Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Niebieski dym po odpaleniu i telepanie karoseria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie pomoże ?

Opublikowano

Mrozy u ciebie sa ?

Opublikowano

Na początek robił bym uszczelniacze na pompkach.  Tragedii z nimi nie ma ale na czwartym po odpaleniu przekraczają 1 na plusie , bip-y na nim też są wysokie .

Po rozgrzaniu korekcje na czwartym są już w górnej granicy normy a bip-y w normie, co może świadczyć o przedostawaniu się spalin w sporych ilościach do szyny paliwowej w głowicy na zimnym silniku, a po odzyskaniu właściwości uszczelniających przez uszczelniacze sytuacja się poprawia  :hi:

Opublikowano
  • Autor

Mrozów nie ma . Na czwartym zauwazylem ze wartosc dochodzila do 2.99mg/str :/

Opublikowano

U mnie było podobnie, wymieniłem gumki na pompkach, niby była poprawa ale dalej coś dziwnie odpalał. Odkręciłem pompę vacum i założyłem. Dwie nowe uszczelka które są między pompą vacum a głowicą i jak ręką odjął. Niestety ale na tej pompę jest zasilanie i powrót paliwa zaraz obok siebie i jeżeli uszczelka w kształcie 8 nie uszczelnia dobrze to ciśnienie ucieka w powrót . Druga rzecz warto zatankować min 2 razy pod rząd na innej stacji, u mnie niestety bp ma felerne paliwo a na shell-owskiej dużo lepiej chodzi 

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, rudy51 napisał:

U mnie było podobnie, wymieniłem gumki na pompkach, niby była poprawa ale dalej coś dziwnie odpalał. Odkręciłem pompę vacum i założyłem. Dwie nowe uszczelka które są między pompą vacum a głowicą i jak ręką odjął. Niestety ale na tej pompę jest zasilanie i powrót paliwa zaraz obok siebie i jeżeli uszczelka w kształcie 8 nie uszczelnia dobrze to ciśnienie ucieka w powrót . Druga rzecz warto zatankować min 2 razy pod rząd na innej stacji, u mnie niestety bp ma felerne paliwo a na shell-owskiej dużo lepiej chodzi 

U mnie odpala od strzała tylko dziwnie pracuje po odpaleniu przez parę minut :)

Opublikowano

Ale puszcza syna niebieskiego przy odpaleniu?

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, rudy51 napisał:

Ale puszcza syna niebieskiego przy odpaleniu?

Nie właśnie :)

Opublikowano

Tak zrozumiałem z postu, to kiedy dymi ?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, rudy51 napisał:

Tak zrozumiałem z postu, to kiedy dymi ?

Pochodzi chwile jakieś 2 min i się zaczyna telepanie i dymienie . I tak przez ok 7 min później jest spokój :)

Opublikowano
22 godziny temu, kubus00152 napisał:

Na czwartym zauwazylem ze wartosc dochodzila do 2.99mg/str :/

To tym bardziej wskazuje na uszczelnienie pompki na czwartym cylindrze.

Jak masz +2,99 na czwartym to spaliny przedostające się z komory spalana do szyny paliwowej  "zapowietrzają" zasilanie pompki w paliwo, nie ma ona co pompować , silnik nie pracuje na tym cylindrze przez co telepie i dymi na niebiesko :whistling:

Jak się trochę rozgrzeje to gumki robią się na tyle miękkie że następuje poprawa uszczelnienia na tyle że wszystko z grubsza wraca do normy :hi:

Opublikowano

Piotrsob1  dobrze mówi, wymień uszczelniacze. Dodatkowo jeżeli nie wymieniałeś tych dwóch uszczelek pod pompa vacum to również wymień, koszt niewielki a poprawa B. Duża. U mnie po tym zabiegu bipy z minusowych mocno spadły bliżej zera 

Opublikowano
  • Autor

Sam tego nie wymienie prawda ? Co potrzeba do tego zabiegu sruby jakieś + oringi, podkladki pompowtrysków ? Mniej wiecej koszta czesci ? 

Opublikowano

A czy nie jest tak że to miedziana podkładka na dole pompowtrysku jest główną uszczelką zatrzymującą spaliny? Następna to dolny mały oring który z reguły jest mocno zniszczony po jednej stronie. Te wszystkie problemy to przez jednostronne mocowanie pompki.

Opublikowano

Machina dokładnie, ale jak się wymienia to tylko wszystkie oringi wraz z podkładką miedzianą.

U mnie w sklepie motoryzacyjnym płaciłem jakoś 130 zł za kpl na wszystkie pompowtryski. Ogólnie nie jest to trudne jeżeli ma się trochę pojęcia o mechanice. Warto przy wymianie kupić 4 nowe śruby które trzymają pompowtrysk. Bo właśnie one z czasem , także od temperatury wyciągają się i pompowtrysk zaczyna mieć luz w gnieździe głowicy .

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.02.2018 o 14:06, rudy51 napisał:

Machina dokładnie, ale jak się wymienia to tylko wszystkie oringi wraz z podkładką miedzianą.

U mnie w sklepie motoryzacyjnym płaciłem jakoś 130 zł za kpl na wszystkie pompowtryski. Ogólnie nie jest to trudne jeżeli ma się trochę pojęcia o mechanice. Warto przy wymianie kupić 4 nowe śruby które trzymają pompowtrysk. Bo właśnie one z czasem , także od temperatury wyciągają się i pompowtrysk zaczyna mieć luz w gnieździe głowicy .

Sruby w Aso czy w sklepie dostane ? 

Opublikowano

Ja do siebie kupowałem w sklepie, są też w ASO 

Sztuk 4

I po wymianie uszczelek pompek ustaw pompki na 180 stopni 

Opublikowano
W dniu 4.02.2018 o 12:12, machina napisał:

A czy nie jest tak że to miedziana podkładka na dole pompowtrysku jest główną uszczelką zatrzymującą spaliny? Następna to dolny mały oring który z reguły jest mocno zniszczony po jednej stronie. Te wszystkie problemy to przez jednostronne mocowanie pompki.

Mosiężna czy tam brązowa ( na pewno nie miedziana :P ) podkładka zapewnia wstępne uszczelnienie pompki , stabilizując ciśnienie spalin oddziałujące na dolny o-ring.

Jeżeli nie zapewnia ona tej stabilizacji ciśnienia ( powierzchnie podkładki , głowicy oraz pompki przylegające do niej pokryte są np. grubą warstwą nagaru ) to dolny uszczelniacz bardzo szybko się zużywa przemieszczając się góra-dół w swojej szczelinie w której jest osadzony :decayed:

A nieszczęsne mocowanie pompki jedną śrubką przykłada się do tego zużycia pełną gębą , bo dociśnięte jedną stroną do gniazda i w dodatku kiwające się pompki potęgują zużycie uszczelniaczy :whistling:

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.02.2018 o 14:06, rudy51 napisał:

Edytowane przez kubus00152