kajetan92 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Mam problem z jakimś dziwnym odgłosem stukania przy dodawaniu gazu, przy ujęciu gazu stuki ustają. Najbardziej słyszalne są przy nierozgrzanym silniku i bardzo niską temperaturą na dworze. Rozgrzany silnik wydaje już o wiele cichsze stuki, ale nadal słyszane przy wsłuchaniu się w pracę silnika. Nie mam żadnych objawów typu: nadmierne pobieranie oleju, płynu chłodniczego, czy też benzyny, trudności z odpaleniem silnika, wycieki wokół silnika i osprzętu. Jedyne co sprawdziłem na swoją rękę to poduszki skrzyni biegów i one nie są niczemu winne. Może ktoś się wypowiedzieć, co jeszcze można sprawdzić, aby rozwiązać problem?
skotmen Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Kończący się Dwumas ma takie objawy
kajetan92 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Słyszałem też coś, że te silniki jest ciężko wyregulować, że po prostu one tak mają i nie da się już tego w 100% poprawić. Czy to bujda?
przem8 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jak wciśniesz sprzęgło to stuki ustają? Jeśli tak to dwumas. Nie wiem co chcesz regulować ale generalnie te silniki miały problemy z głowicami, wtryskami i pompą oleju, a dokładniej z wycierającym się imbusem.
kajetan92 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Nie wiem, nigdy nie wciskałem sprzęgła razem z pedałem gazu. Stuki ustają przy całkowitym ujęciu pedała gazu, powracają przy wciśnięciu. Na wolnych obrotach nic niepokojącego nie słychać jak i też obroty na postoju nie "skaczą".
audikrk_ Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Akurat BKD nie ma żadnego problemu z pompą oleju, bo tam jest inaczej to zrobione.
kajetan92 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Czyli podejrzenia wskazują tylko dwumas, tak?
przem8 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Sprawdziles z tym sprzeglem? Moze juz wtryski klepia albo walek rozrzadu sie konczy. Trudno tak wrozyc wiec wrzuc chociaz jakies nagranie tych stukow
kajetan92 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Rozrząd wymieniany 45k km temu, jeśli to może pomóc to dokonam wymiany, plus sprawdzenie pompo wtrysków , bo już też słyszałem, że warto to zrobić. Tutaj filmik na nie do końca rozgrzanym silniku, jak dam rade zrobię udostępnię jeszcze na całkowicie zimnym przy niskiej temperaturze, bo weekend majowy to raczej ciepły się nie zapowiada. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez kajetan92
kajetan92 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Opublikowano 2 Maja 2017 Odświeżam temat filmikiem na zimnym silniku
przem8 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Ja tam słyszę normalny klekot diesla i świst turbiny
Rekomendowane odpowiedzi