Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFB] Ładowanie akumulatora prostownikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zapytać czy można ładować prostownikiem akumulator bez zdejmowania klemy proszęo radę,bo słyszałem ,że bez zdjęcia można uszkodzić cos w elektronice.

Opublikowano

teoretycznie mozesz tylko korki odkręć.....nic sie nie stanie choc lepiej wyjmować :wink4:

Opublikowano

Jeden gośc mówił Mi że podczas takiego ładowania mogą wystąpić mikro przepięcia na które elektronika jest czuła.

Opublikowano

Można ale małym prądem. Ważne jest jakie masz urządzenie do ładowania i jakie są zalecenia producenta tego urządzenia, bo są do też prostowniki do szybkiego ładowania. W przypadku ładowania szybkiego czyli dużym prądem bezwzględnie należy odłączyć jedną z klem.

Opublikowano

Mikroprzepięcia przy prądzie stałym? Nie sądzę, żeby coś mogło uszkodzić elektronikę w aucie (musi być i tak dobrze zabezpieczona).

Prostownik daje napięcie około 16V max, a takie nie uszkodzi nic w aucie, typowe napięcie na włączonym silniku to 14,5 a takiej instalacji zachowuje się duży margines bezpieczeństwa.

Opublikowano

Wystarczy podpiąć wyłączony prostownik i dopiero potem włączyć zasilanie.

Opublikowano

Podobno żeby było bezpiecznie i nie zdejmować klem trzeba zastosować specjalny prostownik.Co o tym sądzicie.

Nie koniecznie, ja ładuję swojego prostownikiem prod. CCCP, tylko prądem ok. 4A i nic mi się nie uszkodziło

Opublikowano

Słyszałem równierz ze skoki napięcia w instalacji mogą jednak doprowadzić do uszkodzenia elektroniki np.sterownika bo zwykłe prostowniki nie mają odpowiednich zabezpieczeń.Nie musi się tak stać za każdym ładowaniem tylko gdy wystąpią przepięcia w sieci.

Opublikowano

Mówimy chyba o jakimś w miarę dobrym sprzęcie a nie samoróbce zrobionej przez nieawansowanego amatora. Poza tym Kolega Yelo ma rację jeżeli chodzi o podłączanie i przepięcia. A jak chcesz się zabezpieczyć przed przepięciami z sieci to podepnij prostownik przez listwę przeciwprzepięciową.

Opublikowano

Jeżeli ładujesz zwykłym, małym prostownikiem to możesz podłączać bezpośrednio. Natomiast gdybyś chciał skorzystać z urządzenie do szybkiego ładowania akumulatorów to bezwzględnie odłączasz aku od instalacji pojazdu.

Opublikowano

Jeżeli ładujesz zwykłym, małym prostownikiem to możesz podłączać bezpośrednio. Natomiast gdybyś chciał skorzystać z urządzenie do szybkiego ładowania akumulatorów to bezwzględnie odłączasz aku od instalacji pojazdu.

Czyli można wyjąc aku do ładowania bez obawy, ze coś zacznie się dziać z elektroniką, komputerem? Bo gdzieś wyczytałem, ze coś takiego może się zdarzyć.

Opublikowano

Czyli można wyjąc aku do ładowania bez obawy, ze coś zacznie się dziać z elektroniką, komputerem? Bo gdzieś wyczytałem, ze coś takiego może się zdarzyć.

Akumulator możesz śmiało odpinać, dlatego jest jako część wymienna. Nic nie ma prawa się stać z kompem. Najwyżej będziesz musiał wklepać kod do radia

Opublikowano

Też tak robie i uważam że jest to najlepsze rozwiązanie. Należy też pamiętać aby ładować akumulator prądem nie większym niż 10% pojemności, czyli aku 65ah można ładować prądem max. 6,5 A.

Opublikowano

Akumulator możesz śmiało odpinać, dlatego jest jako część wymienna. Nic nie ma prawa się stać z kompem. Najwyżej będziesz musiał wklepać kod do radia

No co do radia to wiem, ze sie rozkoduje :)

ewentualnie może coś sie narobić gdy będę sie cackał z podpięciem do klem(moze chyba dac lekkiego "spinola") , bo raczej należy szybkim i zdecydowanym ruchem je zakładać.

Opublikowano

No co do radia to wiem, ze sie rozkoduje :)

ewentualnie może coś sie narobić gdy będę sie cackał z podpięciem do klem(moze chyba dac lekkiego "spinola") , bo raczej należy szybkim i zdecydowanym ruchem je zakładać.

No to wiadomo, że jakieś napięcie może pójść, ale bym nie przesadzał. W ten sposób myśląc padały by komputery w 60% autach. Także podpinaj śmiało

Opublikowano

Też tak robie i uważam że jest to najlepsze rozwiązanie. Należy też pamiętać aby ładować akumulator prądem nie większym niż 10% pojemności, czyli aku 65ah można ładować prądem max. 6,5 A.

a co w przypadku gdy mam prostownik 4A? musze go naladowac az wskazówka wejdzie na zero (0), tak? a ako mam 65Ah.Czyli wiec nalezy wydłuzyc cas ładowania z 10 godzin (zalecanych) do ok 15-17h?

Bo skoro 40Ah przy 4A = 10 godzin ladowania

to 65AH przy 4A ~15 godzin?

Opublikowano

Im

a co w przypadku gdy mam prostownik 4A? musze go naladowac az wskazówka wejdzie na zero (0), tak? a ako mam 65Ah.Czyli wiec nalezy wydłuzyc cas ładowania z 10 godzin (zalecanych) do ok 15-17h?

Bo skoro 40Ah przy 4A = 10 godzin ladowania

to 65AH przy 4A ~15 godzin?

Wskazówka na amperomierzu nigdy nie dojdzie do zera, jest to nie możliwe bo aku i tak zawsze bedzie jakiś prąd pobierał chyba że masz prostownik z łącznikiem czasowym.

Im mniejszy prąd tym czas ładowania musi być dłuższy, stan naładowania najlepiej sprawdzić mierząc gęstość elektrolitu, w praktyce nikt tego nie robi tylko ładuje na pałe kilka godzin i wystarczy, reszte doładuje alternator.