ar3k92 Opublikowano 19 Marca 2017 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Witam. Moj problem - prawdopodobnie - z dwumasą i/lub sprzęgłem zaczal sie gdy ostatnio bylem w trasie. Po dynamicznej jeździe chcialem zredukowac bieg przed ograniczeniem ale zaden nie chcial wejsc. Cos w stylu jakbym chcial wbic bieg bez wcisnietego sprzegla. Gdy odpalilem ponownie samochod problem zniknal, moglem jechac dalej. Jednak niedawno pojawilo sie cos innego, odglosy jakby stukajacej dwumasy. Nie mam pewnosci poniewaz nie sa regularne i pojawiaja sie sporadycznie. Czy u kogos wystepowaly "takie" dzwieki? Czy moze tez problem lezy gdzie indziej? Dodam jeszcze, że przy ruszaniu jest charakterystyczne podskakiwanie auta, poduszki już wykluczyłem, są sprawne. https://www.youtube.com/watch?v=4X5r4vhTR-g Edytowane 19 Marca 2017 przez ar3k92
Adam :) Opublikowano 19 Marca 2017 Opublikowano 19 Marca 2017 Miałem podobnie lecz w cięzarówce .....sprężynka z tarczy sprzęgła wypadła pierw blokowała zmianę biegów potem był hałas ...
ar3k92 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Opublikowano 19 Marca 2017 Na 29 marca jestem umowiony na opuszczanie skrzyni biegów więc wtedy się okaże. Szczerze mówiąc po cichu podejrzewałem tego co napisałeś Tymczasem do czasu naprawy proszę innych forumowiczów o ich opinie
MemberA4 Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) według mnie to dwumas się rozsypał możliwe że się masa wtórna obróciła względem masy pierwotnej koła dwumasowego i dla tego nie mogłes zmienić biegu a wciskanie sprzęgła podczas tych hałasów coś zmienia? Edytowane 24 Marca 2017 przez MemberA4
ar3k92 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Opublikowano 26 Marca 2017 Właśnie po wcisnieciu sie nasilają. Rowniez gdy trzymam na polsprzegle pojawia sie podobny lecz jakby głębszy stukot. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
MemberA4 Opublikowano 26 Marca 2017 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) tak czy inaczej skrzynia do zrzucenia według mnie dwumas nadaje się na szrot na filmiku w 21- 22 sekundzie słychać jakby masy koła obróciły się względem siebie chyba że to odgłos trących się nitów na tarczy ale to raczej by było słychać ciągle Edytowane 26 Marca 2017 przez MemberA4
ar3k92 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Opublikowano 27 Marca 2017 W sumie jakby to mialy byc nity to by oznaczalo ze sprzęgło jest zjechane a tutaj nie występuje zjawisko slizgania. I tak jak mowisz bylo by to caly czas. Wszyscy do okola mowia mi ze to dwumasa. Za kilka dni sie okaze. Dam znać. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
ar3k92 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Jestem juz po wymianie kpl sprzeglo + dwumasa. W trakcie rozbiorki okazalo sie ze rozwalone bylo tez lozysko pilotujące, ktore rozsypane powlatywalo w dwumas, stad te dzwieki. Sam dwumas tez juz byl wyjechany bo nie sprężynował jak powinien. Jednak byl on jeszcze na tyle stabilny ze sam z siebie nie stukal. Tarcza sprzegla do nitow miala jeszcze kawałek ale tez zostala wymieniona. Teraz jest juz wszystko ok, objaw podskakiwania auta ustapil, lewarek biegow tez juz sie nie trzesie jak szczerbaty na suchary a i zmniejszylo (ustąpiło?) sie bicie kierownicy przy wyzszych prędkościach. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi