Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Broki wałka popychaczy - Wymienne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odstawiłem auto do mechanika i kazałem przy okazji zajrzeć pod pokrywę zaworów aby sprawdzić wałek i szklanki,

Okazało się, że wszystko jest Ok ale nie ma 1 broka na wałku popychaczy i tu pytanie czy jest to osobny element, który można dostać, czy tylko w jakimś komplecie z wałkiem itd.?

Opublikowano

Albo zaspawać, albo nagwintować, albo dopasować wałeczek podobnego rozmiaru i wkleić... różne sposoby, byleby już nie wyleciało...

Opublikowano
  • Autor

Oddałem do serwisu, który raczej nie będzie się bawił w spawanie itd. dlatego pytam co wchodzi w ewentualną wymianę, gdy samego broka nie da się kupić

Opublikowano

Jak nie będzie się bawić

Oddałem do serwisu, który raczej nie będzie się bawił w spawanie itd. dlatego pytam co wchodzi w ewentualną wymianę, gdy samego broka nie da się kupić

No to pewnie wymiana całych wałków na nowe, jak broka się nie da kupić (a nawet gdyby to co z nim), a serwis nie będzie się bawić w spawanie i takie tam :decayed:

Opublikowano

To komuś w AVF/AWX brok wypadł o_O? Jak rok na forum jestem, to pierwszy przypadek widzę...

Opublikowano
  • Autor

To komuś w AVF/AWX brok wypadł o_O? Jak rok na forum jestem, to pierwszy przypadek widzę...

Mnie martwi co się z tym brokiem stało

Opublikowano

Jeśli w głowicy go nie widać, to najprawdopodobniej leży w misce.

Opublikowano

To co pokazałeś to są broki na blok silnika, a nie na wałek.

Opublikowano

Naprawdę macie problem... tak ciężko zaślepić otwór ? Wystarczy dopasować np. wiertło pasowanie w ten otwór, uciąć krótki walec i wkleić na klej do gwintów czy metalu (taki do temperatury 120-150C z zapasem) i będzie git :P

Opublikowano
  • Autor

Jutro odbieram auto z VAG Serwis i zobaczymy jak chłopaki sobie poradzili

Opublikowano

Jak poszli po najmniejszej linii oporu to będziesz miał do zapłacenia rachunek za nowy wałek dźwigienek + śruby, uszczelka pokrywy i wymiana tego wszystkiego :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Jak poszli po najmniejszej linii opory to będziesz miał do zapłacenia rachunek za nowy wałek dźwigienek + śruby, uszczelka pokrywy i wymiana tego wszystkiego :decayed:

Średni grudniowy żarcik:)

Opublikowano

To wcale nie musi być żarcik, jeżeli robiłeś to w ASO, to jak uszczelka pokrywy była dobra to jej może nie wymienią , a reszta będzie tak jak napisałem :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Więc tak, brok został wymieniony, niestety zrobiony tak jak w oryginale czyli chyba zanitowany, nie zapamiętałem bo cena mi jeszcze w uszach szumiła:)

Szczegóły:

- Demontaż/montaż pokrywy zaworów - 150 zł

- demontaż/montaż wałka sterującego - 150 zł

- Uszczelka pokrywy - 40 zł

Opublikowano

Eee, to chyba jednak nie było ASO, bo sposób naprawy "bardziej przyjazny kieszeni klienta" i ogólnie jakoś tanio wyszło :P:decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

To nie ASO ale dobry polecany warsztat, dużo nie wyszło tylko ze brok był przy okazji,

a główną przyczyna pobytu w warsztacie były zalane 3 przekaźniki przez uszkodzoną górną uszczelkę pokrywy ecu no i za komplet zapłaciłem 1200 więc się zdziwiłem,

1 przekaźnik w VW ASO to 150 zł

Opublikowano

Swoją B7 jeżdżę już dziewiąty sezon, konstrukcja elementów obudowy kompa i karoserii w jej pobliżu identyczna jak w B6.

Jakieś trzy może cztery lata temu po mocnych opadach lub myciu na myjni pojawiał się problem z przeciekami obudowy kompa, a objawiał się brakiem mocy i błędem potencjometru pedału gazu , po przeschnięciu sytuacja wracała do normy i nie było żadnych śladów poza błędem potencjometru gazu.

Pierwsza refleksja to właśnie uszkodzenie obudowy kompa lub nieszczelność na połączeniu plastiku z nadwoziem :P

Coś mnie jednak tknęło by sprawdzić odpływy wody z podszybia ( znajdują się pod akumulatorem) i bingo , były pozatykane liśćmi i igliwiem z drzew :naughty:

Po wyczyszczeniu podszybia i udrożnieniu odpływów problem zalewaniem złączy pod obudową kompa się ani razu nie powtórzył :P:hi:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o brok to ja bym się nie martwił tym "co się z nim stało". Zakładam że znajdziesz go w misce olejowej ;)
Mi kiedyś ktoś wtryski źle wyregulował czego efektem było popękanie i rozpadnięcie się śruby regulacyjnej. Oczywiście o tym nie wiedziałem. Przy okazji czyszczenia miski olejowej, znalazłem w niej dość spore metalowe elementy z widocznym gwintem. Jak mniemam, była to właśnie ów śruba :). Motorówce nic się nie stało.

Brok w porównaniu do tych elementów jest malutki. Nie przejmował bym się nim :) Gdyby coś z tego tytułu miało wyjść, motor już dałby Ci o tym znać :)

Edytowane przez Ralen