Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z wymianą napinacza paska wielorowkowego w Audi A4 B7 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, trzepię od wczoraj cały internet i nic o BRE nie mogę znaleźć :angry: . Problem jest taki, że muszę wymienić napinacz, ale jak go wyjąć? Wiem że najlepiej cały przód demonotować, ale poważnie, CAŁY PAS dla głupiego napinacza i paska? :facepalm: Ktoś poradził sobie z tym problemem? :mellow:

Opublikowano

Musisz zdemontować alternator i wtedy dopiero wyciagniesz napinacz.

Opublikowano

Nie wiem jak w b7 , ale pewnie jest jak w b6. Musisz odkręcić wisko . Imbus 6 chyba i klucz od szlifierki .Ja tak odkręcałem bez problemu. Przód to tylko pseudo mechanicy naciągają alternatora chyba nie wyciagałem.

Opublikowano

W B7 nie ma wisko

Opublikowano

Koledzy, właśnie czeka mnie wymiana napinacza , rolki i paska , mechanik (kolega) powiedział mi ze trzeba cały przód rozebrał. Z tego co tu rozumiem wystarczy alternator out, właśnie czy tylko alternator ? i obejdzie sie bez "odchylania" przodu ? 

Opublikowano

Tak, robiłem to ostatnio bez odchylania przodu, jedynie alternator na zewnatrz... wymieniałem napinacz, rolke i pasek. Wszystko zrobiłem od góry ale ręce troche pocięte miałem :D

Opublikowano

Rolke pośrednią wymienia się od dołu tak samo wygodniej jest od dołu kluczem napinacz naciągnąć aby zdemontować pasek kl.

Chyba kolega mechanik musi mieć ogromne łapy żechcee pysk demontować... :decayed:

Opublikowano

nie tyle duze lapy, co nie chce mu sie kombinowac, a skoro klient placi, to po co sobie drapac rece?  Dlatego dobry mechanik zaleci wymiane tego przy pasku rozrzadu- jest przy jednej robocie...

Opublikowano

o ile pamiętam, jeżeli ma się drobne ręce, nie trzeba nawet alternatora demontować. ważne aby zablokować skutecznie napinacz. kiedyś mi się wyczepiła blokadka i napinacz zaklinował się w trakcie demontażu. wtedy nie obyło się bez odsunięcia przodu.

A dla wygody, nie trzeba przodu demontować, wystarczy zdjąć zderzak, i odsunąć pas w położenie serwisowe. operacja max godz.

• 9 lat później...
Opublikowano

Potwierdzam, bez ściągania przodu ,bez kanału. Napinacz bardzo ciasno ale wychodzi do góry (najlepiej zabezpieczyć sprężyne przed wyjęciem)InkedIMG_20260223_155410_LI.jpg. Jedna uwaga u mnie 2.0 tdi BPW 2007 męczyłem sie strasznie z włożeniem napinacza na miejsce a wystarczyło trochę przyciąć plastik kratki wentylatora i napinacz sam wskoczył na swoje miejsce.