Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chyba czas na zmiane, BMW 3 hyhyhy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybym miał kupić BMW, to na pewno nie te z cyklu E36 i inne dresowozy. Dla mnie (w okr. przedziale cenowym), mogłoby być E46, lub betka 525 limuzyna, bo przyzwoicie wygląda. W sumie jestem ciekaw, jak się jeździ BMW, ale to naprawdę dobra marka, więc pewnie całkiem fajnie;) Kumpel ma E46, to może sie do niego uśmiechnę kiedyś, żebym mógł wyrazić jakąś opinię;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od roku jeżdżę e46 320d z 2002r (po lifcie), aktualnie ma 175KM i 365Nm po programie u Witka. Kilka miesięcy temu kupilismy A4 B6 AVF '04, więc mam porównanie. Skrzynia w Audi chodzi precyzyjniej. Silnik Audi mimo mniejszej mocy lepiej radzi sobie w mieście - może to zasługa napędu na przód, albo charakterystyki silnika, ale podoba mi się, że ciągnie praktycznie od początku obr, a BMW dopiero od ok 2000obr wystrzeliwuje do przodu. Ale wystrzeliwuje konkretnie, dużo lepiej niż AVF - wiadomo, większa moc. Ciagnie do ponad 4000obr, Audi widocznie słabnie już przy ok 3000obr. Elastycznoś do 100km/h jest przewagą Audi, w BMW trzeba redukować, aby mieć te min. 2000obr, wcześniej nie przyspiesza ochoczo, czuć, że się męczy. Napęd: wolę RWD niż FWD. BMW prowadzi się super, choć IMO zawieszenie jest twardsze niż w B6 (oba seria), więc bardziej odczuwa się nierówności. Po kupnie Audi wracaliśmy trasą, ja pierwszy w A4, brat w 320d. Podczas wyprzedzania używałem pełnej mocy, brat za mną również, ale musiał hamować, żeby we mnie nie uderzyć - znów powraca różnica KM. Spalanie - 320d jest bardzo oszczędnym samochodem, podczas drogi powrotnej spaliło mniej niż Audi - sam byłem w szoku. W mieście też pali mniej od Audi.

Ale... myślę, że po programie taki AVF wygra z moją 320d, zarówno ze startu jak i z rolki. W trasie, gdzie trzeba często wyprzedzać też wolę Audi, mimo mniejszej mocy jakoś fajniej się wyprzedza, nie trzeba tak często redukować na 4-kę jak w BMW (fakt, AVF ma 6 biegów). W BMW na 3ce i wyżej ma się wrażenie, że auto jest mniej dynamiczne od Audi, bo wskazówka od obrotomierza nie "idzie" tak szybko jak w A4; za to wskazówka od prędkościomierza owszem - dużo szybciej...

E46 320d ma kilka wad, może jestem przewrażliwiony, ale codzinnie śledzę tematy na konkretnym forum BMW i wiem jakie są bolączki tego modelu: trzeba uważać na turbinę, czyścić elektrozawory od turbiny i EGR, sam EGR, bo ludzie mają problemy z turbodziurą w przedziale 2200-2800obr/min, model przed liftem odradzam ze względu na owianą niechlubną sławą VP44.

P.S. Ostatnio B6 Avant podoba mi się bardziej niż 320d sedan, nie mówiąc już o B7. I właśnie na B7 Avant 2.0TDI (a najlepiej 3.0TDI Q) przesiadłbym się z 320d :)

Opublikowano

Karmel , takiego postu potrzebowałem , właśnie miałem zamiar szukać dla siebie takiej 320d 150ps , chyba jednak zostane przy :audi:

Opublikowano

Karmel , takiego postu potrzebowałem , właśnie miałem zamiar szukać dla siebie takiej 320d 150ps , chyba jednak zostane przy :audi:

no i tak trzymać :good:

