siaj Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Witam. Ostatnio miałem potrzebę przewiezienia paru gratów przyczepką, pożyczyłem od sąsiada, podpiąłem i ruszyłem w drogę. Niestety samochodem nie dało się jechać więcej niż 70km/h ponieważ autem powyżej tej prędkości zaczynało okrutnie trząść, miałem wrażenie jakby zaraz miał sie cały rozlecieć. Nawet nie próbowałem większych prędkości bo bałem sie że coś uszkodzę. Ciężko stwierdzić skąd dochodziły wibracje ale moim zdaniem z okolicy skrzyni biegów, dodam że mam tipa i biegi z przyczepką zmieniał normalnie. Hak jest oryginalny/fabryczny i na pewno nie był używany kilka lat. Po odpięciu przyczepki wszystko wróciło do normy. Ktoś spotkał się z czymś podobnym u siebie? Edytowane 20 Marca 2018 przez siaj
JawoR36 Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Sprawdź gumy na wale, łapy dyfra i skrzyni. Skrzynia dostała obciążenia i wyszło coś, co nie wyjdzie bez przyczepki.
siaj Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Tylko że problem wystepuje niezależnie czy przyczepka pusta, czy pełna, czy pod górkę czy z górki. Odpuściłem gaz z górki i dalej telepało powyżej 70 km/h, to samo na prostej drodze. Zaglądałem pod auto niedawno i luzów w napędach nie było, wszystko siedziało sztywnie.
JawoR36 Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 20 minut temu, siaj napisał: Tylko że problem wystepuje niezależnie czy przyczepka pusta, czy pełna, czy pod górkę czy z górki. Odpuściłem gaz z górki i dalej telepało powyżej 70 km/h, to samo na prostej drodze. Zaglądałem pod auto niedawno i luzów w napędach nie było, wszystko siedziało sztywnie. A wiesz, że np guma na wale ma to do siebie, że dzisiaj działa, a jutro pęka i już nie działa? Takie uroki gumy
siaj Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Wina w jakim sensie? To nie przyczepka sie trzesie tylko auto.
JawoR36 Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) 32 minuty temu, siaj napisał: Wina w jakim sensie? To nie przyczepka sie trzesie tylko auto. Żeby potwierdzić tą teorię musiałbyś się przejechać na przyczepce, a tego pewnie nie zrobiłeś Zerknij na gumy na szybko pod auto by wykluczyć jakieś uszkodzenia gum, skoro wyczuwasz drgania na aucie, po podpięciu przyczepki (większe obciążenie), ale pomysł z podpięciem innej przyczepki jak najbardziej trafiony. Jak ciągnąłeś przyczepkę o ładowności 400kg, która w swoim życiu nie widziała mniej niż tonę węgla na raz to faktycznie można by się jej czepić. Edytowane 20 Marca 2018 przez JawoR36
KarolH Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Skoro bez przyczepy jest ok a z już nie to obwiniał bym przyczepę. Sama przyczepa waży max tyle co komplet tylnej kanapy i bagażnik z zakupami. A tu wibracje pewnie nie powstają. Sam mam hak i wiem jak potrafi trzepać autem przez to dziadostwo co się do niego montuje...
siaj Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Dzięki chlopkaki za pomysły, haka używam raz na ruski rok i prawdopodobnie zanim kolejny raz użyje to sprzedam auto ale jak kiedyś trafi sie okazja to spróbuję z inna przyczepką
Rekomendowane odpowiedzi