Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Pracuje jak traktor - nie pracuje jeden cylinder.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę o podpowiedź co mogło się stać z silnikiem 1.9 AWX.  Normalnie zgasiłem silnik - gdy po 2 godz odpaliłem to pracował nierówno jakby nie na wszystkie cylindry. Przejechałem około 3 km i nagle zakoczył na wszystkie. Ponowny postój i dalej ten sam problem, po przejechaniu kilkuset metrów zaskoczył.  Błędów silnika Vag nie wykazał. Pompowtryski  podczas nierównej pracy  mają takie parametry:

131823.png

Nie wiem co jest grane - pompowtryski raczej nie bo jak załapie to wartości są:

ok.png

Może to być coś mechanicznego? Pęknięta głowica, tłok?

Tak chodzi silnik- jak dodam gazu klekot staje się większy

Uwaga moderatora: cylinder to nie baniak a silnik nie chodzi tylko pracuje... prosimy o formułowanie wypowiedzi umożliwiające innym użytkownikom bezproblemowe wyszukiwanie problemów. Wątpię aby ktoś zamiast cylinder poszukiwał hasła: baniak.

Edytowane przez wielki1980
Niewłaściwe słownictwo, użyte w temacie wątku.

Opublikowano

mam dokładnie identyczną sytuację w 2.0 tdi 16 V BKD.

nagle zaczęły wypadać "zapłony",

błędów brak,

w czasie jazdy ok.

na biegu jałowym po jakiejś chwili dokładnie to samo.

w grupie 013 jeden cyl traci korekcje. 023 ok. ale w grupie 018 pojawiają się losowo odczyty 4.00 i 128.00. proponuję abyś zrobił log grupy 018 ( klawisz na dole) w czasie gdy silnik gubi cykle pracy.

póki co - zagadka.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiam się czy to nie mechaniczne uszkodzenie tłoka albo głowicy- tylko jakby padło coś mechanicznie to chyba nie naprawiałoby się czasami . 

Opublikowano

Zajrzyj pod pokrywę zaworów - trudne to nie jest, po doginaj konektory od wtyczek pompo-wtrysków, druga sprawa zobacz czy nie ma luzu dźwigienki zaworowej względem wałka - złap za dźwigienkę i zobacz czy da radę nią ruszyć góra-dół... Obejrzyj szklanki i wałek, czy nie są zbytnio powycierane... Doraźnie spróbuj zastosować jakiś preparat do czyszczenia pompo-wtrysków...

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
  • Autor

Sciągalem wczoraj pokrywę i doginałem konektorki od wtyczek ale nic nie pomogło, preparat do czyszczenia wtrysków też zalany i nic. Wałek rozrządu wygląda ok- nie wiem co jest grane.

Te "printscreeny" które załączyłem pokazują że chyba wtryskiwacze ok.

Opublikowano

"printscreeny" mało mówią... Zrób logi podczas odpalenia zimnego silnika, poczekaj trochę niech złapie pomiary i potem się przejedź... 

Logi 013 018 023 jak robiłeś w pierwszym screenie ;) Ogólnie 1,5 mg to już duża korekcja, mimo, że VCDS podpowiada do 2,8 mg - i raczej problem będzie z tym 4 cylindrem...  Można by się pokusić o zmianę o-ringów i podmianę miejscami 1 i 4 pompki... Ale najpierw zrób te logi...

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, kamil-vag napisał:

"printscreeny" mało mówią... Zrób logi podczas odpalenia zimnego silnika, poczekaj trochę niech złapie pomiary i potem się przejedź... 

Logi 013 018 023 jak robiłeś w pierwszym screenie ;) Ogólnie 1,5 mg to już duża korekcja, mimo, że VCDS podpowiada do 2,8 mg - i raczej problem będzie z tym 4 cylindrem...  Można by się pokusić o zmianę o-ringów i podmianę miejscami 1 i 4 pompki... Ale najpierw zrób te logi...

2 godziny temu, kamil-vag napisał:

Ten drugi printscreen był robiony gdy silnik zaskoczył i pracował równo. Jest możliwe żeby pompowtryskiwacz raz działał poprawnie a raz nie? http://vaglog.pl/log-013_018_023_TIvGax.html

Logi statyczne http://vaglog.pl/log-013_018_023_TIvGax.html

Opublikowano

Twoje auto pracuje na 4 cylidnry. Pracuje równo i nim nie kołysze.
Co do pracy na 3 gary:
Miałem podobny przypadek. Po długim odstaniu auto odpalało na 3 gary a jak się przejechałem kilkaset metrów to dopinał się czwarty.Problemem były oringi na pompkach.
U mnie bujało silnikiem na pracował na 3.
Nie masz korekcji rzędu +/- 2,99 i silnik się nie buja więc pracują wszystkie 4 cylindry.

Zacznij od pomiaru kompresji. Jak tu będzie OK to wstępnie możesz obetrzeć pot z czoła tak myślę :)

Edytowane przez Ralen

Opublikowano
  • Autor
25 minut temu, Ralen napisał:

Twoje auto pracuje na 4 cylidnry. Pracuje równo i nim nie kołysze.
Co do pracy na 3 gary:
Miałem podobny przypadek. Po długim odstaniu auto odpalało na 3 gary a jak się przejechałem kilkaset metrów to dopinał się czwarty.Problemem były oringi na pompkach.
U mnie bujało silnikiem na pracował na 3.
Nie masz korekcji rzędu +/- 2,99 i silnik się nie buja więc pracują wszystkie 4 cylindry.

Zacznij od pomiaru kompresji. Jak tu będzie OK to wstępnie możesz obetrzeć pot z czoła tak myślę :)

Pot na czole już mam :-).  Wiesz - dodam gazu to tłucze mocno i słaby jest. Nie ma "jadu".

Opublikowano

Po logach widać, że korekcje są na tym 4 cylindrze dość wysokie, nawet > 2mg... tak jak pisałem ja i kolega Ralen, zròb najpierw pomiar kompresji - jak wyjdzie OK, wymiana oringow i podmiana pompek miejscami 1 z 4 - zobaczysz czy korekcje pojda za pompką, jak cos wymienisz tylko tą jedną...

A synchro na ile masz ustawione ?

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, kamil-vag napisał:

Po logach widać, że korekcje są na tym 4 cylindrze dość wysokie, nawet > 2mg... tak jak pisałem ja i kolega Ralen, zròb najpierw pomiar kompresji - jak wyjdzie OK, wymiana oringow i podmiana pompek miejscami 1 z 4 - zobaczysz czy korekcje pojda za pompką, jak cos wymienisz tylko tą jedną...

A synchro na ile masz ustawione ?

Jest możliwe że silnik może przy uszkodzeniu głowicy bądź tłoka chwile pracować dobrze a chwilę jakby na 3 cylindry?

Opublikowano

na moje ucho to charakterystyczne odbijanie - odgłos pracy mogący być objawem uszkodzenia hydropopychacza/y, albo zużytej krzywki/krzywek walka rozrządu, lub niedomykającego się zaworu/ów ssacego/ych.

Pomierz kompresję, obejrz krzywki wałka.

zrób logi 001, 003, 004, 013, 018, 023 każdą grupę pojedynczo.

Opublikowano

Sprawdz wtryski, nie duzy koszt a raczej cos wyjdzie bo u mnie tez pokazywalo ok a sie okazalo ze jeden leje konkretnie ... 

Opublikowano
  • Autor

http://vaglog.pl/log-013_018_023_Zrbx26.html

Logi po kapitalnym remoncie głowicy ( krzywki wałka oraz szklanki uszkodzone)- na wolnych obrotach chodzi jak zegarek a w jeździe brak mocy(kopa)

Zawartość dodana 3 minutes later

błąd mechanika, poczyścił pompowtryskiwacze szczotką drucianą?

Opublikowano

Z korekcjami jest lepiej. Co do mocy - komplet logów statycznych i dynamicznych.

Kwestia jeszcze tego jak Ci to wszystko poskręcał, na ile ustawił pompki itp... 

Opublikowano

Logi źle nie wyglądają.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to pomiar ciśnienia paliwa z tandem, ew. za mocno cofnięte śruby regulacyjne PD.

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, Musashi napisał:

Logi źle nie wyglądają.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to pomiar ciśnienia paliwa z tandem, ew. za mocno cofnięte śruby regulacyjne PD.

Ale zobacz ile czasu trzeba żeby na 3 biegu rozkręcić auto do 4000obr/min.