucza rurkowego z przedłużką w rozmiarze 10 spróbuj odkręcać świece pojedynczo. Jak by świeca szła z dużym oporem to dokręć ją i ponownie zacznij delikatnie odkręcać, powtórz tą czynność do całkowitego jej wykręcenia. Przed odkręceniem oczyść z prochu część głowicy aby po wykręceniu świecy nie wpadł ci jakiś brud do środka. Po wkręceniu nowej dokręć ją z niewielka siłą. Powodzenia :good:

Opublikowano

jak dobrze pamietam to z siłom 45 Nm sie dokręca

Opublikowano

3 tyg temu wymieniałem u siebie świece. Pojechałem do fachowca, 15 zł/szt płaciłem, a wiec łącznie 90 zł. Nie był to wielki wydatek, a zrobione jak należy i odpowiednim sprzętem. :good:

Opublikowano

Zapłać fachmanowi i nawet się nie zastanawiaj !!! Ja wziąłem się za wyminę u siebie i robiłem wszystko delikatnie a mimo wszystko świeca się ukręciła tak że nie mam takiej możliwości jej wykręcić !! Spawarka i inne gadzety nie pomogły :(

Tak podepnę się pod temat ...

Świeca została mi w głowicy a kabel który jest na nią nasuwany został podwieszony z boku ... Posiadam już całą pokrywę głowicy którą wymienię razem z felerną świecą ale powiedzcie mi czy dzieje się coś w silniku jeżeli tak jeżdże i grzeje silnik na 5 świec . Jakie jeszcze naprawy wiążą się z wymianą tej części głowicy ? (planowanie?,jakie koszta takiej operacji?)

Jestem laikiem ale może naprowadzicie mnie na trop :rolleyes:

Opublikowano

kolego RiCoTriCo nie odpowiem Ci wprost ale

w vw miałem tak jak piszesz i objawy

w lecie gicior ale zimową porą jak było

tak -10 C to gorzej mi palił i na początku

szatkował /po kilku min było oki

pozdro :hi:

nie wymieniaj sam jedź na warsztat ..

Opublikowano

witam mam zamiar wymienic swiece żarowe....i moj problem bo nie wiem czy moge to samo zrobic czy jednak skorzystac z pomocy specjalisty ??? ...wydaje mi sie ze nie jest to zbyt skomplikowane tylko mam jeden problem wyczytalem ze potrzebny jest do tego klucz dynamometryczny i dokrecenie o sile 15nm ktorego nie posiadam aaaa znowoz moechanik powiedzial mi za wymiane 50zł a jezeli nie bedzie sie chcialy wykrecic(zerwanie , rozwiercanie itp.) to 80zł od sztuki za wymiane... tak wiec moglbym wykonac to samodzielnie ?? zeczywiscie niezbedny jest klucz dynamometryczny?? a jezeli nie to jakim kluczem mozna to najlepiej zrobic....z gory dziekuje za odpowiedz :)

Wg. Mnie 50 zeta to żaden majątek wiecej kłopotu narobisz wymieniając świece sam! A jak którąś ukręcisz? Jeżeli zrobi to mechanik to on bierze na siebie tą odpowiedzialność! Oczywiście nie bierz tego do siebie co napisałem,ale różnie bywa! Jedz do mechaniora
Opublikowano

A jeżeli już koniecznie chciałbyś się za to sam zabrać, to zapodaj przed odkręceniem WD40 i zostaw na kilkanaście minut.

Opublikowano

A jeżeli już koniecznie chciałbyś się za to sam zabrać, to zapodaj przed odkręceniem WD40 i zostaw na kilkanaście minut.

dolacze sie do wypowiedzi i wypowiedz kolegi jest jak najbardziej na miejscu :evil:

Opublikowano

Koledzy ja dziś zmieniłem świece bo jak było -5 lub więcej to rani po odpaleniu przez kilka lub kilkanaście sekund szarpało i żucało silnikiem. Świece obwód prądu robiły ale podobno i wtedy mogą byż popsute. Miałem NGK a teraz zakupiłem BERU.

I teraz najważniejsze:

JAK DŁUGO POWINNA SIĘ ROZGRZEWAĆ ŚWIECA ŻAROWA DO CZERWONOŚCI???

Ja podpinałem na ostro i żeby świeca była czerwona na długości 1cm. schodziło ok. 9 sekund, a jedna zagrzewała się troszke dłużej. Czy to tak powinno być??? Czytałem gdzieś że po 2 sekundach się robią czerwone ale u mnie tak nie było. Wiem że każdy powie poczekaj do rana. :decayed:[br]Dopisany: 30 Grudzień 2008, 11:21_________________________________________________Może się komuś przyda :naughty:

Ja zrobiłem to tak: wróciłem ze sklepu z nowymi świeczkami, cofnołem w garaż, odkręciłem pokrywe na silniku, zapuściłem świeczki WD40 i próba (ani drgną). Po kilku minutach następna pruba odkręcania - wszystkie poszły w miare lekko. Motorek był rozgrzany. :wink4:

Opublikowano

Wczoraj z Tatą wymienialiśmy świece w jego b4 silnik 1Z

Tak jak pisał kolega potrzebny jest klucz nasadkowy 10 i przedłużka i naprawde fajnie i bezproblemowo sie odkręcają GRUNT to dobrzy klucz :good:

Przed wymiana zalej Wd-40 + ciepły silnik i wymieniaj sam