Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wkład kolektora ssącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś z forumowiczów ma może na sprzedaż ten wałek, który jest w kolekotrze ssącym? Bo jest to część którą dość ciężko znaleźć. U mnie niby jest ten wałek, ale chyba nie jest już w najlepszej kondycji - co o nim myślicie?

26855795_1375888822517519_149132648_n (1).jpg

Opublikowano
Witam, czy ktoś z forumowiczów ma może na sprzedaż ten wałek, który jest w kolekotrze ssącym? Bo jest to część którą dość ciężko znaleźć. U mnie niby jest ten wałek, ale chyba nie jest już w najlepszej kondycji - co o nim myślicie?
5a59cad98ac6e_26855795_1375888822517519_149132648_n(1).jpg.bfc68f1e9228f139edf6ce6bf3d02138.jpg
Pierwsze go wyjmij ze środka .

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Niby wyjmowałem go, to łopatki są całe, troche brudne, ale ta sprężynka co jest na wałku rozleciała się troche

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

On powinien być spięty razem z gruszką. Jak jest oddzielnie to jest uszkodzony :(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mylisz się Rafale, gruszki i wałek to dwa rozłączne elementy, nie są jedna całość, choć mogłoby się tak  wydawać. Sprężynka jest po to,żeby był odpowiedni docisk wałek i nie było na nim luzów. Dlatego jak się posypała, trzeba dosztukować jakąś inną.  

Opublikowano

dokładnie można to bez problemu rozpiąć i spiąć ważne jest aby nie powycierane były zaczepy pomiędzy gruszką a wałkiem którymi jest przekazywany obrót z gruszki na wałek -- takie plastikowe wypustki które zpinają obie rzeczy

Opublikowano

Gruszka z wałkiem powinna być w jednej całości - a nie oddzielnie. Jeśli jest w dwóch kawałkach to jest uszkodzona. Jedna część przestawia drugą - dlatego muszą one być spięte razem. Nowa przychodzi razem jako całość. Można je rozpiąć, ale działają tylko spięte razem , a nie jako oddzielne elementy.

Edytowane przez wircik

Opublikowano

Żyjesz w złym przekonaniu :) jakoś u mnie są to dwa łączące się elementy i wszystko pracuje jak należy. 

Opublikowano

Ale są one połączone ze sobą na wpusty (zatrzaski)  i stanowią jedną całość. Po odkręceniu od kolektora gruszka jest połączona z  wałkiem.

Dopiero później można ją rozpiąć.

Edytowane przez wircik

Opublikowano

Wircik dobrze mówi ,po odkręceniu gruszek powinien wałek wyjść razem z gruszkami a dopiero potem można bawić się z jego rozdzieleniem

na zdjęciu ewidentnie jest uszkodzony wałek,znaczy oderwany od gruszek

Opublikowano

No to co takiego jest uszkodzone na tym wałku? no słucham? 
Z wałka wystają dwie plastikowe wypustki, za pomocą których przekazywany jest obrót z gruszek. Jeżeli one są całe, a mimo tego wałek zostaje w kolektorze to nie mam mowy o żadnym jego uszkodzeniu z tej strony. 

Edytowane przez Gregory87

Opublikowano

wypustki na pewno  są już wytarte i gruszki nie obracają wałka

identyczny miałem przypadek u siebie

Opublikowano

Mogą być wytarte a wcale nie muszą, a jeżeli wałek zostaje w kolektorze to nie oznacza od razu, że jest uszkodzony. U mnie zostaje w środku przy demontażu gruszek, a jak widać wszystko jest z nim w porządku, zarówno wypustki jak i zaczepy na gruszkach.  Wszelkie wątpliwości zostały chyba rozwiane :) IMG_20180210_134351.jpgIMG_20180210_134634.jpg

Opublikowano

W twoim przypadku wypustki są i to bedzie jeszcze dzialać u mnie już na gładko było 

Opublikowano

Powiem wam więcej nawet jak wypustki są częściowo wytarte i nie ma za dużych oporów czyli jest sporo smaru to i nawet wtedy wałek działa prawidłowo..

Opublikowano

Do momentu jak wałek przekręci się za daleko i klapka zahaczy o kanał , gruszki pociągną wałek i mamy połamane / zassane klapki do silnika . :facepalm:

To ma być połączone na zatrzask , jak gruchy wychodzą osobno to jest szrot i należy wymienić na sprawny , najlepiej cały kolektor .

Opublikowano

Cały czas to mówię ale tutaj wszyscy lepiej wiedzą ;)

Opublikowano

Waskivw dlaczego szrot? rozwiń swoja wypowiedz, u mnie walek zostawal w srodku do momentu wymiany sprezynki, ktora sie posypala. Po jej wymianie walek wychodzi z gruszkami. Wiec jezeli zaczepy na walku i gruszka sa ok, to walek wcale nie musi byc uszkodzony od tej strony.

Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Twoje auto , twój silnik , napisałem już wyżej , wałek z gruchami ma być połączony na zatrzask , jeżeli ten zatrzask jest wyrobiony , jest nadmierny luz to grozi to przekręceniem wałka za daleko , klapki zahaczają wtedy o kanały w kolektorze , gruchy pociągną , łamią klapkę i masz bajzel w silniku .Pół biedy jak połamane  klapki zawisną w kanałach ssących , ale jak podeprą zawór to masz głowice do zrobienia .

Opublikowano

Ja powiedzcie jakie są objawy uszkodzonego wałka ? Ja wymieniałem ostatnio całe podciśnienie, przy gruszkach także, sprawdziłem gruszki pracują, ECU nie ma błedów. Mógłby ktoś podesłać zdjęcia dobrego sprawnego wałka jak powinien wyglądać oraz uszkodzonego lub już wymagającego wymiany ? Na pewno przyda dadzą się zdjęcia innym.