kamil-vag Opublikowano 8 Września 2016 Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) Załączam wykonaną przeze mnie instrukcję: Demontażu - Wymiany i Ustawienia Pompowtryskiwaczy w silnikach 1.9 TDI i niektórych 2.0 TDI 8V (mocowanych na jedną śrubę). PDF do pobrania: Pompowtryski Demontaż-Wymiana-Ustawienie Naprawa pompowtryskiwacza - Zestawienie Przydatne wideo-relacje: Pompowtryskiwacze 1 Pompowtryskiwacze 2 Przydatne foto-ralcje: Pompowtryskiwacze 3 Pompowtryskiwacze 4 Pompowtryskiwacze 5 Po wymianie PD czy uszczelnień warto podpiąć VAG'a i wejść w kanał 035 potem dać na nastawy podstawowe (basic settings) i puścić tak kilka razy pompę paliwa by dobiła ubytki z magistrali w głowicy, ja dodatkowo ściągnąłem wężyk na powrocie przy filtrze paliwa, by uciekało powietrze. Po wymianie uszczelnień pompowtrysków warto kontrolować stan oleju przez jakiś czas, tak by sprawdzić czy uszczelnienia się dobrze ułożyły w gnieździe i czy nie ma wycieków z szyny paliwowej poprzez pompkę pod pokrywę rozrządu - chyba nie trzeba pisać jaki wpływ na pracę silnika i turbo ma rozrzedzony olej i jego nadmiar... Jeśli macie jakieś uwagi, to zawsze mogę coś dopisać czy zmienić. Zdjęcia w dokumencie są wstawione z różnych źródeł, część jest też moich. Instrukcja w głównej mierze powstała dzięki wiedzy forumowym kolegom nik23 i piotrsob1, którzy pomogli mi w dobraniu się do PD. Edytowane 1 Października 2016 przez kamil-vag
Rekomendowane odpowiedzi