Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi 1.8t na hamowni brak mocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Tak benzyna. Mozna sprawdzic sonde vagiem? Jak spawdzic pompę?

Opublikowano

sprawdź na rozgrzanym silniku kanał 032 (normalnie, na biegu jałowym, te wartości się ustalają w trakcie jazdy i zostają do czasu zgaszenia silnika).

NIESZCZELNOŚCI W DOLOCIE
Jakiekolwiek nieszczelności w dolocie objawiać się będą przede wszystkim spadkiem mocy. Przy okazji problemom może towarzyszyć wydobywający się z okolic silnika dźwięk ulatującego powietrza (syk, świst, szum). Diagnozę elektroniczną można przeprowadzić podglądając korekcje na kanale 032 bloku pomiarowego silnika. Jeśli wartości w pierwszych dwóch kanałach bloku 32 są ujemne (osiągające np. -10%) możemy spodziewać się nieszczelności w dolocie – w ten sposób sterownik „broni się” przed jazdą na zbyt bogatej mieszance spowodowanej niedocieraniem do komory spalania zmierzonej ilości powietrza. Diagnoza polegać będzie na dokładnym sprawdzeniu szczelności dolotu i/lub cienkich przewodów podciśnieniowych (np. pęknięcie przewodu sterującego pracą DV rozszczelnia układ doładowania w sposób uniemożliwiający osiągnięcie pełnej mocy).

NIESZCZELNOŚCI W UKŁADZIE PODCIŚNIENIA
Którykolwiek z elementów dolotu za przepływomierzem (wliczając w to przewody podciśnieniowe sterowania turbiny, DV czy też odmy i układu „secondary air injection” (SAI)), może z wiekiem ulec uszkodzeniu (przetarciu/pęknięciu), a uszkodzenie objawiać się będzie wyłącznie podczas pracy na biegu jałowym. Sterownik zaalarmuje nas wtedy błędem z rodziny „System Too Lean” (mieszanka zbyt uboga). Weryfikację diagnozy potwierdzi obserwacja grupy 032 kanału silnika – powinniśmy zaobserwować tam wartości dodatnie przekraczające +5 do 10%. Należy dokładnie przyjrzeć się dolotowi oraz wszystkim elementom gumowym pod maską. Jakiekolwiek przetarcia przewodów kwalifikują gumę do natychmiastowej wymiany.

Edytowane przez was002

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem log od chłodnego silnika do zagrzanego (jazda po mieście)

http://vaglog.pl/log-030_031_032_8R9mI6.html

Opublikowano

Witam. Widzę że podobnie jak u mnie. Pierwsze co bym zobił na Twoim miejscu to zaczął od zaworu DV co jest częstym powodem późniego wstawania turba jeżeli jest nieszczelny. Jak sprawdzić szczelność zaworu DV masz na youtubie i spokojnie dasz sobie sam radę. Jeżeli DV jest szczelne sprawdź zawór WG a dokładnie szczelność jego, przy jakim ciśnieniu się zaczyna otwierać/otwiera. Powinien mniej wiecej zaczynać się otwierać przy 0.45-0.5 bara. Jeżeli otwiera się wcześniej to jest wina włansie tego zaworu. 
Jeszcze jedno pytanie, nie słychać moze brzęczenia silnika jak schodzi z obrotów? jak dasz gazu przysłuchaj się silnikowi czy nie brzęczy jeżeli tak Turbo niestety ale na stół :)

Opublikowano
  • Autor

Ale jak schodzi z obrotów, masz na myśli podczas jazdy jak jest na biegu i puszczę pedał gazu i hamuje silnikiem czy normalnie na postoju? Bo faktycznie przy pierwszej opcji słychać takie brzęczenie ale na postoju raczej nie. Jestem totalnym laikiem poza tym moim garażem jest parking pod blokiem i chciałem zapytać czy to jest ten zawór DV: http://postimg.org/image/o129ci8wp/ Bo jeśli tak i dobrze widzę to wyjmę go bez problemu, jest to rura która łączy się z przepływką ? Jak sprawdzić drugim na razie nie pytam bo zacznę od tego. 
Dzięki wielkie za pomoc! 

Opublikowano
2 godziny temu, Bigbed napisał:

czy to jest ten zawór DV: http://postimg.org/image/o129ci8wp/

To nie to. Zawór DV najlepiej widać od spodu auta jak na filmiku

Opublikowano
  • Autor

Chociaż demontaż wygląda na banalny. Poczołgam się jutro. Nic mi z tego nie tryśnie na twarz jak odkręcę ?xD

Opublikowano

Nic nie tryśnie ale gimnastyki trochę jest:) jak go wyciągniesz to wkładasz -np przedłużkę od grzechotki  w dolny otwór zaworu i wciskasz go po czym zatykasz  palcem mały otworek od węża podciśnieniowego który jest na górze zaworu. Jeśli zaworek odbije po wyjęciu przedłużki -szrot

Opublikowano
  • Autor

Taki banalny to nie jest. Oddaję do chłopaków na warsztat, dam znać jak coś się ruszy. Czyli jak mi coś "brzeczy" przy puszczaniu gazu to turbo do remontu ?
Dziękuje wszystkim za pomoc i poświęcony czas!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

jak tam kolego temat?