Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zacisk tyl - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam problem. Naprawiam tylne hamulce i z jednej strony tloczek ladnie sie wkrecil, natomiast z drugiej stoi na amen, aż te urządzenie do wciskania tloczkow sie wygina. Dodam, że dźwignia od recznego rusza się ładnie i jak nia poruszam to tloczek sie wysuwa. 

Co teraz mam zrobić ?

Opublikowano

a przypadkiem nie trzeba tłoczka wkręcić  najpierw ?

Opublikowano

wyciśnij całkiem tłoczek i wyczyść pod oringiem bo się aluminium utlenia potem wkręć tłoczek i odpowietrzanie

Opublikowano

trzeba go wkrecac i jednoczesnie wciskac,

Opublikowano
  • Autor

A czy wy umiecie czytać ze zrozumieniem ? Napisałem, że z jednej strony zrobiłem (czyli wiem, że trzeba wciskać i wkrecac) a z drugiej strony nie da rady wkręcić i wcisnąć tloczka.

Wyzyk83 myślisz, ze to wystarczy ? Wychodzić wychodzi ale nie cofa się.

Opublikowano
Godzinę temu, sous1111 napisał:

A czy wy umiecie czytać ze zrozumieniem ? Napisałem, że z jednej strony zrobiłem (czyli wiem, że trzeba wciskać i wkrecac) a z drugiej strony nie da rady wkręcić i wcisnąć tloczka.

Wyzyk83 myślisz, ze to wystarczy ? Wychodzić wychodzi ale nie cofa się.

trzeba to rozebrać wyczyścić i poskładać na nowo

Opublikowano
  • Autor

Mechanizm ręcznego też rozbierać jak działa w pełnym zakresie i odbija prawidłowo ? 

Tłoczek pod gumką jest ładny czysty. 

Czy oprócz nowych gumek powinienem coś jeszcze kupić ? (pytam bo do sklepów mam parę kilometrów)

Opublikowano

wyczyść na początek pod tą gumką i spróbuj wcisnąć tłoczek

jak pójdzie ok to tak zostaw

i wtedy odpowietrzanie z tyłu najlepiej zacisk trzymać w ręku odpowietrznikiem do góry

Opublikowano

zacisk jest spuchniety od wewnątrz dlatego masz problem

Opublikowano
  • Autor

Już temat załatwiony. W środku gdzie jest uszczelnienie tłoczka, aluminium się utleniło. Wyczyściłem wszystko, nowe gumki dałem i śmiga.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

a smar ?

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście przy składaniu użyłem smaru, na tłok i uszczelkę. Dodatkowo wyczyscilem prowadnice i tam też dałem smaru. (Jakiś z bosha taki żółty)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, też mam problem z zaciskiem z tyłu w B6.

Zrobiłem regeneracje tylnich zacisków używając zestawów naprawczych z tłoczkiem. Wyjąłem tłoczek, uszczelkę tłoczka i nakładkę przeciwkurzową. Pod oringiem, między tłoczkiem a zaciskiem, faktycznie aluminium było spuchniete więc wszystko zostało wyczyszczone. Tłoczek nasmarowany.

Sytuacja wygląda tak: z jednej strony tłoczek lekko się wkręcił i tutaj wszystko działa. Z drugiej strony tłoczek bardzo ciężko się wkręcał, generalnie wyglądało to tak, że tłoczkiem można było kręcić i kręcić a nie posuwał się na dół (a nie mogłem przy maksymalnie wysuniętym tłoczku włożyć przyrządu do zacisków bo brakowało 1mm aby wszedł).

No ale jakoś udało się go wkręcić ale z większym oporem niż ten pierwszy.

Podczas hamowania felerny zacisk zaciska się na tarczy ale nie puszcza. Wystarczy jednak trochę na boki poruszać tarczą (nie jakoś specjalnie mocno) i wszystko wraca do normy. O co chodzi? Czy coś jeszcze mam wyczyścić? Coś ze ślimakiem w zacisku?

EDIT:

I jeszcze taka rzecz, że ruszając dźwignią od ręcznego (lekko chodzi) tłoczek wysuwa sie lecz nie wraca.

EDIT2:

Jeszcze jedna rzecz - chyba, że to wina przewodu hamulcowego? Podczas zdejmowania zacisków, przewód był ściśnięty ściskiem stolarskim. Mogłem sobie tak uwalić przewód?

Edytowane przez trepek

Opublikowano

mogłeś

Opublikowano
Dnia 3.07.2017 o 16:08, sous1111 napisał:

Już temat załatwiony. W środku gdzie jest uszczelnienie tłoczka, aluminium się utleniło. Wyczyściłem wszystko, nowe gumki dałem i śmiga.

Dzięki za pomoc.

a co ci pisałem w moim pierwszym poście:banan:

Opublikowano

I dalej mi coś tego jednego tłoczka nie cofa. O tyle jest ciekawe, że tłoczek nie wygląda jakby blokował się tylko jakby go nic nie cofało. W układzie hamulcowym, po puszczeniu pedału hamulca, ma się robić jakieś podciśnienie (bo tak VAG pokazuje, -0.3, tylko jednostki nie pamiętam)?

I jeszcze pytanie - czy normalnym objawem, podczas odpowietrzania, jest szum przelewającego się płynu hamulcowego gdzieś w metalowych przewodach?

Opublikowano
9 godzin temu, trepek napisał:

I dalej mi coś tego jednego tłoczka nie cofa. O tyle jest ciekawe, że tłoczek nie wygląda jakby blokował się tylko jakby go nic nie cofało. W układzie hamulcowym, po puszczeniu pedału hamulca, ma się robić jakieś podciśnienie (bo tak VAG pokazuje, -0.3, tylko jednostki nie pamiętam)?

I jeszcze pytanie - czy normalnym objawem, podczas odpowietrzania, jest szum przelewającego się płynu hamulcowego gdzieś w metalowych przewodach?

zacisk jest do regeneracji i

gdzieś jest powietrze

Edytowane przez Dev

Opublikowano

W sumie 1l plynu hamulcowego dolalem podczas regeneracji zaciskow/odpowietrzania. Dalej by jeszcze gdzies powietrze bylo? Ło matko, co za trefne to prawe tylne koło.

Opublikowano
2 godziny temu, trepek napisał:

W sumie 1l plynu hamulcowego dolalem podczas regeneracji zaciskow/odpowietrzania. Dalej by jeszcze gdzies powietrze bylo? Ło matko, co za trefne to prawe tylne koło.

zadzwoń do mnie to Ci powiem jak to ogarnąć

Opublikowano

Ok, wieczorem zadzwonie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk