jarko Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Gdzie na zakupy iść to wiem doskonale Napisz mi tylko czy kupować jakies specyficzne LEDy - o jakiś konkretnych parametrach, jakaś firma to zacznę działać i przetestuje jak to działa może jakieś fotostory zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 http://sklep.ledy.pl/product_info.php?cPath=95_111&products_id=550 Tu można sporo znaleźć. Zależy jaki efekt chcesz uzyskać i gdzie te LED-y umiejscowić, jaki kąt świecenia, jaka jasność itp. Są jeszcze takie fajne LED-y (postojówki) od razu z wbudowanym rezystorem i też można je wykorzystać wewnątrz auta. Ja na przykład mam takie wstawione w głośnikach od kompa i są od razu podpięte pod transformator... (pierwszy link) http://moto.allegro.pl/item536439694_postojowki_led_w5w_t10_r10_walcowe_140_st.html http://moto.allegro.pl/item529782087_postojowki_led_w5w_t10_r10_4_led_140_stopni.html A co do kupna to obojętnie jakie ledy, ważne jest jedynie to żeby nie przekroczyć prądu 20mA bo się sfajczą na 100% Chyba że są to ledy na wyższy prąd (np 80mA), ale "zwykłe" diody mają ograniczenie do 20mA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 no czy obojetne to zalezy do czego będą zatosowane bo np te walcowe nie nadaja sie do oswietlenia nóg chyba ze zostawisz je wiszące na kabelku ponieważ swiatło z tego led W5W jest skierowane wprost a tam musi byc światło pod katem 90 stopni aby efekt był zadowalający i oswietlał nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dibo Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Co do zabezpieczeń to można kupić LEDy odrazu z rezystorami i takie też się palą. Wiele też zależy od diody bo są LEDy i LEDy. Jakość wykonania też wiele znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 no czy obojetne to zalezy do czego będą zatosowane bo np te walcowe nie nadaja sie do oswietlenia nóg chyba ze zostawisz je wiszące na kabelku ponieważ swiatło z tego led W5W jest skierowane wprost a tam musi byc światło pod katem 90 stopni aby efekt był zadowalający i oswietlał nogi Dlatego napisałem że zależy jaki chcemy mieć efekt po wykonaniu pracy bo LED-ów jest od groma z różnymi "bajerami". I tylko tym względem kierujemy się przy kupnie diodki no i wiadomo nie jakiś najtańszy syf na rynku... odpowiedni rezystor i można montować. A następnie podziwiać efekt prac Co do zabezpieczeń to można kupić LEDy odrazu z rezystorami i takie też się palą. Wiele też zależy od diody bo są LEDy i LEDy. Jakość wykonania też wiele znaczy. Wiadoma sprawa. Ale ledy się nie palą z innego powodu niż ze zbyt dużego prądu. Ja zawsze nawet jak zakupię diodę z rezystorem to obliczę rezystancję i sprawdzę czy wszystko jest ok. i ma działać. Chyba że jest wada fabryczna w strukturze to wtedy już nic się nie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Chce oświetlić środek na biało, czyli wszystkie żaróweczki wymienić: Te pod nogami i te w podsufitce Mam jeszcze plan na klameczki, zeby na czerwono jak w B6 sie świeciły To chcem zrobić [br]Dopisany: 28 Styczeń 2009, 00:58_________________________________________________Aha, właśnie też słyszałem o tych z wbudowanym rezystorkiem i po takie mam zamiar sie wybrać, jak się uda to w tym tygodniu - zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Hmm... tak się temat o tych diodach kręci... może i ja coś sobie zamontuję w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Hmm... tak się temat o tych diodach kręci... może i ja coś sobie zamontuję w środku ja jutro jadę na zakupy i jak tylko mrozu nie będzie to walczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jarko a co konkretnie będziesz wymieniał??? i na jaki kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 A ja sobie pierw jakąś wizję muszę zrobić, jak to wszystko ma wyglądać... i pierwsze co mi przychodzi do głowy to zgranie kolorystyczne z podświetleniem deski rozdzielczej i zegarów... czyli wściekła czerwień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobek84 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea54872c38b5a6de.html[br]Dopisany: 28 Styczeń 2009, 23:10_________________________________________________u mnie tez jest czerwien i wzialem najmocniejsza diode ze sklepu ale to i tak nie to samo co ori,ciekawe ile chca w ASO za takie diody i czy mozna je zamontowac tak jak zwykle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 A ja sobie pierw jakąś wizję muszę zrobić, jak to wszystko ma wyglądać... i pierwsze co mi przychodzi do głowy to zgranie kolorystyczne z podświetleniem deski rozdzielczej i zegarów... czyli wściekła czerwień ja mam czerwień na nogi przy otwartych drzwiach sie zapala sory za jakosć ale wnie mam stabilizacji podczas robienie foty bez lampy błyskowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 No właśnie.... coś w tym stylu Ciekawie to wygląda[br]Dopisany: 28 Styczeń 2009, 23:30_________________________________________________A sam to montowałeś? Jak tak to weź jakiś opisek połączeń walnij jak możesz to mi by ułatwiło sprawę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 hmm w moim przypadku było prosciej bo ja mam pakiet oswietlenie i mam orginalnie zamontoane światełka nad nogami. U mnie cała zabawa polegała tylko na przemienieniu żarówek na LEDy w orginalne miejsce. Na początku założyłem LEDy walcowe po ok 3zł sztuka efekt był do bani bo były za słabe całe skupione swiatło szło prosto a LED zamocowany jest tam poziomo czyli musiałem znaleść taki LED który by świecił pod kątem 90stopni wiec kupiłem takie http://www.allegro.pl/item537829482_zarowka_led_w5w_technologia_smd_5_led_moc_mega.html i teraz jedna dioda swieci idealnie prosto na nogi co widać efekt na zdjeciu teraz będe montował ledy w podsufitce tylko musze wszystko sobie sprawdzic co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Ahaaaaa..... to ja się pobawię z tym troszkęw takim razie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qoperek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 hmm wg troche zabardzo dyskotekowo :gwizdanie: albo poprostu zdjecie tak wyszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi900819 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jak może być za bardzo dyskotekowo jak tu dodane jest tylko czerwone podświetlenie nóg.. Jak dla mnie właśnie jest ładnie bo nie ma napchanych wszędzie ledów gdzie tylko się da. A przecież elementów podświetlanych jest od ch... :gwizdanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Moim zdaniem też tam dyskoteki nie zrobiłem mam wszystko orginalne w srodku zadnych elementów w chromie dodatkowych a wymienione tylko dwie żarówki na czewone LEDy. to jest zdjecie robione trybem nocnym w rzeczywistosci aż takiego blasku nie ma ale dodam że czerwone światło jest widzialne w dzień nawet, jak założyłem ledy walcowe to nic nie było widać w dzień Lepiej czerwone założyc chyba niz niebieskie :gwizdanie: Ale jak to ze wszystkim bywa jednym sie podoba a drugim nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dibo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Poprostu był długi czas otwarcia migawki dlatego wyszło jaskrawe zdjęcie i to robi złudzenie dyskoteki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowi87 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 dobra jak dyskoteka tamto to tak wyglada fotka innym aparatem :gwizdanie: wiec w realu nie jest aż taka poświata jak tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi