Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak odpowietrzyć sprzęgło w A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym wymienić w swoim aucie wysprzęglik i pompe sprzęgła i wlać nowy płyn. Może mi ktoś napisać jak poprawnie odpowietrzyć cały układ?

Powód dla którego chce to wykonać to szarpanie na rozgrzanym silniku podczas ruszania.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem taki zestaw do odpowietrzania: http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrzania-plynu-hamulcowego-klucz-i7136759414.html

Jeśli auto ma ABS to jak wygląda procedura odpowietrzania tym urządzeniem? Wystarczy odkręcić odpowietrznik i zasysać stary płyn do momentu pojawienia się nowego, czystego płynu czy jeszcze trzeba od czasu do czasu wcisnąć pedał sprzęgła?

Jaki płyn wlać do Audi A4 B8 2.0TDI 177km ?

Opublikowano

Nic nie wciskać, zasysasz aż w przewodzie przestaną ukazywać się bąbelki powietrza.

Opublikowano
  • Autor

Okej, dzięki.

Opublikowano

Płyn hamulcowy ogólnie wymieniasz tak, że pilnujesz, żeby w zbiorniczku był cały czas płyn i po prostu odkręcasz odpowietrznik i wciskasz hebel do konca, puszczasz, czekasz 5 sekund i znów wciskasz. Po ok. 6 pełnych wciśnięciach heble musisz płynu dolać i nie potrzebujesz żadnego zestawu. Pompa ABS pilnuje, aby odpowietrznik nie zassał powietrza. A co do wysprzęglika to strzykawka, gumowy weżyk i zasyssasz powietrze z płynem. Grawitacja Ci pomoże bo zbiorniczek jest dużo wyżej.

Edytowane przez Makale

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.03.2018 o 16:18, mateusz16 napisał:

Witam, chciałbym wymienić w swoim aucie wysprzęglik i pompe sprzęgła i wlać nowy płyn. Może mi ktoś napisać jak poprawnie odpowietrzyć cały układ?

Powód dla którego chce to wykonać to szarpanie na rozgrzanym silniku podczas ruszania.

I co Kolego, nie szarpie już?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem kompletne sprzęgło z dwumasem zakupione z ASO i nie szarpie. Przejechałem na razie tylko 700km. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To wymiana i odpowietrzenie wysprzeglika nie pomogła? Mi rozgrzany tez trochę szarpie.

Edytowane przez jok21

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Też mialem podobne zjawisko przy ruszaniu. Prubowalem odpowietrzyć uklad (wymiana płynu hamulcowego) tylko tak w wysprzeglik  mogłem jedynie wtłoczyć płyn strzykawka. W odwrotna stronę nie mogłem zaciagnac plynu. Po tym zabiegu jest znaczna poprawa chodź czasem jeszcze są wyczuwalne drgania.  

• 5 lat później...
Opublikowano

Jest gdzieś jakiś filmik gdzie ktoś to robi w B8? 

Opublikowano

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Dzięki ?