Gac3k Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2019 57 minut temu, Miras95 napisał: Czyżby coś nowego na oku ? Tak. Seat Leon ST FR. Później Audi A7
Gac3k Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2019 @2019.01.13 Zbrojenia ciąg dalszy. Pierwsza rzecz to życiowy fart bo ukruszył się króciec powrotny od zbiorniczka płynu chłodzącego w takim miejscu że wyciek był kropelkowy i znalazłem go bardzo szybko bo nawet płynu nie ubylo. Druga rzecz to wymiana mechatroniki w tipie z powodu błędu w sterowniku skrzyni po nagrzaniu. Po pierwszej statycznej wymianie oleju przez chwilę było ok. Prawdopodobnie któryś elektrozawór świruje więc podmieniam całą płytę aby sprawdzić a stara płytę rozbiore i zweryfikujet. Oczywiście nowy filtr oleju i kolejna wymiana statyczna.
Gac3k Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) @2019.01.19 Wymiana akumulatora na nowy Varta 95Ah. Poprzedni kupiłem w grudniu ale dostał zwarcia i auto nie odpalało. Teraz dostałem nowy i znów 2 lata gwarancji Nowy aku już siedzi, zaślepiony lewy odpowietrznik. Wymiana zbiorniczka płynu chłodniczego z uszkodzonym króćcem na nowy z ASO. Pozostalość króćca wyciągnąłem haczykiem zaokrąglonym. Aby nie narobić bałaganu i nie zalać auta płynem ze zbiorniczka przydaje się strzykawka. Płyn wyciągnięty, jeszcze tylko odłączyć dolny króciec oraz wtyczkę od obecności płynu. Płyn wrócił i został uzupełniony G13 Płynu dodałem za dużo, poza tym auto stało pod lekkim skosem. Nadmiar ściągnąłem strzykawka po zrobieniu zdjęcia. Drugą rzeczą było podjechanie na kanał i wymiana oleju, sterownika skrzyni i filtra. Stary sterownik już wyciągnięty Nowy już siedzi Na koniec czyszczenie miski oraz magnesów. Wszystko poskręcane kluczem dynamometrycznym: sterownik 10Nm, filtr oleu 5Nm, miska 10Nm, korek spustowy 40Nm, korek do uzupełniania 80Nm. Niestety po nagrzaniu skrzyni błąd na vcds'ie. Skrzynia jeździ ok. Pewnie konwerter zaczyna kończyć żywota i będzie potrzebna regeneracja. Jedyny objaw jaki widzę to brak hamowania skrzynią na ciepłym silniku/oleju. Obroty spadają do ok 1200obr/min. Skrzynia nie jest w trybie awaryjnym. Kto zna dobrą firmę z WRO, która zrzuci skrzynię i wymieni/zregeneruje konwerter ? Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Gac3k
wielik Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Miło się przegląda Twój temat. Zbiornik wyrównawczy fajnie odświeża komorę silnika
Gac3k Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2019 23 godziny temu, wielik napisał: Miło się przegląda Twój temat. Zbiornik wyrównawczy fajnie odświeża komorę silnika Dziękuję Tak dokładnie to samo miałem wrażenie. Jak jeszcze na wiosnę zrobię odświeżanie komory tenzi truck oraz pianownicą to dopiero będzie szał @2019.01.21 Zapadła decyzja. Nie sprzedaję oraz auto będzie odstawione do mechanika na regenerację sprzęgła hydrokinetycznego oraz wymianę uszczelnienia wału od razu za jednym zamachem.
Gac3k Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Opublikowano 14 Lipca 2019 @2019.07.14 Dawno nie było apdejtów. A więc: -wpadły 2 nowe oponki na przód bo dwie miałem uszkodzone.... pęknięcia od wewnątrz, nie wiem jak to mogło się stać ale się stało. Z racji tego że tylne były po półtora sezonach i prawie bez zużycia założyłem tylko na przód nowe Bravurisy. -odwiedziłem też Tiger Serwis Wrocław na regenerację hydrokinetyka. Komputer oraz liczne fora trafnie wskazały winowajcę braku hamowania a mianowicie Lock-UP który przestawał pracować po przejechaniu krótkiego dystansu. Wymieniłem od razu simmeringi lewej półosi oraz wału quattro (flansza wychodząca z torsena). OCzywiście nowy olej i filtr = 1740pln Spalanie spadło na 8.3-8.4 l/100km daily bo lockup tworzy sztywne połączenie więc skrzynia nie jest na uślizgu Autkiem śmigam na co dzień. Niestety budowa domu w trakcie więc finanse nie pozwalają na rozwój projektu, tylko must have oraz mechanika musi śmigać ?
Frond Side Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Fajnie widzieć że auto nadal służy i mimo wydawania hajsiwa na dom, to A4 nie jest zaniedbana
Gac3k Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Opublikowano 20 Lipca 2019 W dniu 16.07.2019 o 14:58, Frond Side napisał: Fajnie widzieć że auto nadal służy i mimo wydawania hajsiwa na dom, to A4 nie jest zaniedbana dziękuję. Niestety autko sprzedane. Temat zamykam
Rekomendowane odpowiedzi