Opublikowano
:przebiegly::tongue4:
Opublikowano

Kwestia gustu. Wczoraj dostałem wiadomość z zapytaniem czy chcę sprzedać swoje BMW, więc dzisiaj jadąc do Łodzi myślałem, jakby to było, gdybym jechał z potencjalnym kupcem, a potem miał mu sprzedać samochód. I doszedłem do wniosku (znów), że to bardzo dobry, mocny samochód, bardzo dobrze wykonany (śmiem twierdzić, że materiały są lepszej jakości niż w Audi) no i ładny - przód jednak jest wg mnie ładniejszy niż w srebrnym B6. Gdybym miał kupować teraz auto i miał wystarczającą ilość $$ szukałbym B7 w montreal blue (czy mauritius blue -nie pamiętam), ewentualnie czarne z felgami RS6 18" w chrom pakiecie :przebiegly:

Pewnie gdybym wgłębił się w lekturę tego forum w sprawy techniczne, też dosztrzegłbym wady A4.

Natomiast wady 320d znam i powiem Ci, dlaczego wybrałbym teraz B7:

- Primo: turbina w 320d - jakoś ludziom zbyt często pada, nawet tym, którzy podobno dbają o auto. Może dlatego, że zaniedbali wymianę odmy (lepiej rozwiązana chyba niż w AVF czy AWX) Nowa w moto-remo kosztuje ok 3k PLN, w ASO BMW ok 6k PLN :blink:

- Secundo: klapki w kolektorze dolotowym, które - podobno (tfu tfu) - lubią sobie odpaść i wpaść do komory silnika :blink: Problem dotyczy 330d, ale jakaś garstka osób miała to też w 320d.

I właśnie z tych dwóch w/w powodów teraz celowałbym w B7 2.0 TDI (już ten 'poprawiony') + program, ewentualnie zmiana turbiny i program, najlepiej z Quattro :wink4:

Opublikowano

a tak z ciekawosci, ile Ci pali ten dwulitrowy silniczek w bejcy po programie? bo widze ze moc jest zblizona do tego silnika 2.9d co ma 184 kuce i 390 Nm. moj stary ma taka z napedem 4x4 i w automacie i mu pali teraz w okresie zimowym troszke ponad 10 (tylko po miescie)

Opublikowano

Nie ma 2.9. W 330xd jest 3.0

Jak twojemu tacie pali 10 w mieście przy napędzie na 4 łapy to bdb wynik. Chłopakom 330xd po samym mieście jeżdżąc dynamicznie potrafi łyknąć 12-13l/100.

Mój po mieście robi krótkie trasy, dlatego spalanie kształtuje się na poziomie 7,5l/100 latem, teraz gdy jest zimno to 8,5l/100.

Za to w trasie pali naprawdę niewiele jak na 175KM, bo np powrót z Karpacza do Łodzi 4osoby + bagaż - 5,1l/100 wg kompa (5,7 realne)

Łódź - Wawa w 4osoby + bagaż realne 5,9l/100. Powrót w 2os po 23ciej, jazda spokojna 100-120km/h - realne 5,5l/100.

Do Władka 4os + bagaż i częste wyprzedzanie (TIRy na jedynce) - jakoś 6,3l/100

Za to szybka trasa w 3osoby bez bagażu, start w Łodzi, a po dokładnie 4h byliśmy już w samym Zakopanem (prędkości 140-190km/h), jeszcze wliczając przerwę na hot-doga na A4 - spalił 6,3 wg kompa, ktory oszukuje o 0,6 , więc realnie wyszło ~7l/100km

Opublikowano

jakieś proste mody w 320d na pokonanie bariery 200+ ps , czy tu więcej grzebania niż w audi??

Opublikowano

jakieś proste mody w 320d na pokonanie bariery 200+ ps , czy tu więcej grzebania niż w audi??

Miałem przez moment chyba 202KM po pierwszej modyfikacji, ale za mocno kopcił :tongue4:

Raczej trzeba pogodzić się z tym, że będzie to może 190KM, a nie 200+ .

