Jump to content
IGNORED

AUDI A4 B7 wycięty DPF

Recommended Posts

Posted

Witam. Jestem o krok od zakupu b7 z 2.0tdi 170KM, wszystko pięknie tylko obawiam się jednej rzeczy, mianowicie auto ma wycięty DPF. Jak się ma sprawa jeśli chodzi o przegląd auta bez dpf? Czy to prawda, że od nowego roku mają wejść zmiany jeszcze bardziej restrykcyjne jeśli chodzi o emisję spalin? Nie chciałbym kupić auta pułapki. :)

Posted

Zawsze go możesz wpakować na nowo! I Bez DPF przechodzi przeglad

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Posted

Kupując audi bez dpf zaoszczędzisz ok 800zł, bo tyle kosztuje jego usunięcie. Sam niedawno wywaliłem to ustrojstwo i potem byłem na przeglądzie. Zero problemu.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Posted

Wszystko pięknie ładnie tak jak piszą koledzy jeżeli chodzi o badania techniczne.

Pytanko tylko jedno przy silniku BRD, jak ktoś w sterowniku Siemensa "wywalił" tego DPF'a.

Większość "tjunerów" wywala z całą  tabelą błędów. Podpinałeś kompa pod to auto ?

Posted

Nie podpinałem komputera pod samochód. Właściciel twierdzi, że auto ma wgrany cały program, z tym, że coś zrobili i świeci się błąd - przepalona żarówka. Jestem zielony jeśli chodzi o sprawy mechaniczne auta. :P

Posted

Moja BPW na przelocie 3 cale i mocą 230km/505Nm przeszła ostatnio przegląd bez najmniejszego problemu . Więc nie wiem czym się tu martwić i panikować . 

Posted (edited)

Tak jak napisałem wyżej - obiło mi się o uszy, że od nowego roku będą bardziej restrykcyjnie sprawdzać  emisję spalin, tym się bardziej martiwę 

Edited by kriso000
Posted
1 minutę temu, kriso000 napisał:

Tak jak napisałem wyżej - obiło mi się o uszy, że od nowego roku będą bardziej restrykcyjnie sprawdzać  emisję spalin, tym się bardziej martiwę 

Ciekawe co wtedy z tyloma modzonymi Tedeikami będzie , już nie mówię o reszcie wszystkich innych diesli bez pampersa ...

Posted
Teraz, danielstol napisał:

Ciekawe co wtedy z tyloma modzonymi Tedeikami będzie , już nie mówię o reszcie wszystkich innych diesli bez pampersa ...

głownie z tego powodu założyłem ten temat hehe

Posted

W każdej chwili możesz wrzucić nawet samego kata bez zmiany softu i auto bez problemu przejdzie normę zadymienia , podejrzewam że i zdrowe auto na przelocie by przeszło te niby nowe normy . 

• Upvote 1
Posted

Nie wchodzą żadne nowe normy ! Wchodzi tylko pedantyczność badań - czytaj wreszcie będą je wykonywać i egzekwować.

Normę emisji spalin auto dostaje jak jest wyprodukowane.

Np. 2.0 TDI 170KM spełnia normę Euro 5 mimo że obowiązuje od 2009 i wartość PM czyli zadymienia na poziomie max 0.5.

Przy sprawnym silniku, wyciętym DPF-ie, usuniętym EGR, zaślepionej chłodnicy spalin, chip 220KM lub 240KM - wynik na stacji nie przekracza 0.4 - test na 6 samochodach = auto przechodzi badania nawet w 2020 roku bo takie normy go obowiązują.

Jedyna zmiana z badaniami jest taka że bardziej restrykcyjnie są przeprowadzane czyli wreszcie będą to badać.

