Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] CB zakłóca odbiór satelit w navi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jak w temacie

Auto T4

CB - Lincoln

Navi - Tomek 910

W odległości do ok. 50 cm po włączeniu (nawet bez nadawania) CB, navi "gubi" wszystkie satelity .

W odległości ok 70 cm jest już lepiej. Widzialność wystarczająca ale nadal minimalna ( 3- 4 satelity)

Z tego co wiem częstotliwości pracy znacznie się różnią

Pytanie raczej do speców z obu dziedzin.

Czy jest to norma ? Jeżeli nie to w czym szukać przyczyn ?

Chwilowo, ze względu na "siły wyższe" nie mogę zwiększyć odległości między urządzeniami

Osobno sprzęty działają bardzo dobrze, najmniejszych uwag

Opublikowano

w poprzednim aucie mialem navi ASUSa i radio najpierw unidena potem cobre i zero takich problemow. odleglosc moze byla wieksza ale nigdy nie zauwazylem wzajemnego wplywu na prace urzadzen.

w A4 mam ori navi i radio cobra ktore wisi przy samej navi. tyle ze znowu tu jest antena zewnetrzna wiec tez inna sytuacja. ale jak na moje oko to cos jest nie tak z ktoryms urzadzeniem skoro tak sobie szkodza...

Opublikowano

znam podobny przypadek ale odwrotnie, navi zakłóca radio, ale dzieje sie to tylko wtedy gdy zasilanie navigacji jest podpiete do zapalniczki, gdy navigacja działa na baterii to nie ma problemu.

A jak jest u ciebie rozwiązane zasilanie navigacji i CB?

Opublikowano

znam podobny przypadek ale odwrotnie, navi zakłóca radio, ale dzieje sie to tylko wtedy gdy zasilanie navigacji jest podpiete do zapalniczki, gdy navigacja działa na baterii to nie ma problemu.

A jak jest u ciebie rozwiązane zasilanie navigacji i CB?

tez zaczalbym od kwestii zasilania,moze masz to wszystko na jakims rozgaleziaczu pod zapalniczka? sprobuj moze najpierw cb podpiac bezposrednio z aku nawet po zawnetrznej auta i przetestuj moze cos sie zmieni?

Opublikowano

Potwierdzam teze z zasilaniem,mam u siebie to samo- navi i CB podpiete pod rozgałęziacz wtedy szumi strasznie,odłącze navi i jest git.

Opublikowano

Dzięki za odzew.

CB z zapalniczki, navi też z zapalniczki.

Nie ma to jednak znaczenia, gdyż sytuacja występuje też w chwili gdy navi pracuje z wewnętrznego aku.

Zasilanie z zapalniczki nie ma też wpływu na pracę CB, zero zakłóceń, szumów, trzasków itp.

Lincoln to stare ale bardzo dobre radio :)

Przyczyna musi być w innym miejscu

O zakłócaniu pracy CB przez navi słyszałem. Podpięcie przez "rozgałęziacz zapalniczki" powodowało te problemy, a dokładniej ładowarka od navi ( słabej jakości, bez dobrych filtrów)

W mojej A4 też mam RNS-E i tam nie zauważyłem tych objawów (inna navi i inne radio)

Myślę jednak, że, tak jak stwierdził Kolega wyżej, może mieć na to wpływ zewnętrzna antena RNS-E

Opublikowano

pożycz od kogoś inne CB i sprawdź czy problem też występuje

Opublikowano

pożycz od kogoś inne CB i sprawdź czy problem też występuje

Niestety, nie mam takiej mozliwości

CB "przeniosłem" w inne miejsce i już wsio OK

Dzięki za pomoc