Zygi Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam panowie. Właśnie wróciłem z małej wyprawy ok.35km przy temperaturze zewnętrznej -13.5 i silnik nie przekracza 74stopni,nie może się nagrzać.Z rana zrobiłem ok.100 km temp.zewnętrzna -7 i ładnie trzymał 90stopni.Termostat zmieniony tydzień temu oczywiście jakaś podróbka,ale nie było żadnego problemu.Klimatronik ustawiony na 21stopni praktycznie ciągłe grzanie,obroty silnika nie przekraczały 2000tys.wiadomo jakie są warunki na drodze. I teraz pytanie czy to wina termostatu,czy przy temp na zewnątrz -13.5 podczas jazdy wiadomo więcej,silnik nie ma szans żeby złapał temp roboczą na takim odcinku? ? Pozdrawiam
Patrykbor Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 http://www.a4-klub.pl/smf/ahh1zafnavgajmanbatj_wymiana_termostatu_fotostory-t4521.0.html
slaweq Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nawet przy takiej temp zewnętrznej powinno być 90 stopni. Wymieniłeś termostat na jakąś podróbę to jest duzo prawdopodobieństo, że padł.
TOM77 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nawet przy takiej temp zewnętrznej powinno być 90 stopni. Wymieniłeś termostat na jakąś podróbę to jest duzo prawdopodobieństo, że padł. Zgadza się może to być niestety wina termostatu, a jakiej był firmy ten zamiennik?
Zygi Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgadza się może to być niestety wina termostatu, a jakiej był firmy ten zamiennik? Termostat był "gatesa"20parę zł. Chciało się zaoszczędzić !to teraz trzeba dołożyć i podwójna robota Dzięki za odpowiedzi.
slaweq Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Kupiłeś termostat za 20 złociszy ? Teraz radze kupic ori i bedzie
jaro333 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Miałem to samo , tylko termostat, ja kupiłem Wahlera , jest ok , temperatura 90 , aż miło popatrzyć .
Mario_Ref Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 pozwólcie że zadam pytanie laika ... Jak się ma temperatura płynu chłodzącego pokazywana przez wskaźnik (strzałkę) na tablicy rozdzielczej do temperatury pokazywanej na 51 kanale klimatronica? U mnie wskaźnik nazwijmy go manualnym, bardzo dużo czasu potrzebuje żeby osiągnąć pion, czyli 90stC, natomiast na klimatronicu ładniutko widać jak temp wzrasta, i gdy na manualu jest około 65 stC na wyświetlaczu klimatronica wyświetla już 90stC .... Oba odczyty są z tego samego źródła pomiarów? Przejmować się tym czy ... tak ma być? Będę wdzięczny za podpowiedzi
Gość xxxxx Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 u mnie na postoju nigdy nie ma 90stopni, tak na maxa to z 84-86... a jak jezdze to 90-91...
jacekm Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 pozwólcie że zadam pytanie laika ... Jak się ma temperatura płynu chłodzącego pokazywana przez wskaźnik (strzałkę) na tablicy rozdzielczej do temperatury pokazywanej na 51 kanale klimatronica? U mnie wskaźnik nazwijmy go manualnym, bardzo dużo czasu potrzebuje żeby osiągnąć pion, czyli 90stC, natomiast na klimatronicu ładniutko widać jak temp wzrasta, i gdy na manualu jest około 65 stC na wyświetlaczu klimatronica wyświetla już 90stC .... Oba odczyty są z tego samego źródła pomiarów? Przejmować się tym czy ... tak ma być? Będę wdzięczny za podpowiedzi Zobacz kanał 49
Mario_Ref Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zobacz kanał 49 A mozesz coś mniej tajemniczo? Dlaczego 49 a nie 51?
jacekm Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Wydaje mi się , że na 49 jest temperatura "wody". Mogę się oczywiście mylić i wtedy mnie ktoś poprawi Poczytaj forum, było o tym wiele razy
Mario_Ref Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Wydaje mi się , że na 49 jest temperatura "wody". Mogę się oczywiście mylić i wtedy mnie ktoś poprawi Poczytaj forum, było o tym wiele razy ok ok, w zakresie A4 dopiero raczkuję, jeszcze poczytam, dzięki za podpowiedź ...
jacekm Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Sprawdź to co Ci napisałem bo mogę się mylić. Kanał w klimatroniku wskazujący temp. "wody" zależy od rocznika auta. http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t40533.0.html;highlight=kody+klimatronika Tu masz kody klimatronika I i II
Mario_Ref Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Sprawdź to co Ci napisałem bo mogę się mylić. Kanał w klimatroniku wskazujący temp. "wody" zależy od rocznika auta. http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t40533.0.html;highlight=kody+klimatronika Tu masz kody klimatronika I i II chyba raczej mam klimatronic I na kanale 49 mam właśnie prędkościomierz dziękuję i miłego dzionka życzę
Rekomendowane odpowiedzi