Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BRD problem z DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak można rozpoznać czy auto ma wycięty DPF i oczywiście zmieniony program. Auto ma przejechane 205 tys i naradzie żadnego wypalania dpfu nie było jeżdżę już 3 lata. Podejrzewam że ma wycięty filtr, mechanicznie nic nie sprawdzalem. W blokach pomiarowych okazuje że wypalanie było np 2 godziny temu ale nic takiego nie vhli. Jakieś sugestie?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli rura wydechowa jest od środka czysta i blyszczaca to DPF jest a jak czarna od sadzy to niema,sposób prosty i zawsze skuteczny.

Opublikowano

Zapal auto i wyjdz powachać spaliny, jak będzie gryzło w nosie mocno to nie ma DPFa, jak zapach jest do zniesienia to jest DPF.  

Opublikowano

a ja mam dpf i kominy w sadzy.... ?? i co wy na to...

Opublikowano
  • Autor

Wydech w moim aucie wygląda jak typowy wydech w diealu. Chodzi mi oto czy jest jakaś metoda która daje 100% że nie ma DPFu i został wyciety. Oczywiście nie chodzi mi o mechaniczne działanie przez wyciągnięcie puchu z auta.

Opublikowano

W którymś kanale VAG-iem można podejrzeć różnicę ciśnienia przed/za  DPF-em ale nie pamiętam w którym :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
Godzinę temu, SotoM napisał:

a ja mam dpf i kominy w sadzy.... ?? i co wy na to...

No i u mnie jest tak samo :decayed:

Całkiem czysty komin to widziałem tylko raz w BMW 520d , naprawdę nie szło się ubrudzić :P:hi:

Opublikowano

Ja mam usunięty dpf i tuner zastosował symulacje czujnika ciśnienia takze pokazuje wartości takie jakby dpf był.

jezeli rury masz czarne to na 99%. Nie masz dpfa. Oczywiście mowię o rurach naprawdę czarnych w sadzy.

sam mając dpfa miałem okopcone rury na czarno ale nie w takiej ilości jak teraz. Obserwując inne auta z dpfem i ich rury wydechowe to można z nich było jeść - takie czyściutkie, bez grama sadzy.

Opublikowano

CR owszem bedzie miał czyste-lekko przykurzone, ale nie PD i PPD tu beda zawsze zasadzone.

a dpfa mam na pokładzie i to juz drugiego.... bo osobiscie wyciagałęm go z innej BRD i wymieniałem w swojej...

Opublikowano
12 godzin temu, Marcin Kaszyński napisał:

Wydech w moim aucie wygląda jak typowy wydech w diealu. Chodzi mi oto czy jest jakaś metoda która daje 100% że nie ma DPFu i został wyciety. Oczywiście nie chodzi mi o mechaniczne działanie przez wyciągnięcie puchu z auta.

jak jest dpf to bardzo długo bedzie puszka trzymała temperature

jesli jest puszka pusta to szysbko ostygnie jak reszata wydechu

mozna odkrecic sonde lambde i przez otwór włozyc np zagietego druta lub jesli ma sie kamerke to mozna dojrzec.

Opublikowano

Jak masz rury czarne to nie masz DPF-a. Super stwierdzenie.

A jak masz rury czarne i masz na 100% DPF to co?

Przykład z życia. Suzuki Grand Vitara 1.9DDIS w rodzinie. DPF na pokładzie, rury czarne i dymi przy mocnym przyśpieszaniu.

Wypala się regularnie, sprawny. Nie ma potrzeby wymiany, usuwania.

Przestańcie wymyślać dyrdymały. 

Opublikowano

Wystarczy mała nieszczelność uszczelnienia ceramiki DPF-a w jej obudowie i mała część spalin razem z sadzami będzie się bokiem przedostawała bez filtrowania, a to wystarczy by rury były okopcone :naughty:

A wykonanie tego uszczelnienia nie jest łatwe zważywszy zakres temperatur pracy i różnic w rozszerzalności termicznej ceramiki i stali kwasowej .

Jak widać problem występuje w większości typów cegiełek, wyjątkiem są cegły BMW gdzie to uszczelnienie nic nie przepuszcza :decayed:

Jeżeli w aucie wyposażonym w DPF występuje dymienie widoczne gołym okiem to według mnie przynajmniej część struktury filtrującej musi być uszkodzona mechanicznie lub termicznie :hi:

Edytowane przez piotrsob1

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 11.09.2017 o 10:31, piotrsob1 napisał:

Wystarczy mała nieszczelność uszczelnienia ceramiki DPF-a w jej obudowie i mała część spalin razem z sadzami będzie się bokiem przedostawała bez filtrowania, a to wystarczy by rury były okopcone :naughty:

A wykonanie tego uszczelnienia nie jest łatwe zważywszy zakres temperatur pracy i różnic w rozszerzalności termicznej ceramiki i stali kwasowej .

Jak widać problem występuje w większości typów cegiełek, wyjątkiem są cegły BMW gdzie to uszczelnienie nic nie przepuszcza :decayed:

Jeżeli w aucie wyposażonym w DPF występuje dymienie widoczne gołym okiem to według mnie przynajmniej część struktury filtrującej musi być uszkodzona mechanicznie lub termicznie :hi:

i to jest konkretna odpowiedz piotrsob1

Ja byłem wczoraj na stacji diagnostycznej badali spaliny norma 0,5 u mnie 1,8 1,9 2,2 .. potem 1,8  a przy gazowaniu czarny dym z dwururki 

4 krotnię przekroczone i tu szok bo:

prawdopodobnie mam DPF  (komp pokazuje zapełnienie i ostatnie wypalanie,  dodatkowo czuje kiedy zaczyna sie wypalanie ..inne auto wtedy i smierdzi) specyficznie

Rurki okopcone są więc będziemy szukać winnego w przyszłym tygodniu u Pawelkiwi

Opublikowano

Ten pomiar był robiony w ramach przeglądu ???? co na to diagnosta ??

Opublikowano

Tak w ramach pomiaru

Diagnosta na to "za rok pan zapomnij o Pieczątce" ..

Opublikowano

Ciężki żywot czeka włascicieli diesli.

Opublikowano
13 godzin temu, Karasik2 napisał:

i to jest konkretna odpowiedz piotrsob1

Ja byłem wczoraj na stacji diagnostycznej badali spaliny norma 0,5 u mnie 1,8 1,9 2,2 .. potem 1,8  a przy gazowaniu czarny dym z dwururki 

4 krotnię przekroczone i tu szok bo:

prawdopodobnie mam DPF  (komp pokazuje zapełnienie i ostatnie wypalanie,  dodatkowo czuje kiedy zaczyna sie wypalanie ..inne auto wtedy i smierdzi) specyficznie

Rurki okopcone są więc będziemy szukać winnego w przyszłym tygodniu u Pawelkiwi

Norma zadymienia to 1,5 

Mi po wycięciu DPF coś takiego wyszło 

DSC_0760.JPG

Opublikowano

To jest wynik po wycięciu zdrowy silnik ma 0.4

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka