Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gdzie sa świece żarowe w 2.0 TDI CAGA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Wihajster napisał:

wręcz przeciwnie na ciepłym sie odkręca

Ja odkrecam zawsze na zimnym. Pod wplywem temp. metal sie rozszerza. Glowica jest aluminiowa wiec trzeba uważać.

Opublikowano
12 minut temu, kkt napisał:

Ja odkrecam zawsze na zimnym. Pod wplywem temp. metal sie rozszerza. Glowica jest aluminiowa wiec trzeba uważać.

rozszerzalność temperaturowa aluminium jest większa niż stali, wiec na ciepłym będzie luźniej :)

Opublikowano

Ja w swojej A4 B7 wymieniałem w sobotę świeczki. 

Mechanik z  doświadczeniem powiedział wprost: odkręcamy i przykręcamy na zimnym silniku. 

Przy przykręcaniu wystarczy smar ceramiczny, nie musi być specjalny świec żarowych. 

Jeżeli świeca była oryginalna lub założona z głową i posmarowana odpowiednik smarem to wyjdzie bez problemu - tak było w moim przypadku świece wyskoczyły i wskoczyły migiem. 

Ważne jest dokręcić z odpowiednią siła ( np w NGK 10-15 Nm) 

Ogólnie problem z zerwanymi świecami w VAG jest mniejszy ponieważ sama świeca nie jest długa całość  ma niecałe 10 cm - gdzie np w Oplach czy Japończykach może mieć  ponad 16 cm a wiadomo wtedy łatwiej ją ukręcić. 

Opublikowano
W dniu 10.12.2018 o 13:46, piotrekmuzyk napisał:

Ja w swojej A4 B7 wymieniałem w sobotę świeczki. 

Mechanik z  doświadczeniem powiedział wprost: odkręcamy i przykręcamy na zimnym silniku. 

Przy przykręcaniu wystarczy smar ceramiczny, nie musi być specjalny świec żarowych. 

Jeżeli świeca była oryginalna lub założona z głową i posmarowana odpowiednik smarem to wyjdzie bez problemu - tak było w moim przypadku świece wyskoczyły i wskoczyły migiem. 

Ważne jest dokręcić z odpowiednią siła ( np w NGK 10-15 Nm) 

Ogólnie problem z zerwanymi świecami w VAG jest mniejszy ponieważ sama świeca nie jest długa całość  ma niecałe 10 cm - gdzie np w Oplach czy Japończykach może mieć  ponad 16 cm a wiadomo wtedy łatwiej ją ukręcić. 

Dziękuję za odpowiedzi . Zabiorę się i za swoje w weekend

ile dałeś za sztukę i jakie kupiłeś ?

Słyszałem tez żeby jednak na ciepłym silniku odkręcać a nie na zimnym ale widzę ze tu są różne szkoły jednak bardziej przekonuje mnie ta o odkręcaniu na ciepłym . Nie wiem dlaczego :) 

Pryskacie czymś wcześniej przed odkręceniem ? niektórzy psikają wd40 kilka dni wcześniej myślicie ze nie śmierdzi po tym w kabinie później ?

Opublikowano
58 minut temu, kubajvc napisał:

niektórzy psikają wd40 kilka dni wcześniej myślicie ze nie śmierdzi po tym w kabinie później ?

Witam. Pryska sie na noc przed odkreceniem świec.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

A czy kolektor trzeba ściągać aby je wykręcić ? I czy wtyczka jest tylko nasunięta na świece czy jakoś trzeba wypiąc ją bo mało tam miejsca ? Czy w CAGA i CAHA jest tak samo ze świecami ? W tym samym miejscu ?
Oraz czy VAG powinien pokazać bład jak jest prpoblem ze świecami ? Bo ostatnio jak temp były w nocy poniżej zera a rano ok 0 stopni to auto odpaliło mi ale dziwnie bujał na obrotach przez chwilę.... tak troszkę telepał się. Jak jest ok 5 i w górę stopni to odpala poprawnie.

Opublikowano
Godzinę temu, PiterEL napisał:

Oraz czy VAG powinien pokazać bład jak jest prpoblem ze świecami ?

powinien pokazać spaloną/e  świecę dokładnie na którym cylindrze

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

A są w tym samym miejscu świece bo znalazłem taki filmik i tu trzeba zdjąć pokrywe zaworów

Ja mamseata EXEO i tam jest silnik z B8 wzdłużnie własnie CAHA

Opublikowano
10 godzin temu, PiterEL napisał:

A czy kolektor trzeba ściągać aby je wykręcić ? I czy wtyczka jest tylko nasunięta na świece czy jakoś trzeba wypiąc ją bo mało tam miejsca ?

Witam. W silniku caga nie trzeba ściągać kolektora. Wtyczka jest nasunięta, trzeba mocniej pociagnąć za wtyczkę.

Edytowane przez kkt

Opublikowano

A w CAHA ?

Opublikowano
W dniu 6.11.2019 o 19:38, PiterEL napisał:

A w CAHA ?

Przecież to ten sam silnik