Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ANB] Avant - brak oświetlenia po otwarciu bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

jak w temacie, od zakupu, mam problem z oświetleniem bagażnika w moim Avancie. Stałe oświetlenie działa normalnie, jednak nie reaguje na otwarcie klapy bagażnika (no dobra raz na 10 zadziała). Szukajka coś słabo działa po zmianie silnika forum, google znalazło mi tylko tematy o braku całkowitym światła w B5, dlatego postanowiłem założyć nowy temat.

Co steruje zapalaniem się światła? Jakaś krańcówka, czy mikrostyk?

Opublikowano

Może kable w gumowej osłonie popekaly,było na forum na 100 %

Opublikowano

U mnie pomogło przeczyszczenie styków w kostce zamka. Może pada sam mikro styk w zamku.

Opublikowano
40 minut temu, doman96b6 napisał:

Może kable w gumowej osłonie popekaly,było na forum na 100 %

Uwierz szukałem, ale sam dział elektro w B5 ma 101 stron, a szukajka nie bardzo pomogła (może źle sformułowane zapytanie)

32 minuty temu, Rob@k napisał:

U mnie pomogło przeczyszczenie styków w kostce zamka. Może pada sam mikro styk w zamku.

Czyli rozbiórka plastiku na klapie i sprawdzenie przy samym zamku?

Opublikowano

Wykręć cały zamek klapy (musisz zdjąć tapicere klapy), rozbierz na części ile się da i przemyj co masz pod ręką (benzyna, wd40 czy cokolwiek) z uwzględnieniem styków, kiepski dostęp ale jak dasz radę wyczyść je ze śniedzi.

Punkt drugi: popatrz na krawędź szyby i krawędź rączki do otwierania klapy od środka klapy - szukaj podciekania. 

Opublikowano

Próbowałeś poprawić luty w samej lampce?

Opublikowano

Zdemontowałem zamek, jednak nie bardzo da się z niego wymontować mikrostyk. Robił to ktoś czy tylko wymiana na inny sprawny? Jak zewrę na krótko piny we wtyczce, to lampka świeci elegancko. Co ciekawe bo jak zmontowałem go z powrotem, to ładnie zapalała się za każdym razem, gdy dojechałem pod dom, to już nie świeci :(

Opublikowano
Dnia 30.01.2017 o 17:03, Mad_Maxs napisał:

Zdemontowałem zamek, jednak nie bardzo da się z niego wymontować mikrostyk. Robił to ktoś czy tylko wymiana na inny sprawny? Jak zewrę na krótko piny we wtyczce, to lampka świeci elegancko. Co ciekawe bo jak zmontowałem go z powrotem, to ładnie zapalała się za każdym razem, gdy dojechałem pod dom, to już nie świeci :(

Da się rozebrać na części pierwsze :) 

Wyczyść dokładnie piny na wtyczce i w zamku,  poskrob piny, polej jakimś wd40 i musi śmigać. 

Opublikowano
22 godziny temu, maciucha512 napisał:

Da się rozebrać na części pierwsze :) 

Wyczyść dokładnie piny na wtyczce i w zamku,  poskrob piny, polej jakimś wd40 i musi śmigać. 

Piny wyglądają jak nowe, zarówno we wtyczce jak i w gniezdzie w zamku :/ próbowałem to rozebrać, ale wygląda jakby było zanitowane na stałe

Opublikowano

Niestety zamek nie jest rozbieralny, problemem są nity. Mimo wszystko, całość została przepłukana sporą ilością WD40, wydmuchana sprężonym powietrzem, na to Kontakt Spray w sam stycznik, kilka kliknięć nim i znowu psikanie. Po tym wszystkim smar na wszelkie ruchome i ocierające się mechanizmy w zamku, nakładany cienkim śrubokrętem i voila..

Stycznik znowu działa, na razie bez zarzutu :) 

Przy okazji zrobiło się porządek z tylną wycieraczką i spryskiwaczem