Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Drży kierownica, kokpit i skrzynia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 
 Mam objawy tego typu ,ze silnik głośno pracuje .. 
 Mimo wymiany poduszek pod silnikiem 2 i jednej pod skrzynią biegów objawy sa niezmienne ... 
 Wibruje kierownica ,zaczyna kokpit  i skrzynia biegów  .. 
Innych objawów  auta nie zaauwazyłem ... 
 Co to może być ? 

Opublikowano

Sprawdzałeś jak korekcje pompek ? Zrzucałeś pokrywę, żeby obejrzeć jak wyglądają krzywki wałka ? 

Opublikowano
  • Autor

Wałek rozrzadu, rozrzad był wymieniany , i wszystkie poduszki , silnika i skrzyni ... 
 Jest wersja ,ze to dwumas ... 

Opublikowano
W dniu 5.02.2018 o 20:22, dawid922 napisał:

Wałek rozrzadu, rozrzad był wymieniany , i wszystkie poduszki , silnika i skrzyni ... 
 Jest wersja ,ze to dwumas ... 

Idąc tym tokiem rozumowania zaraz powymieniasz wszystko co Ci przyjdzie do głowy, a wibrował będzie dalej :P:whistling:

Po pierwsze to dokładnie opisz w jakich sytuacjach masz te wibracje , od dokładności tego opisu zależy dalsze działanie . Co należy sprawdzić i jakie testy należy zrobić by byśmy mogli naprowadzić Cię na przyczynę :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

napisz jeszcze jakie poduszki kupiłeś. O ile pod skrzynie spokojnie Lamforder daje radę to pod silnik tylko ORi - jest o tym cały temat na forum

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Idąc tym tokiem rozumowania zaraz powymieniasz wszystko co Ci przyjdzie do głowy, a wibrował będzie dalej :P:whistling:

Po pierwsze to dokładnie opisz w jakich sytuacjach masz te wibracje , od dokładności tego opisu zależy dalsze działanie . Co należy sprawdzić i jakie testy należy zrobić by byśmy mogli naprowadzić Cię na przyczynę :hi:

Wibracje mam ciągle .... podczas jazdy ... przy wciskaniu sprzegła jak i również na postoju na biegu wstecznym ( nie wiem czy to róznica) i biez biegu.
 Wiecej nie wiem jakie informacje dokładnie będa potrzebne do diagnozy.

11 godzin temu, Lukasz_mk2 napisał:

napisz jeszcze jakie poduszki kupiłeś. O ile pod skrzynie spokojnie Lamforder daje radę to pod silnik tylko ORi - jest o tym cały temat na forum

Niestety,  nie przeczytałem tamatów na forum przed kupnem ..
Tak więc   lewa poduszka silnika wystapił błąd na "Vag" cewki zawiszenia silnika - wiązki poduszki silnika N144/N155
Sprawdzałem poduszke ale nie cieknie  olej mechanik powiedział ,ze  jest ok .
 Prawa mi wymieniał "inny" Mechanik ok. 10 miesiecy temu  ze wzgędu na drgania i nie przeszło i to pewnie jakies gówno wrzucił ..
 Poduszkę pod Skrzynia sam wymieniałem ale nie pamietam juz dokładnie jaka ... wiem ,ze były dostępne dwa zamienniki wybrałem drozszy :D

Opublikowano

To zajrzyj tam i sprawdź czy są na nich znaki vw i audi i czy pisze gdzieś Avon na gumie, bo jak lemforder czy swag to dlatego mogą być wibracje. Poduchy silnika tylko i wyłącznie ORI w TDI...

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, kamil-vag napisał:

To zajrzyj tam i sprawdź czy są na nich znaki vw i audi i czy pisze gdzieś Avon na gumie, bo jak lemforder czy swag to dlatego mogą być wibracje. Poduchy silnika tylko i wyłącznie ORI w TDI...

ok . poki co zamrazam temat ... jak przyjade do belgii to sprawdze  :)

Opublikowano
2 godziny temu, dawid922 napisał:

Wibracje mam ciągle .... podczas jazdy ... przy wciskaniu sprzegła jak i również na postoju na biegu wstecznym ( nie wiem czy to róznica) i biez biegu.
 Wiecej nie wiem jakie informacje dokładnie będa potrzebne do diagnozy.

Jak jeszcze napiszesz że są identyczne na biegu jałowym jak i podczas jazdy , niezależnie od prędkości i obciążenia silnika to skłonny będę przypuszczać że się ich pozbędziesz dopiero jak wymienisz silnik na benzynowy ...:decayed:

A już całkiem na poważnie, jak nie jesteś w stanie ich dokładniej opisać i czy są regularne, czy nie są zsynchronizowane z prędkością obrotową silnika, to ciężko będzie Ci pomóc :hi:

Na pewno by można było coś gdybać to poduszki silnika muszą być ori , nie muszą być nowe , byle były sprawne i zamontowane bez naprężeń  :P

Tak samo układ wydechowy , jeżeli kiedyś gdzieś nim zaczepiłeś, to jego odkształcenie może być przyczyną przenoszenia się wibracji na nadwozie .

