Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Indeks opony a auto i ubezpieczyciel?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy to prawda, ze jezeli posiada sie auto od 140KM w góre...to powinno sie miec indeks opony "W", bo w przypadku szkody, ubezpieczyciel moze sie przyczepic do tego?

Znalazlem takie informacje na allegro u handlarzy oponami..?!?!?

Podobno takze po wejsciu do Unii, kazde auto powyzej 140PS, musi miec indeks W.

P.S-u mnie fabrycznie mialem takze "W", a przymierzalem sie do zakupu "V"..

Czy ktos znac konkrety na ten temat?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Należy zastosować opony wg takiego indeksu jaki wymaga producent i zabronione jest stosowanie opon o niższym indeksie

Można za to założyć opony o wyższym indeksie

A przy okazji to policja też może sprawdzić indeks opony

Opublikowano

A co do ubezpieczalni to moge ci powiedzieć fakt bo mnie pouczał gościu od Ubezpieczeń że indeksy i stan opon brane są pod uwage przy AC :a4fan:

a co do policjantów jak narzie tępi są bo niesprawdzaja chyba ze będą dziury szukać w całości.

Opublikowano
chyba ze będą dziury szukać w całości.

Właśnie i nie życzę Ci żebyś trafił na takiego

Opublikowano

Ciekawe jak to się ma do opon zimowych. Bo w moim autku gdy został sprowadzony była taka naklejka informująca że oponki tylko do 190. A ostatnio dyskutowałem z wulkanizatorem i powiedział, że indeks powinien być taki jak producent przewiduje.

Opublikowano

w Niemczech jeśli dasz mniejszy indeks, to jest obowiązek nakleić taką informację o predkości maksymalne - ale jest możliwość jeżdzenia z mniejszym indeksem.

Ale tam to będą tego przestrzegać..... (prędkości max)

Opublikowano

kto zimą po naszych drogach śmiga z takimi prędkościami co latem tym bardzioej ze nasze służby drogowe są zawsze zaskoczone zimą :D

Opublikowano
Ciekawe jak to się ma do opon zimowych. Bo w moim autku gdy został sprowadzony była taka naklejka informująca że oponki tylko do 190. A ostatnio dyskutowałem z wulkanizatorem i powiedział, że indeks powinien być taki jak producent przewiduje.

zimą opony mogą byc o jeden indeks niższe od tych co zaleca producent

Opublikowano

Ja tam mam zimówki na 160 kph i przynajmniej nieco taniej kupiłem świetną oponę zimową za rozsądną cenę. Miałem niejedną kontrolę drogową (większość jako pasażer) i nigdy nie zauważełem, żeby policjant wpadł na pomysł sprawdzenia indeksu prędkości opony. Poza tym indeks i tak jest wyższy, niż maksymalna dopuszczalna prędkość w naszym kraju, więc i tak nie wolno szybciej jeździć :rolleyes:

Opublikowano

Indeks prędkości określa nie tylko dopuszczalną szybkość dla danej opony, ale także stanowi wskaźnik wytrzymałości na naprężenia, aby zaoferować najlepszy kompromis: OSIĄGI/PRZYCZEPNOŚć. Zawsze istnieje możliwość zamontowania opony z wyższym indeksem prędkości, ale w żadnym wypadku odwrotni

• 5 lat później...
Opublikowano

Ktoś może mi powiedzieć jakie indeksy nośności i prędkości wymagane są w b6 AVF Avant dla opony zimowej 195/65/R15 ? Czy mogę zastosować oponę 91T czy musi być 91H, 95T, 95H ?