Biskup987 Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Cześć wszystkim Mam problem z otwieraniem klapy bagażnika . Klapę można otworzyć jedynie poprzez kluczyk ;/ przyciski nie reagują na cięgło ( kiedy nacisnę przycisk lampka przygasa w bagażniku ) . Próbowałem : - wymieniłem przyciski od kolegi "NIC " -wymieniłem całą wiązkę (uciętą od 1.8 ) "NIC" Proszę o pomoc bo już nie mogę wytrzymać z tym kluczykiem ;/ PS. A tak na marginesie czujnik temp zewnętrznej pasuje z 1.8 do 1.9 ? Czy może być coś nie tak ? Edytowane 10 Lutego 2017 przez Biskup987
marcin_franz Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Podmień pompkę centralnego i wtedy sprawdź
Biskup987 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Hmm o tym nie pomyślałem ;/ podmienię na inną i zobaczę Teraz sobie przypomniałem że przy mojej pompce coś było kombinowane bo kiedyś do niej zaglądałem Edytowane 12 Lutego 2017 przez Biskup987
Biskup987 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Opublikowano 22 Lutego 2017 Sprawdziłem pompkę i nie działa inna ;/ Aktualnie miałem dostęp do pompki o symbolu "e" ( w moim aucie siedzi pompka "C" ) i raczej nie była wymieniana bo gąbka do pompki też ma taki symbol . Ale chciałem zapytać czy system zamka centralnego BOWI CARPROTECT KOMFORT BX40 może mieć coś z tym wspólnego ? . Ja tego nie zakładałem taką kupiłem więc nic o tym nie wiem .
wesz82 Opublikowano 22 Lutego 2017 Opublikowano 22 Lutego 2017 Sama podmiana pompki da tyle co nic. Musisz zaaadaptowac ja do sygnalu z kluczyka. Ja mialem przez chwile tak jak Ty. Tj otwieralem baga przez przycisk w pilocie lub kluczykiem bo przyciski w klapie nie reagowaly na ruch a do tego pompka pracowala dlugo. Co zrobilem to: Wymiana silniczek od gofra i dalej to samo w sumie po tej wymianie przestaly wlasnie dzialac przyciski w klapie.oba silniczki sprawne a grafit caly nie posypany. Wczoraj poszedlem wyjolem pompke poskrecalem raz jeszcze ja i pobawilem sie fegulacja dlugosci zamykania i otwierania. Meczylem sie z 1h i jakos udalo sie mi to ustawic z tym ze dalej byl delikatny problem z 1 dzwiami tzn nie otwieraly sie mimo dania dosc dlugievo czasu pracy pompki. Postanowilem ze jutro powalcze i spakowalem pompke w gombke i wsadzielem na miejsce o dziwo wsio zadzialalo nawet przyciski w klapie. Jak dlugo pracuje pompka moze nieszczslnosc powoduje nie domknkecie baga??wszystkie furtki zamyka poprawnie???? Jak otworzysz baga to lapmka w bagazniku sie zapala??? Co do czujnika to poza tym co podaje Ci na desce czujnik nie ma innej funkcji dla pracy motoru...
Biskup987 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Opublikowano 22 Lutego 2017 Dziś sprawdziłem wszystko pod klapą ;-) Przyciski reagują ponieważ lampka w bagażniku gaśnie . Co do mikrostyku to chyba jest też dobry co prawda nie reaguje na przycisk ale kiedy go lekko złapałem probówką to załapał cały mechanizm i klapa zaczeła się otwierać ... Co jeszcze ? Rzeczywiście mikrostyk czy nie ? Zamek ma coś do tego ? Czy szukać przy pompce jeszcze raz może jakiś kabel gdzieś nie styka albo zimny lut na płytce ? Ps. Kiedy pompka była wyjęta to reagowała na przycisk tylko pstryknięciem w pompce ale mechanizm się nie uruchomił . Kiedy schowałem pompkę to chyba już nawet pstryknięcia nie było .. jutro muszę sprawdzić jeszcze raz
Biskup987 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Opublikowano 22 Lutego 2017 A jak reguluje się czas zamknięcia zamków ?
wesz82 Opublikowano 23 Lutego 2017 Opublikowano 23 Lutego 2017 Jezeli masz pompke na 2 wyjscia to obok nich jest taka plastikowa zazlepka, pod nia jest drucik ktory przesuwa sie w prawo lub lewo do takich blaszek.Blaszki sa ruchome tzn jak dasz blizej drucika bedzie pompka mniej pracowala i na odwrot. Nie posiej zaslepki tylko:-D Wydaje mi sie ze problem lezy po stronie pompki. Albo nieszczelnosc w bagu albo zalamany przewod w klapie. Jak swiatelko gasnie to czujnik zamkniecia i otwarcie jest ok. Wyjmij pompke I posprawdzaj wsio w srodku tzn jak wyglda wirnik itd.jest temat o naprawie pompki tam znajdziesz duzo wskazowek tez. Ja wyjolem ja posprowadzilem przewody od silniczka jak powinny byc i teraz nawet nie slysze pracy pompki. A pompka u Ciebie pracuje dlugo tj az do odciecia??? Jak bawilem sie chwile centralnym to za jakis czas pompka nie reagoawala na kluczyk bylo slychac tylko klik w niej.podejrzewa ze to jakies zabezpieczenie. Musisz wtedy odczekac chwilke lub odlaczyc na chwile czarna kostke.mowa oczywiscie o pompce na 2 wyjscia z 3 kostkami...