Są też i bardzo dziwne i rzadkie przypadki, kiedyś na koleinach zaczepiłem podwoziem o asfalt i zaczęło wibrować....

Na biegu jałowym wrażenie był takie jakby się siedziało na gołą d*pą na silniku, czym wyższe obroty to było lepiej . 

Jak się okazało to po obcierce o asfalt obróciło się o 90 stopni zabezpieczenie przeciwzerwaniowe poduszki skrzyni biegów :

big_80439901.jpg

Teoretycznie to nie możliwe, bo w normalnym spoczynkowym położeniu poduszki nie da się go obrócić o 90 stopni , widać poddana dynamicznemu obciążeniu na nierównościach drogi została dociśnięta na tyle że obrót zabezpieczenia zrobił się możliwy i jak poducha wróciła do normalnego stanu to jej możliwości tłumienia drgań zostały zablokowane ... :D

A najciekawsze że po fakcie ( było to na urlopie na Mazurach ) dwóch różnych okolicznych mechaników po zapoznaniu się z obawami i oględzinach podwozia ( powiedziałem im że stało się to po obcierce brzuchem o asfalt ) jako diagnozę podawało uszkodzone koło dwumasowe :P:facepalm:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
9 godzin temu, piotrsob1 napisał:

A najciekawsze że po fakcie ( było to na urlopie na Mazurach ) dwóch różnych okolicznych mechaników po zapoznaniu się z obawami i oględzinach podwozia ( powiedziałem im że stało się to po obcierce brzuchem o asfalt ) jako diagnozę podawało uszkodzone koło dwumasowe :P:facepalm:

Bo 90% mechaników słysząc o wibracjach w TDI twierdzi, że to od dwumasa, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że są tego pewni i potrafią zdiagnozowac taką usterkę na odległość np. podczas rozmowy przez telefon ;), a potem się tworzą mity typu: Panie coś Pan kupił przecież to ma dwumasa, który się sypie na potęgę

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.02.2018 o 00:05, piotrsob1 napisał:

Jak jeszcze napiszesz że są identyczne na biegu jałowym jak i podczas jazdy , niezależnie od prędkości i obciążenia silnika to skłonny będę przypuszczać że się ich pozbędziesz dopiero jak wymienisz silnik na benzynowy ...:decayed:

A już całkiem na poważnie, jak nie jesteś w stanie ich dokładniej opisać i czy są regularne, czy nie są zsynchronizowane z prędkością obrotową silnika, to ciężko będzie Ci pomóc :hi:

Na pewno by można było coś gdybać to poduszki silnika muszą być ori , nie muszą być nowe , byle były sprawne i zamontowane bez naprężeń  :P

Tak samo układ wydechowy , jeżeli kiedyś gdzieś nim zaczepiłeś, to jego odkształcenie może być przyczyną przenoszenia się wibracji na nadwozie .

Są też i bardzo dziwne i rzadkie przypadki, kiedyś na koleinach zaczepiłem podwoziem o asfalt i zaczęło wibrować....

Na biegu jałowym wrażenie był takie jakby się siedziało na gołą d*pą na silniku, czym wyższe obroty to było lepiej . 

Jak się okazało to po obcierce o asfalt obróciło się o 90 stopni zabezpieczenie przeciwzerwaniowe poduszki skrzyni biegów :

big_80439901.jpg

Teoretycznie to nie możliwe, bo w normalnym spoczynkowym położeniu poduszki nie da się go obrócić o 90 stopni , widać poddana dynamicznemu obciążeniu na nierównościach drogi została dociśnięta na tyle że obrót zabezpieczenia zrobił się możliwy i jak poducha wróciła do normalnego stanu to jej możliwości tłumienia drgań zostały zablokowane ... :D

Cześć ,
Wygląda to w taki sposób:
 Na biegu jałowym telepie strasznie kierownicą ( okrutnie )  lekko kokpitem  i skrzynia biegow, całą buda delikatnie ...
Znowu jak wrzucam bieg  To Na kierownicy zostaja delikatne  drgania , i  na skrzyni biegów takie  jak były  , reszta puszcza . Ustepuje " telepanie " kierownicy. drgania całęj budy i kokpitu .
 Mam nadzieje , ze w taki sposób coś się wyjaśni ... jest to dla mnie bardzo dziwnę .. TYm bardziej z błędem, wiązki pod poduszka śilnika.
Czy przyszedł czas na wymianę? :)

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.02.2018 o 09:37, Lukasz_mk2 napisał:

Bo 90% mechaników słysząc o wibracjach w TDI twierdzi, że to od dwumasa, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że są tego pewni i potrafią zdiagnozowac taką usterkę na odległość np. podczas rozmowy przez telefon ;), a potem się tworzą mity typu: Panie coś Pan kupił przecież to ma dwumasa, który się sypie na potęgę

Najgorsze jest to  jak się  sie trafi na takiego mechanika ..
 Maxx. poduszka do wymiany a liczą sobie za dwumas ... skur...

