Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Proszę o poradę - uszczelka pod głowicę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Przejzałem różne watki na forum, ale dalej nie jestem pewien co sie dziej?? wiec postanowiłem zapytać:

zaczne od tego ze jakis 2 tyg. temu odkrecilem korek oleju i zaobserwowałem biały osad, dziś sprawdziłem ponownie - osad znow sie pojawił pod korkiem i dodatkwo na bagnecie. Druga sprawa - od jakiegos czasu (około 4 miesiecy) temperatura wskazywana na desce to około 60-65 st.C (wyłącznie na postoju dojdzie do 90), na klimatroniku - kanał 49 - wskazanie 70-75 st.C, kanał 51 - wskazanie 90 st. C.

I teraz czy te dwie sprawy maja ze soba cos wspolnego (jedna wynika z drugiej??), czy uszkodzony jest termostat bądz czujnik temperatury??, czy uszkodzona jest uszczelka pod głowicą ?? jak widzicie pytanń dużo :) moze ktos mi pomoze?? dzieki z gory - pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem uszczelka i termostat do wymiany

Opublikowano

uszczelka nie koniecznie, biala maź w zimie to nic nowego, pojawia się kiedy autem jeździmy na krotkich odcinkach i silnik nie ma kiedy się porzadnie nagrzać no a jak jeszcze termostat jest walnięty to silnik juz wogóle nie ma możliwości nagrzania się. Nie piszesz nic czy ubywa płynu chłodniczego, więc pewnie nie ubywa i ta biała maź to tylko taki zimowy skutek uboczny.

Opublikowano

W pierwszej kolejności wymieniłbym termostat..Później zobaczył co będzie się działo z temperaturą ( myślę, że będzie ok i wymiana czujnika temperatury nie będzie potrzebna ). Co do tej "fajnej" białej mazi głównie w tym momencie powstała pewnie z niedogrzania silnika. Uszczelki na razie bym wcale nie dotykał ( o ile nie ubywa płynu chłodzącego ).

Opublikowano
  • Autor

Nie zauwazyłem ubytku płynu

Opublikowano

Nie zauważyłem ubytku płynu

To tym bardziej nie ruszać uszczelki :decayed:.. Wymień termostat i obserwój :wink4:...

Opublikowano

w więc wygląda na zwykły niedogrzany silnik

Opublikowano

Wymien termostat i bedzie wporzadku.Masz nie dogrzany silnik i dlatego pojawia sie ten biały osad

Opublikowano

Tak jak pisali przedmówcy niedogrzany motor większe wietrzenie niż w przypadku silnika w normalnej temp pracy . Nie pisałeś kiedy wymieniałeś olej i czy dobrej klasy bo to też ma znaczenie. Uszczelki w tych motorach są kilkuwarstwowe i trzeba dobrze przegrzac motor żeby padła.wymień termostat ewentualnie olej i wszystko wróci do normy .Pozdro.

Opublikowano
  • Autor

olej wymieniony jakies 4 tys. km wsteczz, na mobil 10\w40. Wczesniej tez byl mobil ale full syntetyk. W tygodniu zmieie termostat i bede obserwował czy pomoze. Napisze czy operacja sie udała :decayed:[br]Dopisany: 25 Styczeń 2009, 10:44_________________________________________________dokończe temat dla wszystkich ktorzy beda lub maja podobny problem - wczoraj wymienielem termostat - temperatura sztywno na 90 wrociła, wiec termostat w tym wypadku byl jak najbardziej uszkodzony (cały czas otwarty). Co do uszczelki to bede obserwowal czy bedzie sie pojawiac dalej bialy osad. Pozdrawiam wszystkich i dzieki za dobre rady.

Opublikowano

taka oleista maź jest zwykle przyczyną dostania się płynu do oleju silnikowego, a co z kolei zwykle jest wynikiem wcześniejszych przecieków w uszczelce.Objawów wydmuchania uszczelki może być kilka, i rzadko występują jednocześnie.Może np. zwyczajnie pojawić się wyciek oleju pod głowicą,lub wywalać wodę przez korek w zbiorniczku wyrównawczym (ucieka kompresja do kanałów wodnych)Mieszanie się płynu z olejem,pod wpływem temperatury i ciśnienia miesza się z olejem tworząc właśnie taką kremową maź na korku temat przerabiałem na brejdaka kadecie :wink4:

Opublikowano

Dopóki olej nie będzie miał koloru kawy z mlekiem nic nie ruszaj z uszczelką,chyba że zacznie pracować nierówno tak jakby jeden cylinder nie pracował lub zacznie gotować w zbiorniku wyrównawczym.To są typowe objawy walniętej uszczelki pod głowicą.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!!

U mnie też pojawił się biały osad na korku, a na bagnecie jak są małe bąbelki powietrza.

Olej był wymieniony miesiąc temu na Castrol 10w40 i rozrząd. Mam nadzieje że to będzie z nie dogrzania silnika lub termostat??