• Upvote 1
Posted

Tez mam BRD. Przez jakiś czas świeciła sie kontrolka świec oraz check. Mam wycięty DPF i usunięty EGR oraz wyłaczone klapy kolektora. Po wycięciu auto odżyło. Tak jak ktoś pisał wyżej, gość który wycinał DPF usunąl tabele błędów. Dopiero kolega z forum (edraven) doprowadził wszystko do porządku, wyłączył egr, klapy kolektora oraz dpf i przy okazji podniósł pare koni. Od tego zabiegu święty spokój. Jak ma wycięty DPF to tylko na plus. [emoji6]

Wysłane z galaxy s7

• Upvote 1
Posted
W dniu 20.12.2017 o 21:34, ...radek... napisał:

Tez mam BRD. Przez jakiś czas świeciła sie kontrolka świec oraz check. Mam wycięty DPF i usunięty EGR oraz wyłaczone klapy kolektora. Po wycięciu auto odżyło. Tak jak ktoś pisał wyżej, gość który wycinał DPF usunąl tabele błędów. Dopiero kolega z forum (edraven) doprowadził wszystko do porządku, wyłączył egr, klapy kolektora oraz dpf i przy okazji podniósł pare koni. Od tego zabiegu święty spokój. Jak ma wycięty DPF to tylko na plus. emoji6.png

Napisz ważną rzecz. Czy auto nadal spełnia normy emisji spalin ? Bo to jest meritum naszych rozważań.

Posted

Chciałbym. Ale przy badaniu technicznym diagnosta nie sprawdził spalin.

Wysłane z galaxy s7

Posted
W dniu 21.12.2017 o 22:39, ...radek... napisał:

Chciałbym. Ale przy badaniu technicznym diagnosta nie sprawdził spalin.

Wysłane z galaxy s7

Mozna jakos inaczej sprawdzic czy dpf zostal prawidloeo usuniety z. Komputera? 

Mam na myśli inna technike niz brak bledow na desce 

Posted
Godzinę temu, scania1213 napisał:

Mozna jakos inaczej sprawdzic czy dpf zostal prawidloeo usuniety z. Komputera? 

Mam na myśli inna technike niz brak bledow na desce 

Tak . VCDS blogi pomiarowe . Przy dobrze usuniętym DPF cała grupa 68 będziesz miał same zera , czyli ilość popiołu itp . W Grupie 67 temperatur egt w drugim wierszu czyli temp spalin DPF będziesz miał - 273 stopnie :-) Myślę że pomogłem :P

Posted

panowie jestem po wycince DPF,  jaki teraz olej do niego polecacie lać ?

Posted

Ja też wywaliłem niedawno ale ci gorsza ciut wcześniej wymieniłem olej powinien być jakiś inny??

Posted

Nie. Masz olej do dpf ( niskopopiołowy), a jeśli go już niemasz, to możesz lać zwykły. Ja nie mam dpf i leje liquid moly 4100 5w40. Silnik ciszej pracuje i jest git.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Posted
W dniu 20.12.2017 o 21:16, Pawelkiwi napisał:

Nie wchodzą żadne nowe normy ! Wchodzi tylko pedantyczność badań - czytaj wreszcie będą je wykonywać i egzekwować.

Normę emisji spalin auto dostaje jak jest wyprodukowane.

Np. 2.0 TDI 170KM spełnia normę Euro 5 mimo że obowiązuje od 2009 i wartość PM czyli zadymienia na poziomie max 0.5.

Przy sprawnym silniku, wyciętym DPF-ie, usuniętym EGR, zaślepionej chłodnicy spalin, chip 220KM lub 240KM - wynik na stacji nie przekracza 0.4 - test na 6 samochodach = auto przechodzi badania nawet w 2020 roku bo takie normy go obowiązują.

Jedyna zmiana z badaniami jest taka że bardziej restrykcyjnie są przeprowadzane czyli wreszcie będą to badać.

Od kiedy silnik 2.0TDI 170km o oznaczeniu BRD spełnia normę Euro 5 ? Przepisy ani pedantyczność badań się nie zmieniają ;)  NOx (tlenki azotu), zadymienie spalin ( W DIESELu nie mamy emisji spalin !! mierzymy poziom zadymienia nie mylmy pojęć ;) ) mają się zgadzać z tym co jest na tabliczce znamionowej pojazdu ! i niech Wam drodzy forumowicze nie próbują ludzie wciskać kitu ! Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!!!