Opublikowano
4 godziny temu, dawid922 napisał:

Cześć ,
Wygląda to w taki sposób:
 Na biegu jałowym telepie strasznie kierownicą ( okrutnie )  lekko kokpitem  i skrzynia biegow, całą buda delikatnie ...
Znowu jak wrzucam bieg  To Na kierownicy zostaja delikatne  drgania , i  na skrzyni biegów takie  jak były  , reszta puszcza . Ustepuje " telepanie " kierownicy. drgania całęj budy i kokpitu .
 Mam nadzieje , ze w taki sposób coś się wyjaśni ... jest to dla mnie bardzo dziwnę .. TYm bardziej z błędem, wiązki pod poduszka śilnika.
Czy przyszedł czas na wymianę? :)

No to wracamy do punktu wyjścia :decayed:

Czy to jest telepanie ( nieregularne , mocne bujanie silnikiem na boki widoczne gołym okiem z daleka , które buja wszystkim w aucie  ) , czy w jakiś sposób na nadwozie i inne elementy auta przenoszą się normalne drgania zespołu napędowego ?

Spróbuj to sprecyzować , może zanim odpowiesz poczytaj mój temat o telepaniu :

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za podesłanie tematu i pomoc  !!
Tak więc ..
 Na  biegu jałowym jest nie "mocne drgania" tylko takie telepanie  widoczne gołym okiem na kierownicy , wybracje na całym aucie nawet z zwenątrz na karoseri ..
Po właczeniu biegu ..Drganiua ( delikatne  i ciągłe ) zostaja na skrzyni biegów i bardzo delikatne na kierownicy . Te drgania juz nie przechodza na inne podzespoły ..
 Mało tego , silnik głośno pracuje  i auto powyzej 120km/h ledwo jedzie max.do 140-150 rozchulam .
Ta niska prędkość to może być kłopot turbiny  , ale nie znam sie :)
Poprzedni właściciel wymieniał wałęk rozrzadu i szklanki , ja przed chwila wtryski i rozrzad .
(delikatne drgania na skrzyni biegów były od momętu kupna  auta )

Edytowane przez dawid922

Opublikowano
2 godziny temu, dawid922 napisał:

Dzieki za podesłanie tematu i pomoc  !!
Tak więc ..
 Na  biegu jałowym jest nie "mocne drgania" tylko takie telepanie  widoczne gołym okiem na kierownicy , wybracje na całym aucie nawet z zwenątrz na karoseri ..
Po właczeniu biegu ..Drganiua ( delikatne  i ciągłe ) zostaja na skrzyni biegów i bardzo delikatne na kierownicy . Te drgania juz nie przechodza na inne podzespoły ..
 Mało tego , silnik głośno pracuje  i auto powyzej 120km/h ledwo jedzie max.do 140-150 rozchulam .
Ta niska prędkość to może być kłopot turbiny  , ale nie znam sie :)
Poprzedni właściciel wymieniał wałęk rozrzadu i szklanki , ja przed chwila wtryski i rozrzad .
(delikatne drgania na skrzyni biegów były od momętu kupna  auta )

Wygląda to na problem z pompkami lub ich uszczelnieniem :decayed:

Opisz dokładnie co , dla czego i kiedy było robione z pompkami w tym aucie .

Daj też loga grup 013, 018 i 023 robionego na biegu jałowym w czasie kiedy telepie.

Powtórz też takiego samego loga tylko włącz logowanie przed porannym odpalaniem , obydwa logi rób kilka minut , wrzuć je na którąś ze stronek do publikacji logów i daj linka to powiem coś więcej  :hi:

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Wygląda to na problem z pompkami lub ich uszczelnieniem :decayed:

Opisz dokładnie co , dla czego i kiedy było robione z pompkami w tym aucie .

Daj też loga grup 013, 018 i 023 robionego na biegu jałowym w czasie kiedy telepie.

Powtórz też takiego samego loga tylko włącz logowanie przed porannym odpalaniem , obydwa logi rób kilka minut , wrzuć je na którąś ze stronek do publikacji logów i daj linka to powiem coś więcej  :hi:

Pompką Vaku czy jakoś takk ?  ( soorka za błędy ale sie nie znam )
  BYły uszczelniane  , jeśli chodzi o Vag to wyskoczył mi błąd  wiązki pod poduszką silnika ..
Dokładnie co kiedy było robione to tylko iwyłacznie pompa wody przy wymiania rozrzadu .
 Na razie niee mam  możliwości zrobićloga :/