Lokki007 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Witam,posidam Audi A4 B6 2,5TDI 155KM, 2001r. Wczoraj po odpaleniu auta zaświeciła mi się kontrolka akumulatora - silnik pracował normalnie, po odczekaniu chwili i skrobaniu szyb wyjechałem na drogę, po chwili zgasło mi podświetlenie zegarów, nie działały wycieraczki, tylne światła (pozycja stop) - działały tylko światła przód (bez pozycji), wentylacja załączała się i wyłączała, silnik zaczął "rzęzić", po chwili zapaliły się kontroli: ESP,ABS,AIR BAG oraz co chwilę migała kontrolka (P) hamulca postojowego. Auto straciło moc, zjechałem na pobliski parking, wyłączyłem wszystkie odbiorniki prądu - po dłuższej chwili, postanowiłem spróbować jechać, zapaliłem światła i wtedy samochód zgasł.Znajomy odpalił mnie na "kable" - po odpaleniu wszystko normalnie, przejechałem około 30 kilometrów, pod koniec zapaliła się kontrola akumulatora, po podjechaniu pod dom. Dziś rano, wcześniej zszedłem aby odpalić auto - odpaliło bez problemu, po 5 minutach pracy zaczęło skakać na obrotach i zgasło. Próba ponownego odpalenia i nic - jakby padł akumulator. Nie próbowałem już na kable po śpieszyłem się do pracy. Proszę o pomoc, rady co to może być? Dodaję, że temperatura u mnie to -9 st.Pozdrawiam
Lokki007 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Alternator do regeneracji?// Takie objawy z silnikiem jak nie ma ładowania? brak mocy, nie chce jechać? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Lokki007
_quattro_ Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Alternator do regeneracji? Miernik masz? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez _quattro_
Lokki007 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2017 Alternator do regeneracji? Miernik masz? Znajdzie się gdzieś w domu - jakie napięcie powinno być i gdzie dokładnie sprawdzać?
_quattro_ Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Alternator do regeneracji? Miernik masz? Znajdzie się gdzieś w domu - jakie napięcie powinno być i gdzie dokładnie sprawdzać? Podładować byś musiał aku żeby odpalił w ogóle. Na klemach aku, przy wolnych obrotach 14-14.4
Lokki007 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2017 Alternator do regeneracji? Miernik masz? Znajdzie się gdzieś w domu - jakie napięcie powinno być i gdzie dokładnie sprawdzać? Podładować byś musiał aku żeby odpalił w ogóle. Na klemach aku, przy wolnych obrotach 14-14.4 Dziękuje za odpowiedź, sprawdzę dziś wieczorem i dam znać.
lunatic Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jeszcze jak bedzie 13.8 to bedzie wszystko chodzilo normalnie ale zblizalby sie juz czas do naprawy. Alternatora.
Lokki007 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Witam, Napięcie to 11.94 po naładowaniu akumulatora i jeździe bez świateł udało mi sie dojechać do garażu.
lunatic Opublikowano 9 Stycznia 2017 Opublikowano 9 Stycznia 2017 A na wlaczonym silniku ile pokazuje?
_quattro_ Opublikowano 9 Stycznia 2017 Opublikowano 9 Stycznia 2017 11.94 na włączonym silniku Sprawdź jeszcze dla spokoju połączenia przewodu altek<-> aku. Ale raczej alternator do roboty I nie jeździj nim już za dużo ba za chwilę jeszcze akumulator będziesz kupował
lunatic Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Alternator siedzi troche roboty jest zeby dziada wycagnac
fixu Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witaj ! taki sam problem miałem w swoim jakieś 2tyg temu. Powodem był Alternator !!!! gdy odałem go do regeneracji problem znikną. Szczotki były całkiem starte a łożysko stało w miejscu. Naprawa od ręki ok 1h roboty a problem znikną na długo, długo. Więc wyciągaj alternator i odaj do regeneracji. Nie masz co mierzyć ile ładuje a ile ma być. Jeżeli pojawia Ci się kontrolka od ku i nie miga a cały czas świeci nie masz ładowania i tyle. Miałem ten sam problem nie dawno
Lokki007 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2017 Dzięki za diagnozę Panowie, czy jakieś wskazówki co do wyciagnięcia samego alternatora? Już powoli rozkręcam wszystko ale za bardzo nie wiem jak najlepiej sie do tego zabrać.
_quattro_ Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Nie masz co mierzyć ile ładuje a ile ma być.
Rekomendowane odpowiedzi