Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Wczorajsza dziwna przygoda ze sprzęgłem. Zepsuło się, naprawiło sie?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

A4 B5 AJM 2001r, 165tys( bez ksiazki ale nie wiem czy krecone, wyglada ok).

Po zakupie samochodu wszysko bylo ok, pozniej zaczely pojawiac sie skrzypy przy puszczaniu sprzegla, gdy juz mialo prawie łapac słychc bylo cos krecacego sie i tłukącego sie na postoju, bylo sychac taki skrzypienie. Biegi normalnie wchodzily, wszysko poza tym ok.

No ale ten dzwiek dal mi znac ze bedzie trzeba wymienic sprzeglo ( mysalem na wiosne). Wczoraj po trasie ok 70km zatrzymuje sie, zaczynam cofac, coś tam przy wkladaniu biegu wsteczego postrzelalo, wypadl bieg i nagle zadnego biegu nie da sie wlożyc, lewarek nie chce wejsc ani do przodu ani do tylu. Czulem ze to sprzeglo i najgorsza mysl ze sie rozlecialo (do tego obslugiwalem impreze;/ ). Po chwili meczenia sie z lewarkiem (nie pamietam czy zgasilem auto czy nie), nagle biegi zaczely wchodzic z oporem a nastepnie juz bez i wszysko zaczelo pracowac poprawnie. Dojechalem 100m dalej do celu podrozy i zgasilem auto. Pomtem po kilku godzinach mialem wyruszyc w powrotnia trase i wszysko bylo ok, zrobilem znowu ok 100km.

Wszystko pracuje poprawnie a zmusilo mnie do napisania postu najdziwniejsze, czyli to ze ustopily wszystkie dzwieki ktore obawiały mnie i dawaly do myslenia ze to koniec sprzegla.

Da sie jakos to wytlumaczyc co moglo sie stac? Bo teraz juz nie mam tych denerwujacych dziwekow, a sprzeglo to nie element gdzie moglo cos wpasc i wypaśc a co za tym idzie przestac skrzypiec....

Opublikowano

Mialem cos podobnego w 1z i przyczyna to jedna sprezynka z tarczy sprzeglowej wyrwalo...

Opublikowano

w AJM niema żadnych sprężynek w tarczy

mozliwe... nie widzialem sprzegla od ajm dlatego napisalem ze przy takich objawach w 1z cos takiego bylo przyczyna...

Opublikowano

no można by tak stwierdzić z tą sprężynką. Ale skoro ich nie ma? To Co innego?