Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sapiąca , szurająca turbina i notlaufy BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Objawy "chrząkającej" turbiny i pojawiających się coraz częściej notlaufów  zmusiły mnie do zbadania przyczyn problemów w moim BPW.

Zacząłem od sprawdzenia działania zmiennej geometrii , podciśnienie wziąłem sobie z wysysarki do oleju ,  podpiąłem go przez wygrzebany z zapasów stary N75 do gruchy turbiny :P

Wysterowywałem go ręcznie podłączając i odłączając pod aku od UPS-a , obserwowałem ruchy siłownika turbiny , wszystko chodziło płynnie i bez  zbędnej zwłoki więc turbinie odpuściłem i zająłem się elektozaworem N75 z mojego silnika :decayed:

Wyciągnięty na wierzch i podpięty zamiast wcześniejszego ładnie sztangę zasysał, ale z jej opuszczaniem schodziło mu się trzy razy dłużej niż temu z zapasów :naughty:

Dało mi to do myślenia ,  albo zatkany jest sam zawór albo filterek znajdujący się na nim i łączący go z atmosferą .

20170712_224430.jpg

20170712_223723.jpg

Jak go wybebeszyłem to przyczyna była jasna, wystarczyło gąbkę filtrującą wyprać w ludwiku wysuszyć i poskładać z powrotem by zaczął działać poprawnie :hi:

Gąbka przed praniem:

20170712_223812.jpg

I po praniu:

20170712_224318.jpg

Poskładany z powrotem i podłączony do instalacji testowej , grucha chodzi już normalnie :

Zamontowany z powrotem , wszystko po podłączane i jazda próbna...

:) Banan na twarzy już od początku, turbo nie sapie przy zdjęciu obciążenia z silnika, podczas jazdy i obserwacji grupy 011 nie pojawiają się dłuższe momenty przeładowania i notlaufy odeszły w niepamięć :D

Całość zajęła dwie godzinki łącznie z 50 km jazdy próbnej pod kompem po robocie :P

Wnioski :

Zanim wytargacie przeładowującą turbinę do czyszczenia zmiennej geometrii , warto zacząć od bardziej prozaicznych rzeczy, żeby niepotrzebnie nie ładować się w koszty i nie blokować sobie potrzebnego środka lokomocji na czas niepotrzebnej naprawy :hi::)

A rzucone przez mechanika " Panie , turbina do czyszczenia " abo nie daj Bóg " do regeneracji " może być w wielu przypadkach dla niego źródłem łatwych i nie za bardzo należnych mu pieniędzy :naughty:

W autach które mają N75 bez filterka , tylko biorące do N75 ciśnienie atmosferyczne z puszki filtra powietrza, proponuję zacząć od sprawdzenia jego stanu.

Mocno zawalony zanieczyszczeniami może tak samo powodować takie problemy ...

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Hmmm..ciekawe rzeczy[emoji106]

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobra robota :hi:muszę na dniach wyciągnąć n75 bo też mam sapanie a zmienna geometria wyczyszczona, także idę Twoim torem robót :grin:

Opublikowano
  • Autor

Daj znać w tym temacie , jak wyglądała sprawa filterka i jak wygląda praca turbiny po robocie :hi:

Opublikowano

Panowie,

o co chodzi z tym chrząkaniem czy sapaniem turbiny (jak to słychać, jakie objawy).

I co to te notlaufy ?

Opublikowano
  • Autor

Chodzi o odgłosy jakbyś miał zamontowanego blow-offa i wpadanie w tryb awaryjny :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 26.07.2017 o 01:36, piotrsob1 napisał:

Chodzi o odgłosy jakbyś miał zamontowanego blow-offa i wpadanie w tryb awaryjny :hi:

Chodzi Ci o takie odgłosy?

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, Allesio napisał:

Chodzi Ci o takie odgłosy?

Nie , u Ciebie to ona leciutko i króciutko gwiżdże przy schodzeniu z obrotów , z podobnym natężeniem słychać cykające świerszcze  :decayed:

Ogólnie na ucho nie ma się do czego przyczepić :hi:

Opublikowano

Nie , u Ciebie to ona leciutko i króciutko gwiżdże przy schodzeniu z obrotów , z podobnym natężeniem słychać cykające świerszcze  :decayed:

Ogólnie na ucho nie ma się do czego przyczepić :hi:

Bardzo mnie to cieszy :D

W zimę zdarzyło się, że potrafiła się przeładować ale ustąpiło - dlatego przyszła mi myśl o przeczyszczeniu n75

Edytowane przez Allesio

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

mobilki podrzuci ktoś numerek tego N75 do silnika BRF ? http://allegro.pl/zawor-turbiny-n75-pierburg-1k0906627a-1j0906627b-i7375448160.html Taki bedzie dobry ? jest napisane 2.0 tdi w A3 , w A4 jest tylko 2.5 TDI . To ustrojstwo sie moze czymś różnic w A3 i A4 ?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 24.07.2017 o 21:18, piotrsob1 napisał:

Daj znać w tym temacie , jak wyglądała sprawa filterka i jak wygląda praca turbiny po robocie :hi:

Piotrze a w BPW w którym miejscu dokładnie jest zamontowany N75?

Opublikowano
  • Autor

W czerwonym kółku na zdjęciu :

Silnik BPW.jpg

Opublikowano

Dzięki.Da radę wyjąć go od góry bez uchylania zderzaka?

Opublikowano
  • Autor

Da radę od góry , aczkolwiek małe rączki by się przydały :decayed:

Opublikowano

Panowie a czy jest sens czyścić  ten  filterek w n75 jeśli turbina nic nie sapie ani nie szura i nie ma notlaufów?

Edytowane przez Rabbi

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, Rabbi napisał:

Panowie a czy jest sens czyścić  ten  filterek w n75 jeśli turbina nic nie sapie ani nie szura i nie ma notlaufów?

Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.... :decayed:

Jak jest dobrze to po co tam łapki wkładać ??:tongue4:

Opublikowano

Racyja  :decayed: