michall12341 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Witam mam problem audi łyka sobie dosc sporo oleju okolo litr na 1500km . A teraz do sedna przy odpaleniu na zimnym nie ma dymu zadnego dopiero jak rusze autem widac za mnią niebieski dymek i teraz pytanie co to moze byc uszczelniacze zaworowe czy luzy na pieracieniach ? Nie znam sie na dieslu wiec pytanie do was . Tak turbo i wtryski sa ok byly juz robione na kompie wszystko na tip top . Hmm i nastepne pytanie czy jak to uszczelniacze czy ktos stosowal jakies srodki typu liqui moly ol verlust stop czy raczej unikac . I czy ktos mi odpowie czy cos sie moze stac od takiego przepalania oleju np czy tlumik sie zapcha albo cos ? Wiem ze mogl byc juz poruszany temat ale slaby internet za granica zmusza mnie do pisania posta (a4 b7 1.9tdi 115km brb) Edytowane 2 Maja 2017 przez michall12341
JawoR36 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Na kompie nie pokaże Ci uwalonego uszczelniacza na np turbo. Środki do uszczelniania silnika zostaw w spokoju. Jaki w ogóle olej teraz lejesz? 5W czy 10W? Jaki przebieg licznikowy ma auto?
michall12341 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) 5w30 przebieg licznikowy 270 tys prawdziwy 320 tys a turbo tydzien temu zalozone z nowymi uszczelkami itp Edytowane 2 Maja 2017 przez michall12341
piotrsob1 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) To turbo założyłeś fabrycznie nowe czy po regeneracji ? Pytam bo p objawach to nie wygląda na uszczelniacze zaworów, raczej na turbinę albo problem z odpowietrzeniem skrzyni korbowej. Z jakiego powodu w ogóle wymieniałeś turbo ? Silnik ma DPF ? Edytowane 2 Maja 2017 przez piotrsob1
michall12341 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Opublikowano 3 Maja 2017 Turbo po regeneracji wczesniej glosno chodzilo az piszczala za tydzien wracam do polski i nie ma problemu zmienic na inna i bede wiedzial czy to turbo . A dpf ktos wywalil 3 lata temu i bylo sprawdzane w kilku miejscach kazdy mowil ze dobrze zrobione . A problem z odpowietrzeniem skrzyni mozesz mi opisac jak moge sprawdzic ?
piotrsob1 Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 Ciśnienie w skrzyni korbowej podczas pracy silnika powinno być bliskie zeru. Jak poprosisz kogoś by zgasił motorówke, a Ty szybko odkręcisz korek oleju to nie powinno byś słychać syknięcia świadczącego o tym że ciśnienie w silniku było dużo wyższe od atmosferycznego Przed wymianą turbiny też zużywał oliwę i dymił na niebiesko ?
michall12341 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Opublikowano 3 Maja 2017 Nie mam pojecia czy brala oliwe auto kupilem 8 miesiecy temu odrazu zrobilem wtyski i to turbo poniewaz auto na czarno dymilo bo jeden wtrysk lal a turbo syczalo caly czas mam na gwarancji wiec w nastepny czwartek zmienie na inne u nich nie ma problemu i sprawdze to cisnienie
michall12341 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Opublikowano 16 Maja 2017 Turbo wsadzone inne nie ma dymienia ale dalej bierze olej na tysiak km 100-200ml
Wasyl622 Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 To jest diesel to normalne że bierze olej nic z tym nie zrobisz. Dalej to separaror odmy przez którego się dostaje. 1.5 na 15000 to norma.
Rekomendowane odpowiedzi