Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[SWAP B6/B7] AWX w miejsce BRB/BKE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

wsadził ktoś z Was awx-a w b7?

Opublikowano

Ja

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja mam AVF w B7

Opublikowano

Czy w B7 kości wiązki silnika te na podszybiu są juz te większe czy jeszcze po staremu?

Opublikowano

kostki trzeba ogarnąć. AVF AWX mają starego rodzaju, BKE BRB, BPW i inne mają nowszego typu

Opublikowano

Gdybys szukal awx zapraszam na priv mam z passata 20.12.2005r.Mozliwosc przejaszczki swietnie ciagnie

Opublikowano

Tak myślałem bo ja mam 2.7 tdi i też te większe kości.

Opublikowano
1 godzinę temu, kuba84 napisał:

kostki trzeba ogarnąć. AVF AWX mają starego rodzaju, BKE BRB, BPW i inne mają nowszego typu

1 godzinę temu, lisekexeter napisał:

Tak myślałem bo ja mam 2.7 tdi i też te większe kości.

Piszecie o wtyczkach czujników  przy słupku ?

A nie prościej przełożyć czujniki ze starego słupka jakby coś nie pasiło ?

Jak masz DPF-a to albo trzeba będzie go wywalić, albo zmienić wałek rozrządu na ten z BRB.

Opublikowano

mówimy o kostkach w grodzi  (w puszcze ECU)

Opublikowano

Nie ma sensu tego stawiać na edc16. Edc15 jest mniej problemowe pod względem osprzętu, dpfu, egru, klapy gaszacej itd. A przelutowanie kostek to parę godzin roboty

Opublikowano

Też tak myślę

Opublikowano

czy ktos z kolegow ma schemat  aby wrzucic do b7 kpl swap avf?

Opublikowano
7 godzin temu, kuba84 napisał:

mówimy o kostkach w grodzi  (w puszcze ECU)

A to w końcu chcecie wymieniać ECU czy silnik ?:naughty:

Przecież przy wymianie słupka tych złączy przy ECU się nie rusza .... :P

Opublikowano
6 godzin temu, misiek95 napisał:

Nie ma sensu tego stawiać na edc16. Edc15 jest mniej problemowe pod względem osprzętu, dpfu, egru, klapy gaszacej itd. A przelutowanie kostek to parę godzin roboty

No nie wiem po co robić sobie zbędną robotę :decayed:

Jak wałek rozrządu będzie taki sam jak był i nic w osprzęcie się nie zmieni to w ECU w ogóle grzebać nie trzeba :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Chodzi nie o słupek tylko o cały kompletny silnik awx np więc wiązka też do wymiany iść powinna

Opublikowano
18 minut temu, lisekexeter napisał:

Chodzi nie o słupek tylko o cały kompletny silnik awx np więc wiązka też do wymiany iść powinna

No dobra , tylko jakie plusy Wam daje wymiana kompletnego silnika BRB na kompletny AWX czy tam AVF ?:naughty:

Bo jeśli chodzi o moc to ja bym zamontował  tylko słupek z pompkami i turbiną z AWX-a lub AVF-a , a cały pozostały osprzęt zostawił z BRB plus wizyta u tunera :decayed::hi:

Wszystko powinno pasić P&P i nie trzeba kombinować :)

A w ogóle to BRB jest padnięte czy ktoś tylko ma takie widzimisię by go zmieniać ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
Godzinę temu, piotrsob1 napisał:

No nie wiem po co robić sobie zbędną robotę :decayed:

Jak wałek rozrządu będzie taki sam jak był i nic w osprzęcie się nie zmieni to w ECU w ogóle grzebać nie trzeba :hi:

Jeżeli chodzi o padnięty słupek to tak. Gdybym miał szukać słupka do auta w którym nie planuje żadnych tuningów to szukał bym czegokolwiek ze zdrowym wałkiem. AWX AVF BRB BKE ARL ASZ jeden grzyb.

Jak dla mnie to osprzęt w tych nowszych jest piętą achillesową i od razu automatycznie założyłem że o to chodzi autorowi tematu. Za dużo sie napatrzyłem na rozwalone egry, dpfy i inne śmieci.. Ale faktycznie, mogło mu chodzić o słupek :) 

Gdybym miał w aucie BRB lub BKE to nawet przełożył bym osprzęt i ecu awx/avf, zostawiając słupek BRB/BKE- gdyby był zdrowy. Tyle ode mnie

Edytowane przez misiek95

Opublikowano
13 minut temu, misiek95 napisał:

Jeżeli chodzi o padnięty słupek to tak. Gdybym miał szukać słupka do auta w którym nie planuje żadnych tuningów to szukał bym czegokolwiek ze zdrowym wałkiem. AWX AVF BRB BKE ARL ASZ jeden grzyb.

Jak dla mnie to osprzęt w tych nowszych jest piętą achillesową i od razu automatycznie założyłem że o to chodzi autorowi tematu. Za dużo sie napatrzyłem na rozwalone egry, dpfy i inne śmieci.. Ale faktycznie, mogło mu chodzić o słupek :) 

Gdybym miał w aucie BRB lub BKE to nawet przełożył bym osprzęt i ecu awx/avf, zostawiając słupek BRB/BKE- gdyby był zdrowy. Tyle ode mnie

No przydało by się by założyciel tematu naświetlił trochę cel tej przekładki, bo tak to opcji jest wiele i faktycznie nie wiadomo która lepsza :naughty:

Osobiście jeżdżę B7 z BPW,  które osprzęt oprócz turbiny ma taki sam jak BRB i po dziewięciu latkach w moich rękach na osprzęt akurat narzekać nie mogę :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Siemka,

temat założyłem dla alternatywy remontu silnika, niestety w 90% padła mi uszczelka pod głowicą albo sama glowica pęknieta ...

Mam jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia, ale optymizm mi się kończy.

Wolę się za wczasy przygotować psychicznie i finansowo także ten.

Kompletny remont silnika, przy którym wypadałoby zrobić też wałek to koszty w granicy 1500 zł, gdzie wałek w zamienniku. Tak czy siak miałem wsadzić turbo z awx-a więc wydaje mi się że włożenie gołego słupka z turbo od awx-a plus jakieś mocniejsze pompki są ciekawym rozwiązaniem :)

Opublikowano

W PD-kach 8V głowice raczej nie pękają, występuje za to zjawisko miejscowego "przysiadania" materiału głowicy , szczególnie właśnie w silnikach po 2004 roku ( made in Poland by Polkowice :decayed: ).

Głowice taką da się zrobić wykonując jej kompleksową naprawę ( z planowaniem ), oczywiście pod warunkiem że nie ma innych uszkodzeń powodujących naprawę nieopłacalną .

Na pewno wymiana słupka na AVF lub AWX jest zasadna przy większych awariach niż sama uszczelka pod czapką, albo jak ktoś chce mieć lepszą bazę do podnoszenia mocy :hi: