Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] wymiana uszczelki pod głowica . pół roku i to samo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pół roku temu wymieniałem uszczelke pod głowica bo były spaliny w płynie . jakis miesiac temu zobaczyłem ubytek płynu doałem . dzisiaj zrobiłem test i znowu sa spaliny. jakies pomysły ?

Opublikowano

Planowałeś głowicę ?

może jakieś mikropęknięcie

Opublikowano
  • Autor

nie pisałem wyzej .ale powiedziałem gosciowi ze normalnie ma zrobic bez antu splanowac sprawdzic szczelnosc itd skasował mnie 1300 niby wszystkie uszczelki wymienione .mam ochote jechac i łep rozwalic 

Opublikowano
9 minut temu, Rafal2410 napisał:

mam ochote jechac i łep rozwalic 

a co to jest? :eusathink:

jaki silnik? PD czy VP?

Głowicę robił mechanik, czy specjalistyczny warsztat zajmujący się głowicami?

Opublikowano
  • Autor

głowica była wysyłana do zakładu . ubytki płynu sa i pozytywny test na co (sam robiłem) silnik PD AJM ciekawi mnie czy szpilki wymienił .jak sie cieplej zrobi zdejme dekiel i polukam choc watpie zebym wzrokowo to dał rade ogarnac

Edytowane przez Rafal2410

Opublikowano

2 godziny temu, Rafal2410 napisał:

pozytywny test na co

Na co? :kox:

Głowicom z AJM-ów zdarzały się często pęknięcia. Były wymieniane w ramach akcji serwisowych, zresztą problem ciągnął się również w nowszych jednostkach tj. AWX, AVF, BPW, BLB.

Być może, akurat problem dopadł głowicę twojego ajm-a, a być może problem tylko uszczelki.

Opublikowano

Zgadza się to co napisał Musashi.
Kiedyś był nawet temat o awaryjności AJM-ów
Z tego co pamiętam z postów użytkowników, to po ogarnięciu czapki, ten silnik cierpi na te same bolączki co inne bliźniacze motory PD.

Opublikowano

należy zaznaczyć PD 8V.

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, Hezen napisał:

Z tego co pamiętam z postów użytkowników, to po ogarnięciu czapki, ten silnik cierpi na te same bolączki co inne bliźniacze motory PD.

a mozesz rozwinac watek? Poztywny test na spaliny w płynie tak na pisze

Opublikowano

A co tu więcej pisać? Musashi napisał wszystko co trzeba.

Opublikowano

Sprawa jest prosta glowica musiala byc kiedys przegrzana i teraz jest podatna na odksztalcenia i nadaje sie tylko do wymiany. Montujac nowa uszczelke trzeba pamietac o nowych szpilkach

Opublikowano
12 godzin temu, dani270 napisał:

Montujac nowa uszczelke trzeba pamietac o nowych szpilkach

nie tylko, nowych szpilkach, odpowiednim sposobie dokręcania, kolejności i momencie.

17 godzin temu, Rafal2410 napisał:

a mozesz rozwinac watek?

do tego dochodzą wyrabiające się gniazda zaworowe, wskutek niewłaściwego montażu PD.

Opublikowano
  • Autor

chłopaki ja rozumiem te wszystkie podpowiedzi bo duzo czytałem kiedys ale jestem człowiekiem ze jak nie widze jak mechanik robie to nie uwierze. odkad auto kupiłem na 4 cylindrze siedział wtrysk od 2.0 tdi i mysałem ze to moze jego wina wiecie wieksze sprezanie wieksza dawka i wieksza temperatura. to ze jest wtrysk jaki nie powinien zobaczyłem 2 po wymianie uszczelki i moze to jego wina. no przecierz jak głowica była sprawdzana na szczelnsc i 4 miechy było z nia ok . zastanawiam sie teraz ze chyba sam sie za to wezme na wiosne rozbiore wysle głowice na sprawdzenie tylko przydał by sie jakis kolega z forum z okolic który pomógł by poskłądac oczywiscie odpłatnie musz eposzukac