Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Czy jest jakieś zagrożenie jeżdząc bez gazu w obiegu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Pytanie dokładnie takie jak w temacie :)

Pytam bo ja na tą chwile nie mam gazu w obiegu klimatyzacji i słyszałem opinie, że moge tak zakatować sprężarke klimatyzacji jeżdząc bez gazu.

Tak więc jak to jest koledzy. Prosze o wasze zdanie.

Opublikowano

Jesli nie ma czynnika chłodzącego w układzie sprężarka się nawet nie włączy. Nie ma wiec opcji, że popsujesz od tego sprężarkę. Steruje tym zawór wysokiego/niskiego cisnienia (nie pamietam który). Gorzej gdybyś miał czynnik w układzie, ale zużyty olej - wtedy możesz rzeczywiscie uszkodzić spreżarkę.

Opublikowano

Mój znajomy (w Octavii) nie tyle nie miał gazu co było go za mało - i sprężarka siadła - czy od tego, nie wiem, ale...

Opublikowano

jest zagrożenie, wielokrotnie było opisywane 'dlaczego'

Jesli z jakiegoś powodu nie możesz naładować, nie załączaj w ogóle klimy.

Ale chyba prościej wydać tę 100 na czynnik, przedtem sprawdź szczelność.

Opublikowano

Jeżeli nie ma czynnika w układzie, sprężarka sie nie załączy. A jeżeli masz nawet szczelny układ i nie będziesz używał klimy przez dłuższy czas, to może się rozszczelnić. Uzupełnienie czynnika jest sporo tańsze niż późniejsza naprawa. Mój znajomy w nowym vw jetta nie używał klimy w czasie zimy i na wiosnę już jej nie odpalił...

Opublikowano

W B6 sprężarka pracuje cały czas, nie ma rozpinanego sprzęgiełka i przy pustym układzie szybko sie zatrze.

Opublikowano
  • Autor

W B6 sprężarka pracuje cały czas, nie ma rozpinanego sprzęgiełka i przy pustym układzie szybko sie zatrze.

No właśnie tak też słyszałem ze w B6 spręzarka pracuje cały czas, Mam pęknętą tą aluminiową rurke która wchodzi do osuszacza i musze ją gdzieś kupić a na Allegro nie moge znaleźć :confused4:

Moze mi ktoś podać nr katalogowy tych rurek bo chyba jest różnica pomiędzy np 2.5TDI a 1.9TDI. Niechciałbym kupić złej a ETKI nie posiadam :(

PS. Skąd moge wyrwać ETKE tak przy okazji :rolleyes:

Opublikowano

8E0 260 707 AT (8E0260707AT)

prawie 600zł brutto w ASO :shocked:

Opublikowano
  • Autor

A masz jakiś schemat tych rurek? bo są tam 2 które wchodzą do osuszacza, ja potrzebuje ta cieńszą. Chyba ze obydwie mają taki sam nr.

Niwe mam zamiaru ich kupić w ASO ale chce mieć nr zeby na allegro ktoś mi nie wciśnął od np. B5

Opublikowano
  • Autor

Nr 10 kolego.

Na samym dole przy osuszaczu jest złamana, albo dam ją do pospawania, są magicy którzy spawają aluminium i wtedy kosztowałoby mnie to jakieś 30zł za naprawe albo kupić na Allegro koszt jakieś 150-200zł.

Chyba zaryzykuje i dam do pospawania, tak bede mniej stratny :naughty:

Opublikowano

aa, ta rurka..

to numer : 8E1 260 740 C (8E1260740C)

cena : też 600zł :)

Opublikowano
  • Autor

No tak cena całekiem miła :>

A jest jakaś różnica w tych rurkach między benzyniakiem a dieslem lub między 1.9 a 2.5TDI??

Opublikowano

Mój znajomy w nowym vw jetta nie używał klimy w czasie zimy i na wiosnę już jej nie odpalił...

hmmm a np w starszych modelach do '99 w zimie klima sie nie załacza, a na wiosne działa jak nalezy :gwizdanie:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

w tym modelu sprężarka pracuje cały czas tagrze lepiej zlikwidować nieszczelność i uzupełnić gaz+olej

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli w B5 z 1996 roku nie ma problemu z zatarciem sprężarki jeżdżąc bez czynnika w układzie ?

Miałem ostatnio małą stłuczkę.

Opublikowano

W B5 nie ma problemu, ale jazda na rozszczelnienu dla układu zdrowa nie jest.

Opublikowano

Trzeba było spuścić cały czynnik podczas naprawy auta.

Opublikowano

Z dwojga złego lepszy pusty ale szczelny układ, niż jeżdżenie z rozszczelnionym, łapiącym wilgoć z powietrza.