EaglePoland Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Witajcie, dzisiaj zrobiłem mały eksperyment a sam wynik niezwykle mnie zaskoczył. Pomiar prędkości był robiony na oponach 195/65/R15 na płaskiej nawierzchni po ustabilizowaniu prędkości (tempomat). Każdy pomiar był przeprowadzany kilkukrotnie (wynik na wykresie uśredniony). Odczyt był pobierany ze wskazań prędkościomierza, komputera podłączonego do auta i rejestrującego parametry rzeczywiste oraz GPS z telefonu. Wynik na wykresie Co o tym sądzicie? Wszystko w porządku czy jest się czym martwić? PS. Dodam że wskazania obrotomierza były wręcz identyczne z tymi przedstawionymi na komputerze. 1
Langista Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Jest to normalne, już przed 2000 r. liczniki aut były skalowane tak, aby pokazywały o 5 km więcej ze względu na bezpieczeństwo. Jeżeli Cię to irytuje możesz przeskalować licznik VAGiem.
Fido Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Przy tym rozmiarze i prędkości licznik potrafi zawyżać nawet do 10-12 km/h Ja latem jeżdżę na 215/50/17 i mam przekłamanie rzędu 2-3 km/h
Rekomendowane odpowiedzi