animal_dub Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Witam. Wczoraj kupiona a4 b7 1.9tdi 2007 BRB z dpf. dziś po wyjęciu filtra powietrza dostałem szoku. wokól obudowy filtra jest czarny nalot na rurkach od klimy na wszystkim. Filtr nie istnieje WĘGIEL. Druga sprawa, po sprawdzeniu stanu oleju jest nadstan. Taki rzadki, podejrzewam problem z dpf, co z tym zrobić?
kamil-vag Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Podłącz się najpierw pod kompa. Zobacz czy jest jakiś błąd z oprzyrządowania DPF-u, czy po prostu nie może się wypalić ? Jak nie będzie błędów z czujników itd, to trzeba by spróbować wypalania serwisowego. Można by się pokusić o przeczyszczenie jakimiś środkami...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Auto jeździło za krótkie dystanse i się nie wypalał DPF.
ecobuda Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Wywal dpf i zmień olej bo na ropie długo nie pojeździsz. Przerabiałem to.Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
janas_83 Opublikowano 14 Lipca 2017 Opublikowano 14 Lipca 2017 Ja u siebie po zakupie również miałem nadstan oraz dodatkowo dziwne buczenie z okolicy filtra powietrza. Diagnoza wałek rozrządu, poszukałem wymieniłem i niby było ok. Od tego czasu zrobiłem 30tys. i oprócz irytujacegonie buczenia co ok 200 km (aktywna regeneracja DPF) oraz delikatnego przybywania oleju nic się nie działo. Jednak dziś zdecydowałem się na wycięcie ekologi i powiem że jest mega różnica w pracy silnika. Silnik chodzi jakby lżej, turbo szybciej wstaje ogólnie póki co jestem zadowolony. Co do ekologi - jak pedał w podłogę to trochę bąka puści i tyle ?
Rekomendowane odpowiedzi