Biskup987 Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Opublikowano 23 Lutego 2017 J Otworzyłem dziś pompke i się zdziwiłem zdjęcia poniżej
wesz82 Opublikowano 23 Lutego 2017 Opublikowano 23 Lutego 2017 Po kij ten kabel.odlutuj dziada i daj znac.
Biskup987 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Opublikowano 24 Lutego 2017 Kabel został usunięty. Pompka chodzi jak chodziła wszytko jest ok ale problem z bagażnika dalej ten sam. Nie wiem po co był kabel skoro wszystko chodzi... Przyciski działają bo kiedy nacisne to gaśnie światło w bagu i jest pstrykniecie w pompce . Mikro styk nie reaguje dopiero kiedy zrobię to ręcznie próbowka to zalapie i otwiera bagażnik. Wydaje mi się że to nie problem pompki tylko gdzieś inndziej ....
Biskup987 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Opublikowano 24 Lutego 2017 Może to problem w systemie zamka centralnego czyli tym bowi
wesz82 Opublikowano 25 Lutego 2017 Opublikowano 25 Lutego 2017 Bag bierze sygnal z pompki. Jak ona nie dostanie sygnalu nie otworzysz baga z pstryczka w klapie.a dziala Ci otwieranie baga ze srodmkwego przycisku w aucie???? Ja mialem tak po zabawie z pompka nie weim co to nawet praca pompki bo nie slysze jej w ogole... Wybebesz klape i popatrz czy ten czujnik od zamkn i otwartej klapy dziala. Moze byc albo nieszczelnosc na przewodzie do baga albo pourywane kable. Jeszcze rozkrec dekiel w silniczku zeby bylo pewne ze jest caly grafit.mozemy gdybac a tam mozel lezec problem
Biskup987 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Opublikowano 25 Lutego 2017 Wybebeszyłem już dawno całą klapę . -Zmieniłem dwa przyciski w klapie dla pewności -zmieniałem całą wiązkę kabli co idą do klapy ( kable pewne że działały ) -rozebrałem pompkę i odlutowałem kabel -oczyściłem całą płytkę w pompce denaturatem ( doradził mały majsterkowicz kolega ) -przyciski reagują ( bo gaśnie lampka w bagu i jest pstryknięcie w pompce ) -kiedy nacisnę mikrostyk w klapie probówką to zamek się otwiera -pompka zamyka wszystko poprawnie z pilota -bag otwieram z kluczyka ( wtedy pompka się załącza i otwiera całe auto łącznie z bagiem ) -w klapie działa wszystko (cięgło , przyciski , mikrostyk , zamek ) Ręce mi opadają bo już nie wiem co robić ;-( Nie wiem już gdzie szukać . Jeżeli rozbiorę pompkę i sprawdzę grafit to czy on coś do tego ma ?
Biskup987 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Mówisz że przewód do baga może być nieszczelny ale przecież klapa ma otwieranie elektryczne tak ? ZNALAZŁEM NA FORUM Problem rozwiązany. Karol24 miał poniekąd rację z nieszczelnością. Zamek wymieniony na sprawny i wszystko wróciło do normy. Sterownik nie dostawał widocznie sygnału, że zamki są otwarte - dlatego nie było reakcji w przyciskach klapy. Dzięki wszystkim za pomoc. Wymiana nie taka straszna i czasochłonna. Zamek wyszedł bez demontażu prowadnic szyby. Odkręciłem tylko 2 śruby od prowadnic od strony zamka by lekko ją nagiąć do środka drzwi. Pozdrawiam. Zauważyłem ze w tylnych lewych drzwiach lekko ucieka powietrze kiedy pompka otwiera zamki czy to może być to : ? Edytowane 25 Lutego 2017 przez Biskup987
wesz82 Opublikowano 25 Lutego 2017 Opublikowano 25 Lutego 2017 Pompka chyba otwiera powiegrzem ciegno i wtedy odblokowuj mikrostyki w aucie.Nie jestem tego pewny bo nie ruszalem klapy. A masz przycisk do otwierania samej klapy w kluczyku??? Moze podmien pompke i zaaadaptuj ja i bedziesz wiedzial To zdejmij przewod przy zamku i zaslep go palcem i bedziesz wiedzial czy to jego wina.
Rekomendowane odpowiedzi