Bartosz Kiłoczko Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, Wymieniałem łożysko w lewym tylnym kole gdyż stare buczalo nie miłosiernie, po wymianie na nowe i przejechaniu ok 100 km buczenie powróciło w tym samym kole, jednak dużo ciszej. Dodam że wymieniłem to z moim Ojcem, przewidujemy że może zbyt słabo dokrecona nakrętka lub za mocno chociaż przy luznienszym dokręceniu piasta miała luzy. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Z góry serdecznie dziękuję ? Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Bartosz Kiłoczko
OLIVER Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Tak na prawdę nie za bardzo wiadomo w czym leży problem . Jesteś pewien że to to łozysko buczy? Jeśli tak to : Jakiej marki łozysko ..jesli półka górna to montaż łozyska raczej nieprawidłowy obstawiam ze za mocno było skręcone i się przegrzało to można zobaczyć jak zdemontujesz łozysko jaki kolor mają bieżnie i rolki łozysko te dokręca się tak by luzu nie nyło a podkładka pod nakrętką dała się pod naciskiem przesunąć
Bartosz Kiłoczko Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Napewno łożysko wyje bo słychać, łożysko raczej z niższej półki bo dałem za nie 40 zl, jeżeli łożysko było zbyt mocno dokrecone to pozostaje tylko wymiana na kolejne nowe ? Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Bartosz Kiłoczko
OLIVER Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 3 godziny temu, Bartosz Kiłoczko napisał: Napewno łożysko wyje bo słychać, łożysko raczej z niższej półki bo dałem za nie 40 zl, jeżeli łożysko było zbyt mocno dokrecone to pozostaje tylko wymiana na kolejne nowe ? Mowa o łożysku ...A ja mam nadzieje że wymieniasz obydwa w kole ... Łożysko jak już wyje to jest do wymiany raczej przypaliło sie. Kup sobie SKF lub FAG czy jakie tam uważasz za dobre wymień je należycie i powinno hulać ... Po 100km to nawet z niższej półki nie powinno się poddać ...Coś było nie tak albo montaż albo za mocno dociagniete ...
mantix Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Sprawdź jeszcze czy nie wyje to w drugim kole, bo może być tak, że go nie słyszałeś ponieważ to, które wymieniłeś buczało głośniej.
Rekomendowane odpowiedzi