BMW ma FMIC seryjnie i to spory, to jest plus; wtryskiwacze wg wypowiedzi Witka też są wydajne i że tak powiem "dokładne" - podatne nawet na niewielkie modyfikacje dawki paliwa. Za tu turbina to GT1749V i kurczę jakoś nie widziałem, żeby wymieniali ją na większą. I tu jest plus niektórych TDI, gdzie większe turbo pasuje P&P pod dany kolektor, do tego robi się FMIC no i opcjonalnie wydech i mamy 200+ KM. Ale więcej kasy trzeba w to włożyć, więc wybor nie jest tak oczywisty.

W RWD nie czuć tego wyrywnia do przodu czy 'unoszenia' przodu, po prostu wciska w fotel i przyspiesza :wink4: Choć jak Witek wyjechał na Aleje, to przy wrzuceniu trójki jeszcze zaświeciła się kontrolka od trakcji, co przy suchum asfalcie i RWD coś znaczy :) Natomiast w FWD podejżewam, że przy 205/55/16 byłoby dużo większe mielenie przodem - wiem jak to jest w seryjnym AVFie w B6, więc co dopiero po programie by się działo ;)

PS. Mogę się do kogoś zgłosić, żeby zmienić sobie nick?

Zawsze na forach jestem Burner, tutaj kiedyś zalogowałem się jako Karmel, sam nie wiem dlaczego :rolleyes: Czy raczej tylko nowa rejestracja?

Opublikowano

napisz do admina lub prezesa :cool1:. 3 ma tyle samo miejsca co A4 w środku??

Opublikowano

Nie ma 2.9. W 330xd jest 3.0

ten silnik R6 co ma 184KM i 390Nm ma pojemnosc 2926ccm a wiec jest 2.9 :) w 2003r pojawil sie troche zmieniony motor o pojemnosci 2993ccm czyli juz 3.0 i mocy 204KM i 410Nm :naughty:

i widze ze roznica w spalaniu nie jest taka znowu duza, za to dzwiek tego silniczka R6 naprawde fajny :wink4:[br]Dopisany: 05 Luty 2009, 16:10_________________________________________________

napisz do admina lub prezesa :cool1:. 3 ma tyle samo miejsca co A4 w środku??

z przodu ma sie wrazenie ze jest troche ciasniej (jesli chodzi o szerokosc), natomiast z tylu jest wiecej miejsca na nogi - ja nie jestem jakis kolos a sam za soba dlugo bym nie wysiedzial (porownanie z B5, nie wiem jak jest w B6)

Opublikowano

Może i wg samych cm3 to 2.9 , ale wiadomo, że w praktyce mowi się o trzylitrowej rzędówce :)

Myślę, że te 2-3l/100km spali więcej niż 320d.

Co do miejsca w środku - w e46 siedzi mi się z przodu wygodniej niż w B6, jest ciut ciaśniej niż w B6, ale chyba powinienem użyć słowa "przytulniej", wszystko jest pod ręką... takie zespolenie kierowcy z samochodem. Siedzi się niżej niż w Audi. W A4 mamy jakieś do d..y siedzienia, bo mimo większej przestrzeni nie znalazłem jeszcze optymalnej pozycji, a fotele są niewygodne, szczególnie w okolicy dolnej części kręgosłupa. Z tyłu więcej miejsca jest w BMW - siedzenia są niżej umiejscowione, pod kątem, dlatego nie siedzi się pionowo i jest więcej miejsca na nogi. Dodatkowo są fajnie wyprofilowane pod dwóch pasażerów (przynajmniej w skórze tak jest). Gdy raz jechalem Audi w grubej zimowej kurtce i odsunąłem fotel do tyłu, aby nie krępować ruchów, brat mierzący ca. 1,83m narzekał, że nie ma miejsca i kazał się odsuwać. Takich uwag nie słyszałem w BMW, kiedy wracaliśmy z Karpacza. Za to w e46 nie mam kładzonej kanapy, a w A4 jest :wink4:

Opublikowano

Iverson bierz obie :wink4:

p.s. ja tak sie powoli nastawiam ze moze sprobuje sobie takei 330cd kupic do szalenstw a b6 zostanie do dalszych wypadow. Z tego co wiem takie 330 po chipsecie przegania 3.0tdi , ale to tylko zaslyszane wiesci jak bedzie naprawde to sie okaze. (bucza podobnie i v6 i r6 czyli :kox: :kox:) Narazie to takie marzenia zobaczymy co z tego wyjdzie :gwizdanie:

Opublikowano

- Primo: turbina w 320d - jakoś ludziom zbyt często pada, nawet tym, którzy podobno dbają o auto. Może dlatego, że zaniedbali wymianę odmy (lepiej rozwiązana chyba niż w AVF czy AWX) Nowa w moto-remo kosztuje ok 3k PLN, w ASO BMW ok 6k PLN :blink:

- Secundo: klapki w kolektorze dolotowym, które - podobno (tfu tfu) - lubią sobie odpaść i wpaść do komory silnika :blink: Problem dotyczy 330d, ale jakaś garstka osób miała to też w 320d.

I właśnie z tych dwóch w/w powodów teraz celowałbym w B7 2.0 TDI (już ten 'poprawiony') + program, ewentualnie

ale przez twoj okres uzytkowania ktoras z tych rzeczy ciebie dotyczyla albo inna powazniejsza naprawa czy usterka?z tym ze turbiny padaja to normalne w audi tez sie czesto o tym czyta normalna rzecz eksploatacyjna....

Opublikowano

I właśnie z tych dwóch w/w powodów teraz celowałbym w B7 2.0 TDI (już ten 'poprawiony') + program, ewentualnie

ale przez twoj okres uzytkowania ktoras z tych rzeczy ciebie dotyczyla albo inna powazniejsza naprawa czy usterka?z tym ze turbiny padaja to normalne w audi tez sie czesto o tym czyta normalna rzecz eksploatacyjna....

U mnie odpukać samochód jeździ bezawaryjnie dokładnie rok, przejechalem nim 18tyś km w tym czasie i jedyne co wymieniałem, to: 2x filtry + olej, płyn hamulcowy, klocki tył i tuleje metalowo-gumowe przednich wahaczy. Poza tym nic :)

Apropo tych turbin - uwierz, że padają częściej niż w TDI, nawet przy badzo małych przebiewach w autach z salonu... podobno była wada softu (DDE), BMW PL się do tego nie przyznaje. Są jednak osoby, które turbin nie wymieniały, a mają przeloty np 280k km, więc chyba zależy to i od użytkowników auta i od szczęścia.

Opublikowano

Turbiny są bardzo wrażliwe na "dobrych" użytkowników.

Opublikowano

18tys w rok to nie jest wynik po ktorym mozna stwierdzic czy samochod jest bezawaryjny czy nie. Ja to samo moglbym powiedziec o 2.5tdi - odpukca nic mi sie znim nie dzieje a przelecialem nim prawie 40tys, w rok.

I tez nie uwazam zeby to byl jakis przebieg bo nie jest. Ludzie lataja po 70tys rocznie i wtedy moga mowic po 2latach uzytkowania czy auto jest awaryjne czy nie :gwizdanie:

Opublikowano

18tys w rok to nie jest wynik po ktorym mozna stwierdzic czy samochod jest bezawaryjny czy nie.

A gdzie ja użyłem ogólnego stwierdzenia, że mój samochód jest bezawaryjny??

Napisałem tak:

U mnie odpukać samochód jeździ bezawaryjnie dokładnie rok, przejechalem nim 18tyś km w tym czasie

Czytaj proszę ze zrozumieniem.

A co do przebiegów - prócz BMW jeżdżę A4 i Boxerem, ale mimo to moje roczne przebiegi są raczej średnią krajową :wink4:

Opublikowano

czytam . i nie bilem akurat do tego ze Ty tak napisales tylko ogolnie.